Orvosra van szükséged, de nem szeretsz várni? Pár kattintás és online foglalórendszerünkön keresztül gyorsan, egyszerűen, akár otthonról is foglalhatsz időpontot az ország legjobb magánorvosaihoz.

Foglaljorvost.hu blog

Amikor szükségessé válik egy vagy több hiányzó fog pótlása, felmerül a kérdés, melyik megoldást válasszuk. Könnyen ott találjuk magunkat a fogbeültetés, a kivehető fogpótlások, a hidak és koronák útvesztőjében. Melyik éri meg hosszú távon? Dr. Seereiner Tamás, konzerváló fogászat- fogpótlástan szakorvost, szájsebészt kértük meg, adjon számunkra némi támpontot.

Dr. Seereiner szerint mind a hagyományos fogpótlás mind a fogbeültetés – más néven fogászati implantáció – üdvözítő megoldás lehet, a kérdés ezért inkább az, mik a páciens igényei és szükségletei.

A hozzám érkező páciensekkel mindig részletesen átbeszéljük a felmerülő igényeket, az azokhoz kapcsolódó teendőket, a különböző lehetőségeket, az esetleges kockázatokat és a fogpótlás valamint a kiegészítő beavatkozások várható költségeit. Ennek megfelelően mindig a pácienssel közösen hozzuk meg a döntést, hogy milyen eljárást alkalmazzunk személyre szabottan az ő esetében” – fogalmazta meg a fogszakorvos.

dental model with different types of treatments (implant placement, bonded bridge, crown over implant) isolated on white background

Elvesztett fogak esetén alapvetően háromféle eljárásról beszélhetünk. Implantáció – vagyis fogbeültetés – során egy csavar alakú műgyökeret helyeznek be az állcsontba, és arra rögzítik a műfogat. „Ez a fajta beavatkozás azoknál végezhető el, akiknek jó a szájhigiénéje, megfelelő mennyiségű csonttal rendelkeznek és kielégítő az általános állapotuk” – osztotta meg velünk dr. Seereiner.

„Fontosnak tartom hangsúlyozni, hogy a fogbeültetés egy bonyolultabb, összetettebb eljárás. A fogpótlási folyamat hosszabb, nem megfelelő mennyiségű csont esetén csontpótlásra is szükség lehet. Több hónap szükséges ahhoz, hogy a csont körbenője az implantátumot, és csak ezután kerülhet fel rá az új fog. Nem árulok el nagy titkot, ha azt mondom, a fogimplantátum behelyezése igencsak pénz- és időigényes folyamat.”

Ennél „egyszerűbb” eljárásnak számítanak a fix fogpótlások (koronák, hidak) és a klasszikus, kivehető részleges vagy teljes műfogsorok. Ezek esetében nincsen se beültetés, se műtét. „Letört, lekopott, szuvas vagy gyökérkezelt fogaknál használjuk az ún. koronát, vagyis egy “fog alakú sapkát”, amely kívülről esztétikus, úgy néz ki, mintha valódi, egészséges fog lenne. Amikor hidat alkalmazunk, akkor pedig két meglévő fog közötti hiányzó fogakat több egybefüggő koronával pótoljuk. A híd a hiány két szélén lévő fogakhoz van rögzítve, ezek a híd pillérei” – magyarázta a doktor.

Ezen utóbbi fogpótlások előnye, hogy azoknál a pácienseknél is alkalmazhatók, akiknél az implantátum nem. Emellett gyorsabb eredménnyel is számolhatunk: a hagyományos fogpótlás 3-4 héten belül elkészül, míg az implantációs 4-6 hónap alatt (csontpótlással együtt 1 év).

fogorvos„Bármelyik megoldás mellett is döntünk, fontos a félévenkénti fogászati ellenőrzésen részt venni, és természetesen megfelelően ápolni az újonnan kapott fogainkat” – javasolja dr. Seereiner Tamás, aki édesapjával, a szintén fogszakorvos Dr. Seereiner Oszkárral közös rendelőjükben várja a szép mosolyra vágyó pácienseket.

Facebookgoogle_pluslinkedinFacebookgoogle_pluslinkedin