Oldal kiválasztása

Gyermekfogászat

 

A gyermekkorban átélt élmények nagyban meghatározzák felnőttkori viszonyulásainkat. Egy rossz emlék, trauma örökre elveheti az ember kedvét. Ezért rendkívül fontos, hogy szülőként például körültekintően válassz orvost.

Lehetőleg gyerkőcöd ne az iskolai fogászat keretében találkozzon először fogorvossal, mert előfordulhat, hogy a „nagyüzemi” vizsgálat miatt később tartani fog a fogászoktól. Az efféle vizsgálatokon nem jut elég figyelem a kicsikre, nincs idő „babusgatásra”. Érdemes magánrendelőt felkeresned, ahol több mosoly és törődés jut gyermekednek.

Előzd meg a bajt!

Portrait of happy schoolgirl with big red apple looking at camera in library

A fogápolásra való nevelés már az első fog kibújásával megkezdődik. A te felelősséged, hogy gyermekedet rendszeres fogmosásra szoktasd, és ez természetes rutinná váljon életében. Téves gondolat, hogy a tejfog előbb-utóbb úgyis kipottyan, és emiatt nem kell törődni az egészségével. Egy lyukas tejfog ugyanakkora galibát okozhat, mint egy maradófog, ráadásul a probléma háttérbe szorítása miatt a szájban felszaporodó baktériumok a már kibújt és a még ki nem bújt maradófogakat is károsíthatják.

A gyermekfogászat jelentősége a megelőzésben rejlik

Fontos, hogy gyermekedet ne csak akkor vidd el fogorvoshoz, ha már nagy a baj, hanem ellenőrzés céljából is keresd fel évente 3-4 alkalommal. Már az első fogacska kibújásakor érdemes fogorvoshoz vinned a csemetédet. Ekkor a gyermek fogorvos felméri a fogak állapotát, kiszűri a fejlődési rendellenességeket, illetve felhívja a figyelmet az esetleges problémákra, mint például az egyre több esetben előforduló fogszuvasodási hajlam.

Gyakori kezelések kisgyermekkorban

A gyermekfogászat két leggyakoribb megelőző kezelése a lokális fluorid kezelés valamint a barázdazárás.

A lokális fluorid kezelés a fogszuvasodás kockázatát csökkenti. A fluoridok ugyanis elősegítik az ásványi anyagok visszaépülését a meggyengült fogzománcba. Szervezetbe juttatásának egyik módja, amikor zselé vagy ecsetelő formában közvetlenül a fogfelszínre adagolják. A zselé kizárólag a fogzománccal érintkezik, káros mellékhatása nincsen. Ha az otthoni ecsetelést választod, számolj azzal, hogy több kerül a gyerek gyomrába, mint a fogára, ugyanis könnyen lenyelik.

Barázdazárásra akkor van szükség, amikor a kisőrlő és nagyőrlő rágófelületén lévő kiálló csücskök miatt a fogbarázda túl mély, emiatt nehezen tisztíthatóvá válik a fog, és így észrevétlenül elkezdődhet a szuvasodás. A fogbarázdák zárása egy fehér vagy átlátszó feltöltő anyag segítségével történik, amely fluoridot tartalmaz. Ezzel biztosítják még jobban a fog védelmét a későbbi szuvasodással szemben.

 

Időpontot foglalok a szakrendelésre!

 

Tudtad…

 

…hogy a tejfog kissé más felépítésű, mint a maradó fog, ezért ezek épségének megőrzése roppant fontos a gyermek egészsége szempontjából?

 

…hogy a tejfog kialakulása már magzatkorban megkezdődik, és minősége nagymértékben függ a kismama táplálkozási szokásaitól és a bevitt vitamin és ásványi anyag mennyiségétől?

 

….hogy viszonylag gyakran, hozzávetőlegesen negyedévente érdemes gyermekfogászat ellenőrzésen megjelenni?

KERESSEN EGYRE BŐVÜLŐ ADATBÁZISUNKBAN:

 

Városok:                           Szakterületek:

Baja                                     Addiktológia
Balatonfüred                     Akupunktúra
Békéscsaba                        Allergológia
Budaörs                              Andrológia
Budapest                            Aneszteziológia
Cegléd                                 Audiológia
Debrecen                            Baleseti sebészet

További városok >            További szakterületek >