Orvosra van szükséged, de nem szeretsz várni? Pár kattintás és online foglalórendszerünkön keresztül gyorsan, egyszerűen, akár otthonról is foglalhatsz időpontot az ország legjobb magánorvosaihoz.

Foglaljorvost.hu blog

Sok fiatal nő kifejezetten ódzkodik első alkalommal nőgyógyászhoz menni. Ha viszont végre rászánod magad, az annak is a jele, hogy elfogadtad, tested megváltozott, és többé már nem vagy kislány. Összegyűjtöttünk neked néhány dolgot, mi vár rád, mire számíthatsz az első találkozó előtt.

Hány éves kortól érdemes nőgyógyászhoz fordulni?

A legtöbben úgy vélik, az első szexuális együttlét után érdemes felkeresni először a nőgyógyászt, vagy konkrét tünetek meglétekor, mint például rendellenes hüvelyi folyás, erős menstruációs görcsök vagy szabálytalan ciklus esetén. Valójában nem kell megvárni egyiket sem, teljesen egészségesen is felkeresheted a nőgyógyászt. Sőt minél előbb teszed azt, annál jobban rögzül, hogy ez fontos egészséged szempontjából.

Mi történik az első nőgyógyászati ​​vizsgálaton?

Doctor uses a computer to go over test results with a teenage patient. Isolated on white.

Teljesen normális, ha izgulsz. Az első találkozó általában nagyon „laza”; az orvos egész egyszerűen meg akar ismerni, ezért sok-sok kérdést tesz fel. Kérni fogja, hogy mondd el a saját és családi kórtörténetedet, majd kitér a szexuális egészség témájára: érdeklődik, élsz-e nemi életet, van-e állandó partnered, hogyan védekeztek, és mikor volt az utolsó menstruációd.

Sok nő kényelmetlenül érzi magát ilyen személyes kérdések megvitatása során, de az őszinteség azért fontos, mert lehetővé teszi, hogy az orvos minden segítséget megadjon és minden fontos vizsgálatot elvégezzen, amire szükség lehet.

Bármilyen vizsgálatot végez is a nőgyógyász, el fogja magyarázni neked, mit miért csinál, így pontosan tudhatod, mi következik éppen. El fogja mondani azt is, hol tudsz levetkőzni, hova rakhatod a levetett ruházatod. A szégyenlősség természetes emberi reakció, és ezzel orvosod is tisztában van.

Hogyan készüljek az első találkozóra?

Először is, olyan orvoshoz menj, akiben megbízol. Ezt persze első alkalommal honnan is tudhatná az ember? Kérd ki anyukád, barátnőd véleményét, ők kihez járnak, vagy keress magadnak az interneten megfelelő szakorvost. Választásodat megkönnyítheti az a rengeteg komment, amely az orvosokról olvasható a világhálón.

Válassz olyan napot a nőgyógyászati vizsgálathoz, amikor nem menstruálsz.

Mielőtt felkeresed az orvost, gondold végig, mit szeretnél kérdezni tőle egészségeddel kapcsolatban. Jegyezd meg: nincsenek buta kérdések. Nyugodtan kérdezz bármit! Ha ez segít, írj listát a felteendő kérdésekről, elsősorban a hüvelyi egészséggel, a fogamzásgátlással, a menstruációs ciklussal kapcsolatban.

Az első találkozó váltja ki talán a legtöbb szorongást, de hidd el, a következő sokkal könnyebb lesz már. Ha bármilyen okból úgy érzed, nem tetszik az orvos, nem szimpatikus, nem érzed biztonságban magad nála, tudd azt, bármikor átmehetsz másik orvoshoz. Nagyon fontos, hogy megtaláld az „igazit”, akiben megbízol. Még egy jó tanács: évente keresd fel nőgyógyászodat, annak érdekében, hogy hüvelyi egészséged fennmaradjon.

Forrás: https://www.ubykotex.com/en-us/periods/period-advice/your-first-appointment-with-the-gynecologist

Facebookgoogle_pluslinkedinFacebookgoogle_pluslinkedin