1 786 593 sikeres foglalás!
Kényelmes időpontfoglalás magánorvosokhoz!
2011 óta a páciensekért
ALGOFLEX DUO 400 mg/100 mg filmtabletta

ALGOFLEX DUO 400 mg/100 mg filmtabletta

 

ALGOFLEX DUO 400 mg/100 mg filmtabletta 24x

Törzskönyvi száma: OGYI-T-23652/04

Vényköteles: Vény nélkül kapható

Forgalomba hozatali státusz: A NEAK információja szerint forgalomban van.

Tájékoztató jellegű ár: 3199 Ft

Gyártó: sanofi-aventis

Típus: gyógyszer

Hatóanyag: ibuprofen, koffein

Osztályozás: váz- és izomrendszer, gyulladásgátlók és rheuma-ellenes készítmények, nem steroid gyulladásgátlók és rheuma-ellenes készítmények, propionsav-származékok, ibuprofen, kombinációk


ALGOFLEX DUO 400 mg/100 mg filmtabletta Betegtájékoztató

1. Milyen típusú gyógyszer az Algoflex Duo és milyen betegségek esetén alkalmazható?


Az Algoflex Duo két hatóanyagot tartalmaz, az ibuprofént és a koffeint. Az ibuprofén a nem-szteroid gyulladásgátlók csoportjába tartozik, amely a szervezet fájdalomra adott reakciójának a megváltoztatásával biztosít enyhülést.
A koffein az ún. stimuláns gyógyszerek csoportjába tartozik.
Az Algoflex Duo akut közepesen erős fájdalom, mint pl. fogfájás, fejfájás, rövidtávú, tüneti kezelésére alkalmazható.
Az Algoflex Duo kizárólag felnőttek kezelésére javasolt.
Feltétlenül beszéljen kezelőorvosával, ha állapota 3 napon belül nem javul vagy éppen rosszabbodik.

2. Tudnivalók az Algoflex Duo szedése előtt

Ne szedje az Algoflex Duo-t

- ha allergiás az ibuprofénre, koffeinre, vagy a gyógyszer (6. pontban felsorolt) egyéb összetevőjére
- ha acetilszalicilsav vagy más nem-szteroid gyulladáscsökkentő gyógyszerek (NSAID-ok) szedésekor légzészavar, asztma, orrfolyás, az arc, nyelv vagy a torok duzzanata, vagy csalánkiütés jelentkezett Önnél
- ha korábban már volt, vagy jelenleg is fennálló, gyomor/nyombélvérzése vagy fekélye van (kettő vagy több egymástól független igazolt fekély vagy vérzés)
- ha korábban emésztőrendszeri vérzés/fekély lépett fel Önnél NSAID készítmények szedésével összefüggésben
- ha súlyos máj- vagy vesekárosodása van
- ha súlyos szívelégtelensége van.
- ha agyérvérzése, vagy egyéb fennálló vérzése van
- ha tisztázatlan vérképzési zavarban szenved
- ha súlyos folyadékhiányban szenved (amelyet okozhat hányás, hasmenés vagy elégtelen folyadékbevitel)
- a terhesség utolsó három hónapja alatt.

Figyelmeztetések és óvintézkedések

Forduljon kezelőorvosához vagy gyógyszerészéhez, mielőtt szedni kezdené az Algoflex Duo-t:
- ha fog- vagy fejfájáson kívül más fájdalom esetén alkalmazzák, a fájdalom típusától függően az Algoflex Duo-nak más hatása lehet (pl. hát- vagy nyakfájás esetén nem állapították meg ennek a gyógyszernek az előnyeit)
- ha asztmában, vagy allergiás betegségekben szenved vagy szenvedett, mivel légszomj alakulhat ki
- ha szénanáthától, orrpoliptól vagy krónikus elzáródásos légúti betegségektől szenved, mert fennáll az allergiás reakciók előfordulásának fokozott kockázata. Az allergiás reakciók asztmás rohamok (ún. analgetikum asztma), Quincke-ödéma vagy csalánkiütés formájában jelentkezhetnek
- ha májbetegségben szenved
- csökkent veseműködés esetén
- ha olyan gyógyszereket szed, amelyek kölcsönhatásban léphetnek az Algoflex Duo filmtablettával, pl. kortikoszteroidok, véralvadásgátló gyógyszerek (pl. warfarin), szelektív szerotoninvisszavétel-gátlók (depresszió elleni gyógyszerek) vagy vérlemezkék összecsapódását gátló gyógyszerek (pl. acetilszalicilsav) (lásd Egyéb gyógyszerek és az Algoflex Duo)
- ha bélbetegségben szenved vagy szenvedett (fekélyes vastagbélgyulladás vagy Crohn-betegség)
- ha szívproblémája, pl. szívelégtelensége, mellkasi fájdalma (angina pektotrisz) van, vagy ha volt már szívrohama, bypass-műtétje, perifériás artériás betegsége (gyenge vérkeringés a lábakban az artériák szűkülete vagy elzáródása miatt), vagy bármilyen jellegű sztrókja (beleértve a "mini sztrókot" vagy más néven az átmeneti isémiás rohamot (angol rövidítéssel: TIA) is
- ha Önnek magas vérnyomása, cukorbetegsége, magas koleszterinszintje van, illetve családjában fordult már elő szívbetegség vagy sztrók, továbbá ha Ön dohányzik
- ha valaha magas vérnyomásban és/vagy szívelégtelenségben szenvedett
- ha nagyobb műtéten esett át, különösen fontos, hogy a gyógyszert orvosi felügyelet mellett szedje
- ha véralvadási zavarokban szenved
- ha örökletes vérképzési zavarokban (pl. akut intermittáló porfíriában) szenved
- ha bizonyos fajta bőrbetegségben szenved (szisztémás lupusz eritematózusz (SLE) vagy kevert kötőszöveti betegség)
- bárányhimlő esetén az Algoflex Duo alkalmazását tanácsos mellőzni
- ha pajzsmirigy-túlműködésben szenved (a koffein mellékhatásainak kockázata növekedhet)
- ha hosszabb ideje szed ibuprofén-tartalmú gyógyszereket (szükség lehet a máj- és vesefunkciók rendszeres ellenőrzésére)
Bőrreakciók
Súlyos bőrreakciókról számoltak be az Algoflex Duo kezeléssel kapcsolatosan. Azonnal abba kell hagynia az Algoflex Duo szedését és orvoshoz kell fordulnia, ha bármilyen bőrkiütés, nyálkahártya-elváltozás, hólyag vagy az allergia más jele alakul ki, mivel ezek nagyon súlyos bőrreakciók első jelei lehetnek. Lásd 4. pont.
Azonnal forduljon kezelőorvosához, ha:
- a széklete véres vagy fekete szurokszínű, vér vagy kávéőrleménynek látszó részecskék jelennek meg a hányadékban
- súlyos fájdalmat érez a gyomorszájnál
A mellékhatások előfordulása minimálisra csökkenthető, ha a tünetek kezelésére a legkisebb hatásos adagot a lehető legrövidebb ideig alkalmazzák. Időseknél a mellékhatások kialakulásának fokozottabb a kockázata.
Másik NSAID (beleértve a COX-2 gátlókat is) együttes szedése kerülendő, mivel növekedhet a mellékhatások kialakulásának kockázata (lásd Egyéb gyógyszerek és az Algoflex Duo).
Az ibuprofénhez hasonló gyulladásgátló/fájdalomcsillapító gyógyszerek kissé növelhetik a szívroham vagy a sztrók kockázatát, főleg a nagy adagban történő alkalmazás esetén. Ne lépje túl a javasolt adagot, illetve a kezelés időtartamát (3 nap).
Ha szedi az Algoflex Duo-t, feltétlenül tájékoztassa kezelőorvosát vagy fogorvosát műtéti beavatkozás előtt.
Általánosságban a fájdalomcsillapító gyógyszerek rendszeres használata, különösen különböző fajtájú fájdalomcsillapítók kombinációja tartós, súlyos veseproblémákat okozhat, a veseelégtelenség (analgetikus nefropátia) kialakulásának kockázatával. Ennek kockázatát növelheti a sóvesztéssel és kiszáradással együtt járó fizikai megterhelés, ezért ez kerülendő.
A fejfájásra alkalmazott bármely fájdalomcsillapító gyógyszer hosszantartó alkalmazása esetén a fejfájás súlyosbodhat. Ilyen esetben vagy ennek gyanúja esetén kezelőorvosával kell konzultálnia, és a kezelést abba kell hagyni.
Az ibuprofén elfedheti a fertőzés és a láz tüneteit.
Az ibuprofén-kezelés során fellépő látászavarok jelentkezése esetén a gyógyszer szedését abba kell hagyni, és szemészeti vizsgálatot kell végezni.

Egyéb gyógyszerek és az Algoflex Duo

Feltétlenül tájékoztassa kezelőorvosát vagy gyógyszerészét a jelenleg vagy nemrégiben szedett, valamint szedni tervezett egyéb gyógyszereiről.
Az Algoflex Duo hatással lehet egyes gyógyszerekre, illetve egyes gyógyszerek befolyásolhatják az Algoflex Duo hatását, mint például:
- véralvadásgátlók, vérrögképződést gátló gyógyszerek, pl. acetilszalicilsav, warfarin, tiklopidin,
- magas vérnyomás elleni gyógyszerek (ACE-gátlók, pl. kaptopril, béta-blokkolók, mint pl. atenolol, angiotenzin II-receptor-gátlók, mint pl. lozartán),
Az Algoflex Duo-val történő kezelést néhány más gyógyszer is befolyásolhatja, illetve a kezelés hatással lehet azokra. Ezért az Algoflex Duo és más gyógyszerek együttes szedése előtt mindig kérjen tanácsot kezelőorvosától vagy gyógyszerészétől.
Feltétlenül szóljon kezelőorvosának, ha az alábbi gyógyszereket szedi:

Az Algoflex Duo egyidejű bevétele étellel, itallal és alkohollal

Az Algoflex Duo szedése alatt valószínűbbé válik az emésztőrendszeri, vagy a központi idegrendszert érintő mellékhatások előfordulása, ha az Algoflex Duo szedésével egyidejűleg alkoholt fogyaszt.
Az Algoflex Duo szedése mellett kerülni kell a koffeint nagy mennyiségben tartalmazó termékeket is, pl. kávé, tea, bizonyos ételek és italok.

Terhesség, szoptatás és termékenység

Ha Ön terhes vagy szoptat, illetve ha fennáll Önnél a terhesség lehetősége vagy gyermeket szeretne, a gyógyszer szedése előtt beszéljen kezelőorvosával vagy gyógyszerészével.
Tájékoztassa kezelőorvosát, ha az Algoflex Duo szedése alatt teherbe esik.
A terhesség utolsó 3 hónapjában ez a gyógyszer nem alkalmazható. A terhesség első 6 hónapjában ez a gyógyszer csak kezelőorvosa jóváhagyásával szedhető.
A hatóanyagok, az ibuprofén és a koffein, átjutnak az anyatejbe. A szoptatott csecsemőnél ingerlékenység léphet fel, és megváltozhatnak az alvási szokásai. Szoptatás alatt az Algoflex Duo csak abban az esetben alkalmazható, ha arra feltétlenül szükség van.
Az Algoflex Duo azon gyógyszerek csoportjába tartozik (NSAID-k), amelyek befolyásolhatják a női fogamzóképességet. Ez a hatás megszűnik a készítmény szedésének abbahagyása esetén.

A készítmény hatásai a gépjárművezetéshez és a gépek kezeléséhez szükséges képességekre

Rövid ideig tartó alkalmazásnál és az ajánlott adagolás mellett nem, vagy csak elhanyagolható mértékben befolyásolja a gépjárművezetéshez és a gépek kezeléséhez szükséges képességeket. Ugyanakkor, ha a gyógyszer alkalmazása során szédülést, fáradtságot vagy látászavarokat tapasztal, ne vezessen, és ne kezeljen gépeket. Ez fokozottan érvényes egyidejű alkoholfogyasztás esetén.

3. Hogyan kell szedni az Algoflex Duo-t?


Ezt a gyógyszert mindig pontosan a kezelőorvosa vagy gyógyszerésze által elmondottaknak megfelelően szedje. Amennyiben nem biztos az adagolást illetően, kérdezze meg kezelőorvosát vagy gyógyszerészét.
Ajánlott adagja:
Felnőttek:
Kezdő adag: 1 db filmtabletta (400 mg ibuprofén és 100 mg koffein). Szükség esetén újabb adag (1 db filmtabletta) bevehető, de ne lépje túl egyetlen 24 órás időszakban sem a 3 db filmtabletta (1200 mg ibuprofén, ill. 300 mg koffein) összadagot. Az adagok nem szedhetők 6 óránál rövidebb időközönként. Ha úgy érzi, hogy a gyógyszer hatása túl erős vagy túl gyenge, beszéljen kezelőorvosával vagy a gyógyszerészével.
Enyhe fájdalom csillapítására, vagy 3 napnál tovább tartó kezelésre az Algoflex Duo alkalmazása nem javasolt.
Gyermekek és 18 éven aluli serdők számára nem ajánlott, mert adatok nem állnak rendelkezésre.
Szájon át történő alkalmazásra.
A filmtablettát egészben, egy pohár vízzel kell bevenni.
Az érzékeny gyomrú betegeknek ajánlott az Algoflex Duo étkezések során történő bevétele.
Kizárólag rövid távú alkalmazásra.
A kezelés időtartama nem haladhatja meg a 3 napot.
Beszéljen kezelőorvosával, ha a tünetei rosszabbodnak, vagy a fájdalom nem szűnik 3 nap után sem.
A mellékhatások előfordulása minimálisra csökkenthető, ha a tünetek kezelésére a legkisebb hatásos adagot a lehető legrövidebb ideig kell alkalmazzák.

Ha az előírtnál több Algoflex Duo-t vett be

Ha az előírtnál több Algoflex Duo-t vett be, vagy ha egy gyermek véletlenül lenyelte a gyógyszert, mindig keresse fel kezelőorvosát vagy a legközelebbi kórházat, hogy tájékoztatást kapjon a kockázatról és a teendőkről.
Tünetként jelentkezhet hányinger, gyomorfájdalom, hányás (ami lehet véres), emésztőrendszeri vérzés, szapora szívverés, fejfájás, fülcsengés, remegés, nyugtalanság, zavartság, szemremegés, vagy ritkábban hasmenés. Ezen túlmenően nagy adagok esetén forgó jellegű szédülést, homályos látást, alacsony vérnyomást, ingerlékenységet, kómát, a vér káliumszintjének emelkedését, akut veseelégtelenséget, májkárosodást, légzésdepressziót, a bőr kékes elszíneződését, asztmás betegeknél az asztma súlyosbodását, álmosságot, mellkasi fájdalmakat, szívdobogásérzést, eszméletvesztést, görcsrohamokat (főleg gyermekeknél), gyengeséget és szédülést, véres vizeletet, hidegérzet jelentkezését, és légzési problémákat jelentettek.

Ha elfelejtette bevenni az Algoflex Duo-t

Ha elfelejtett bevenni egy adagot, ne vegyen be kétszeres adagot a kihagyott adag pótlására.
Amennyiben bármilyen további kérdése van a gyógyszer alkalmazásával kapcsolatban, kérdezze meg kezelőorvosát vagy gyógyszerészét

4. Lehetséges mellékhatások


Mint minden gyógyszer, így ez a gyógyszer is okozhat mellékhatásokat, amelyek azonban nem mindenkinél jelentkeznek.
A gyógyszer szedése során jelentkezhetnek Önnél az NSAID-ok alábbi, ismert mellékhatásai. Ilyen esetben, vagy ha aggályai lennének, a lehető leghamarabb beszéljen kezelőorvosával. Időseknél a mellékhatások kialakulásának nagyobb a kockázata ennek a gyógyszernek szedése során.
Az alábbi mellékhatásoknál figyelembe kell venni, hogy azok túlnyomórészt dózisfüggők és egyénenként változók.

AZONNAL HAGYJA ABBA az Algoflex Duo szedését és forduljon orvoshoz, ha az alábbi tünetek közül bármelyik jelentkezne Önnél, mivel súlyos mellékhatások kialakulására utaló jelek lehetnek:


- súlyos gyomorpanaszok
- vért hány, vagy kávéőrleménynek látszó részecskék vannak a hányadékban
- fekete szurokszerű széklet vagy vér a vizeletben
- allergiás reakciók, mint pl. bőrkiütés, viszketés
- légzési nehézségek és/vagy az arc vagy a torok megduzzadása
- étvágycsökkenéssel járó bágyadtság
- indokolatlan fáradtság kevesebb vizeletürítés mellett
- az arc, lábfejek vagy a láb duzzanata
- mellkasi fájdalom
- látászavarok

Egyéb mellékhatások


Gyakori (10-ből legfeljebb 1 beteget érinthet)
- gyomorégés, hasi fájdalom, émelygés és emésztési zavarok, hányinger, hányás, fokozott bélgázképződés (flatulencia), hasmenés, székrekedés, és csekély gyomor-bél rendszeri vérvesztések, amelyek kivételes esetekben vérszegénységet is okozhatnak
- szédülés, álmatlanság, fejfájás
Nem gyakori (100-ból legfeljebb 1 beteget érinthet)
- gyomor- vagy bélrendszeri fekélyek, egyes esetekben vérzéssel és bélátfúródással, különösen időseknél, fekélyes szájüregi gyulladás (ulceratív sztomatitisz), gyomornyálkahártya-gyulladás (gasztritisz), fekete szurokszerű széklet, kávéőrleménynek látszó részecskék a hányadékban, a vastagbélgyulladás (kolitisz) és a Crohn-betegség súlyosbodása. Az emésztőrendszeri vérzések kialakulásának kockázata különösen függ az adagtól és a kezelés időtartamától.
- izgatottság, szívdobogás érzése, ingerlékenység vagy fáradtság
- látási zavarok, pszichotikus reakciók,
- allergiás reakciók, mint pl. bőrkiütések, viszketés és asztmás rohamok. Ilyen esetben tájékoztatni kell az orvost és az Algoflex Duo a továbbiakban nem szedhető.
Ritka (1000-ből legfeljebb 1 beteget érinthet)
- fülcsengés (tinnitusz), hallásvesztés
- vesekárosodás (papilláris nekrózis), emelkedett húgysavszint a vérben, emelkedett karbamidkoncentráció a vérben
Nagyon ritka (10 000-ből legfeljebb 1 beteget érinthet)
- duzzanat (ödéma), magas vérnyomás (hipertónia), és szívelégtelenség kialakulását jelentették NSAID-kezeléssel összefüggésben,
- a nyelőcső vagy a hasnyálmirigy gyulladása, bélelzáródás (hártyaszerű szűkületek kialakulása a vékony- és vastagbélben, diafragmaszerű bélszűkületek kialakulása)
- a normálisnál kisebb mennyiségű vizelet és vizenyők kialakulása (különösen magasvérnyomás-betegségben szenvedő vagy csökkent vesefunkciójú betegek esetében), duzzanatok (ödémák) és zavaros vizelet (nefrózis szindróma), gyulladásos vesebetegség (intersticiális nefritisz), amely akut veseelégtelenséghez vezethet. A felsorolt tünetek bármelyikének előfordulása vagy általános rossz közérzet esetén azonnal függessze fel az Algoflex Duo szedését és haladéktalanul forduljon orvoshoz, mert ezek a vesekárosodás vagy veseelégtelenség első jelei lehetnek.
- vérsejtképzési zavarok (első jelei: láz, torokfájás, szájnyálkahártya kifekélyesedése, influenzaszerű tünetek, súlyos kimerültség). Ilyen esetben azonnal meg kell szakítani a terápiát és orvoshoz kell fordulni. Tilos fájdalomcsillapítóval vagy lázcsillapító (antipiretikus) gyógyszerekkel bármilyen öngyógyítást végezni!
- depresszió
- a fertőzés okozta gyulladás súlyosbodása (pl. nekrotizáló fasciitis /szövetelhalással járó lágyszövetfertőzés/) bizonyos orvos által előírt fájdalomcsillapító (NSAID) alkalmazásával összefüggésben. Ha fertőzés tünetei jelentkeznek vagy súlyosbodnak az Algoflex Duo alkalmazása közben, azonnal forduljon kezelőorvosához. Ki kell vizsgálni, szükség van-e fertőzésgátló/antibiotikus kezelésre.
- magas vérnyomás, szívelégtelenség, szívroham, érgyulladás
- károsodott májfunkció (első jele lehet a bőr elszíneződése), májkárosodás, főleg hosszan tartó alkalmazás esetén; májelégtelenség, akut májgyulladás (akut hepatitisz)
- az aszeptikus agyhártyagyulladás tüneteit (nyakmerevség, fejfájás, émelygés, hányás, láz vagy kábaság) figyelték meg az ibuprofén alkalmazásakor. Az autoimmun-betegségben szenvedőknél (SLE, kevert kötőszöveti betegség) ez nagyobb valószínűséggel fordul elő. Ha ezek a tünetek jelentkeznek, azonnal vegye fel a kapcsolatot kezelőorvosával.
- bőrreakciók súlyos formái, mint pl. bőrkiütés bőrpírral és hólyagképződéssel (pl. Stevens-Johnson-szindróma és toxikus epidermális nekrolízis (Lyell-szindróma)), hajhullás (alopécia), súlyos bőrfertőzés és kötőszöveti betegségek fordulhatnak elő bárányhimlő (varicella) fertőzés alatt
- súlyos általános túlérzékenységi reakciók (a súlyos allergiás reakció jelei lehetnek a szapora szívverés, alacsony vérnyomás kialakulása, anafilaxiás sokk (súlyos allergiás reakció, ami légszomj kialakulásával vagy szédüléssel jár)
Nem ismert (a gyakoriság a rendelkezésre álló adatokból nem állapítható meg)
- remegés
- szaporább szívverés
- a DRESS szindrómának nevezett súlyos bőrreakció előfordulása. A DRESS tünetei közé tartoznak: bőrkiütés, láz, nyirokcsomók duzzanata és az eozinofilok (egyfajta fehérvérsejt) számának növekedése
- A kezelés megkezdése után hamarosan jelentkező kiterjedt, vörös, hámló kiütés, amely bőr alatti duzzanatokkal, főként a bőrredőkben, a törzsön és a felső végtagokon elhelyezkedő hólyagokkal és lázzal jár (akut generalizált exanthemás pusztulózis). Amennyiben ezen tüneteket észleli magán, azonnal hagyja abba az Algoflex Duo szedését és forduljon orvoshoz. Lásd még 2. pont.
- a bőr fokozott érzékenysége a napfényre
Az olyan gyógyszerek alkalmazása, mint az Algoflex Duo, szívroham (miokardiális infarktus) vagy agyi érkatasztrófa (sztrók) kialakulásának kissé emelkedett kockázatával járhat.
Egy, a fogak eltávolítását tanulmányozó klinikai vizsgálat során, néhány betegnél (az esetek 2,8%-ában) az eltávolított fog helyén gyulladás, néhány betegnél (az esetek 4%-ában) fogínygyulladás alakult ki a sebészeti beavatkozást követően.

Mellékhatások bejelentése


Ha Önnél bármilyen mellékhatás jelentkezik, tájékoztassa kezelőorvosát vagy, gyógyszerészét. Ez a betegtájékoztatóban fel nem sorolt bármilyen lehetséges mellékhatásra is vonatkozik. A mellékhatásokat közvetlenül a hatóság részére is bejelentheti az V. függelékben található elérhetőségeken keresztül.
A mellékhatások bejelentésével Ön is hozzájárulhat ahhoz, hogy minél több információ álljon rendelkezésre a gyógyszer biztonságos alkalmazásával kapcsolatban.

5. Hogyan kell az Algoflex Duo-t tárolni?


A gyógyszer gyermekektől elzárva tartandó!
A dobozon és a buborékfólián feltüntetett lejárati idő után ne szedje a gyógyszert. A lejárati idő az adott hónap utolsó napjára vonatkozik.
Legfeljebb 25 °C-on tárolható.
Semmilyen gyógyszert ne dobjon a szennyvízbe vagy a háztartási hulladékba. Kérdezze meg gyógyszerészét, hogy mit tegyen a már nem használt gyógyszereivel. Ezek az intézkedések elősegítik a környezet védelmét.

6. A csomagolás tartalma és egyéb információk

Mit tartalmaz az Algoflex Duo?

A készítmény hatóanyagai az ibuprofén és a koffein.
Minden egyes filmtabletta 400 mg ibuprofént, és 100 mg koffeint tartalmaz..
Egyéb összetevők:
Tablettamag:
mikrokristályos cellulóz
kroszkarmellóz-nátrium
vízmentes kolloid szilícium-dioxid
magnézium-sztearát
Bevonat:
hipromellóz
hidroxipropilcellulóz
makrogol 6000
talkum
titán-dioxid (E171)

Milyen az Algoflex Duo külleme és mit tartalmaz a csomagolás?


Fehér, hosszúkás filmtabletta, melynek mérete 17,8 × 8,6 mm.
Kiszerelés: 6, 10, 12, 15, 18, 20 vagy 24 db filmtabletta buborékcsomagolásban és dobozban.
Nem feltétlenül mindegyik kiszerelés kerül kereskedelmi forgalomba.

ALGOFLEX DUO 400 mg/100 mg filmtabletta Betegtájékoztató

1. Milyen típusú gyógyszer az Algoflex Duo és milyen betegségek esetén alkalmazható?


Az Algoflex Duo két hatóanyagot tartalmaz, az ibuprofént és a koffeint. Az ibuprofén a nem-szteroid gyulladásgátlók csoportjába tartozik, amely a szervezet fájdalomra adott reakciójának a megváltoztatásával biztosít enyhülést.
A koffein az ún. stimuláns gyógyszerek csoportjába tartozik.
Az Algoflex Duo akut közepesen erős fájdalom, mint pl. fogfájás, fejfájás, rövidtávú, tüneti kezelésére alkalmazható.
Az Algoflex Duo kizárólag felnőttek kezelésére javasolt.
Feltétlenül beszéljen kezelőorvosával, ha állapota 3 napon belül nem javul vagy éppen rosszabbodik.

2. Tudnivalók az Algoflex Duo szedése előtt

Ne szedje az Algoflex Duo-t

- ha allergiás az ibuprofénre, koffeinre, vagy a gyógyszer (6. pontban felsorolt) egyéb összetevőjére
- ha acetilszalicilsav vagy más nem-szteroid gyulladáscsökkentő gyógyszerek (NSAID-ok) szedésekor légzészavar, asztma, orrfolyás, az arc, nyelv vagy a torok duzzanata, vagy csalánkiütés jelentkezett Önnél
- ha korábban már volt, vagy jelenleg is fennálló, gyomor/nyombélvérzése vagy fekélye van (kettő vagy több egymástól független igazolt fekély vagy vérzés)
- ha korábban emésztőrendszeri vérzés/fekély lépett fel Önnél NSAID készítmények szedésével összefüggésben
- ha súlyos máj- vagy vesekárosodása van
- ha súlyos szívelégtelensége van.
- ha agyérvérzése, vagy egyéb fennálló vérzése van
- ha tisztázatlan vérképzési zavarban szenved
- ha súlyos folyadékhiányban szenved (amelyet okozhat hányás, hasmenés vagy elégtelen folyadékbevitel)
- a terhesség utolsó három hónapja alatt.

Figyelmeztetések és óvintézkedések

Forduljon kezelőorvosához vagy gyógyszerészéhez, mielőtt szedni kezdené az Algoflex Duo-t:
- ha fog- vagy fejfájáson kívül más fájdalom esetén alkalmazzák, a fájdalom típusától függően az Algoflex Duo-nak más hatása lehet (pl. hát- vagy nyakfájás esetén nem állapították meg ennek a gyógyszernek az előnyeit)
- ha asztmában, vagy allergiás betegségekben szenved vagy szenvedett, mivel légszomj alakulhat ki
- ha szénanáthától, orrpoliptól vagy krónikus elzáródásos légúti betegségektől szenved, mert fennáll az allergiás reakciók előfordulásának fokozott kockázata. Az allergiás reakciók asztmás rohamok (ún. analgetikum asztma), Quincke-ödéma vagy csalánkiütés formájában jelentkezhetnek
- ha májbetegségben szenved
- csökkent veseműködés esetén
- ha olyan gyógyszereket szed, amelyek kölcsönhatásban léphetnek az Algoflex Duo filmtablettával, pl. kortikoszteroidok, véralvadásgátló gyógyszerek (pl. warfarin), szelektív szerotoninvisszavétel-gátlók (depresszió elleni gyógyszerek) vagy vérlemezkék összecsapódását gátló gyógyszerek (pl. acetilszalicilsav) (lásd Egyéb gyógyszerek és az Algoflex Duo)
- ha bélbetegségben szenved vagy szenvedett (fekélyes vastagbélgyulladás vagy Crohn-betegség)
- ha szívproblémája, pl. szívelégtelensége, mellkasi fájdalma (angina pektotrisz) van, vagy ha volt már szívrohama, bypass-műtétje, perifériás artériás betegsége (gyenge vérkeringés a lábakban az artériák szűkülete vagy elzáródása miatt), vagy bármilyen jellegű sztrókja (beleértve a "mini sztrókot" vagy más néven az átmeneti isémiás rohamot (angol rövidítéssel: TIA) is
- ha Önnek magas vérnyomása, cukorbetegsége, magas koleszterinszintje van, illetve családjában fordult már elő szívbetegség vagy sztrók, továbbá ha Ön dohányzik
- ha valaha magas vérnyomásban és/vagy szívelégtelenségben szenvedett
- ha nagyobb műtéten esett át, különösen fontos, hogy a gyógyszert orvosi felügyelet mellett szedje
- ha véralvadási zavarokban szenved
- ha örökletes vérképzési zavarokban (pl. akut intermittáló porfíriában) szenved
- ha bizonyos fajta bőrbetegségben szenved (szisztémás lupusz eritematózusz (SLE) vagy kevert kötőszöveti betegség)
- bárányhimlő esetén az Algoflex Duo alkalmazását tanácsos mellőzni
- ha pajzsmirigy-túlműködésben szenved (a koffein mellékhatásainak kockázata növekedhet)
- ha hosszabb ideje szed ibuprofén-tartalmú gyógyszereket (szükség lehet a máj- és vesefunkciók rendszeres ellenőrzésére)
Bőrreakciók
Súlyos bőrreakciókról számoltak be az Algoflex Duo kezeléssel kapcsolatosan. Azonnal abba kell hagynia az Algoflex Duo szedését és orvoshoz kell fordulnia, ha bármilyen bőrkiütés, nyálkahártya-elváltozás, hólyag vagy az allergia más jele alakul ki, mivel ezek nagyon súlyos bőrreakciók első jelei lehetnek. Lásd 4. pont.
Azonnal forduljon kezelőorvosához, ha:
- a széklete véres vagy fekete szurokszínű, vér vagy kávéőrleménynek látszó részecskék jelennek meg a hányadékban
- súlyos fájdalmat érez a gyomorszájnál
A mellékhatások előfordulása minimálisra csökkenthető, ha a tünetek kezelésére a legkisebb hatásos adagot a lehető legrövidebb ideig alkalmazzák. Időseknél a mellékhatások kialakulásának fokozottabb a kockázata.
Másik NSAID (beleértve a COX-2 gátlókat is) együttes szedése kerülendő, mivel növekedhet a mellékhatások kialakulásának kockázata (lásd Egyéb gyógyszerek és az Algoflex Duo).
Az ibuprofénhez hasonló gyulladásgátló/fájdalomcsillapító gyógyszerek kissé növelhetik a szívroham vagy a sztrók kockázatát, főleg a nagy adagban történő alkalmazás esetén. Ne lépje túl a javasolt adagot, illetve a kezelés időtartamát (3 nap).
Ha szedi az Algoflex Duo-t, feltétlenül tájékoztassa kezelőorvosát vagy fogorvosát műtéti beavatkozás előtt.
Általánosságban a fájdalomcsillapító gyógyszerek rendszeres használata, különösen különböző fajtájú fájdalomcsillapítók kombinációja tartós, súlyos veseproblémákat okozhat, a veseelégtelenség (analgetikus nefropátia) kialakulásának kockázatával. Ennek kockázatát növelheti a sóvesztéssel és kiszáradással együtt járó fizikai megterhelés, ezért ez kerülendő.
A fejfájásra alkalmazott bármely fájdalomcsillapító gyógyszer hosszantartó alkalmazása esetén a fejfájás súlyosbodhat. Ilyen esetben vagy ennek gyanúja esetén kezelőorvosával kell konzultálnia, és a kezelést abba kell hagyni.
Az ibuprofén elfedheti a fertőzés és a láz tüneteit.
Az ibuprofén-kezelés során fellépő látászavarok jelentkezése esetén a gyógyszer szedését abba kell hagyni, és szemészeti vizsgálatot kell végezni.

Egyéb gyógyszerek és az Algoflex Duo

Feltétlenül tájékoztassa kezelőorvosát vagy gyógyszerészét a jelenleg vagy nemrégiben szedett, valamint szedni tervezett egyéb gyógyszereiről.
Az Algoflex Duo hatással lehet egyes gyógyszerekre, illetve egyes gyógyszerek befolyásolhatják az Algoflex Duo hatását, mint például:
- véralvadásgátlók, vérrögképződést gátló gyógyszerek, pl. acetilszalicilsav, warfarin, tiklopidin,
- magas vérnyomás elleni gyógyszerek (ACE-gátlók, pl. kaptopril, béta-blokkolók, mint pl. atenolol, angiotenzin II-receptor-gátlók, mint pl. lozartán),
Az Algoflex Duo-val történő kezelést néhány más gyógyszer is befolyásolhatja, illetve a kezelés hatással lehet azokra. Ezért az Algoflex Duo és más gyógyszerek együttes szedése előtt mindig kérjen tanácsot kezelőorvosától vagy gyógyszerészétől.
Feltétlenül szóljon kezelőorvosának, ha az alábbi gyógyszereket szedi:

Az Algoflex Duo egyidejű bevétele étellel, itallal és alkohollal

Az Algoflex Duo szedése alatt valószínűbbé válik az emésztőrendszeri, vagy a központi idegrendszert érintő mellékhatások előfordulása, ha az Algoflex Duo szedésével egyidejűleg alkoholt fogyaszt.
Az Algoflex Duo szedése mellett kerülni kell a koffeint nagy mennyiségben tartalmazó termékeket is, pl. kávé, tea, bizonyos ételek és italok.

Terhesség, szoptatás és termékenység

Ha Ön terhes vagy szoptat, illetve ha fennáll Önnél a terhesség lehetősége vagy gyermeket szeretne, a gyógyszer szedése előtt beszéljen kezelőorvosával vagy gyógyszerészével.
Tájékoztassa kezelőorvosát, ha az Algoflex Duo szedése alatt teherbe esik.
A terhesség utolsó 3 hónapjában ez a gyógyszer nem alkalmazható. A terhesség első 6 hónapjában ez a gyógyszer csak kezelőorvosa jóváhagyásával szedhető.
A hatóanyagok, az ibuprofén és a koffein, átjutnak az anyatejbe. A szoptatott csecsemőnél ingerlékenység léphet fel, és megváltozhatnak az alvási szokásai. Szoptatás alatt az Algoflex Duo csak abban az esetben alkalmazható, ha arra feltétlenül szükség van.
Az Algoflex Duo azon gyógyszerek csoportjába tartozik (NSAID-k), amelyek befolyásolhatják a női fogamzóképességet. Ez a hatás megszűnik a készítmény szedésének abbahagyása esetén.

A készítmény hatásai a gépjárművezetéshez és a gépek kezeléséhez szükséges képességekre

Rövid ideig tartó alkalmazásnál és az ajánlott adagolás mellett nem, vagy csak elhanyagolható mértékben befolyásolja a gépjárművezetéshez és a gépek kezeléséhez szükséges képességeket. Ugyanakkor, ha a gyógyszer alkalmazása során szédülést, fáradtságot vagy látászavarokat tapasztal, ne vezessen, és ne kezeljen gépeket. Ez fokozottan érvényes egyidejű alkoholfogyasztás esetén.

3. Hogyan kell szedni az Algoflex Duo-t?


Ezt a gyógyszert mindig pontosan a kezelőorvosa vagy gyógyszerésze által elmondottaknak megfelelően szedje. Amennyiben nem biztos az adagolást illetően, kérdezze meg kezelőorvosát vagy gyógyszerészét.
Ajánlott adagja:
Felnőttek:
Kezdő adag: 1 db filmtabletta (400 mg ibuprofén és 100 mg koffein). Szükség esetén újabb adag (1 db filmtabletta) bevehető, de ne lépje túl egyetlen 24 órás időszakban sem a 3 db filmtabletta (1200 mg ibuprofén, ill. 300 mg koffein) összadagot. Az adagok nem szedhetők 6 óránál rövidebb időközönként. Ha úgy érzi, hogy a gyógyszer hatása túl erős vagy túl gyenge, beszéljen kezelőorvosával vagy a gyógyszerészével.
Enyhe fájdalom csillapítására, vagy 3 napnál tovább tartó kezelésre az Algoflex Duo alkalmazása nem javasolt.
Gyermekek és 18 éven aluli serdők számára nem ajánlott, mert adatok nem állnak rendelkezésre.
Szájon át történő alkalmazásra.
A filmtablettát egészben, egy pohár vízzel kell bevenni.
Az érzékeny gyomrú betegeknek ajánlott az Algoflex Duo étkezések során történő bevétele.
Kizárólag rövid távú alkalmazásra.
A kezelés időtartama nem haladhatja meg a 3 napot.
Beszéljen kezelőorvosával, ha a tünetei rosszabbodnak, vagy a fájdalom nem szűnik 3 nap után sem.
A mellékhatások előfordulása minimálisra csökkenthető, ha a tünetek kezelésére a legkisebb hatásos adagot a lehető legrövidebb ideig kell alkalmazzák.

Ha az előírtnál több Algoflex Duo-t vett be

Ha az előírtnál több Algoflex Duo-t vett be, vagy ha egy gyermek véletlenül lenyelte a gyógyszert, mindig keresse fel kezelőorvosát vagy a legközelebbi kórházat, hogy tájékoztatást kapjon a kockázatról és a teendőkről.
Tünetként jelentkezhet hányinger, gyomorfájdalom, hányás (ami lehet véres), emésztőrendszeri vérzés, szapora szívverés, fejfájás, fülcsengés, remegés, nyugtalanság, zavartság, szemremegés, vagy ritkábban hasmenés. Ezen túlmenően nagy adagok esetén forgó jellegű szédülést, homályos látást, alacsony vérnyomást, ingerlékenységet, kómát, a vér káliumszintjének emelkedését, akut veseelégtelenséget, májkárosodást, légzésdepressziót, a bőr kékes elszíneződését, asztmás betegeknél az asztma súlyosbodását, álmosságot, mellkasi fájdalmakat, szívdobogásérzést, eszméletvesztést, görcsrohamokat (főleg gyermekeknél), gyengeséget és szédülést, véres vizeletet, hidegérzet jelentkezését, és légzési problémákat jelentettek.

Ha elfelejtette bevenni az Algoflex Duo-t

Ha elfelejtett bevenni egy adagot, ne vegyen be kétszeres adagot a kihagyott adag pótlására.
Amennyiben bármilyen további kérdése van a gyógyszer alkalmazásával kapcsolatban, kérdezze meg kezelőorvosát vagy gyógyszerészét

4. Lehetséges mellékhatások


Mint minden gyógyszer, így ez a gyógyszer is okozhat mellékhatásokat, amelyek azonban nem mindenkinél jelentkeznek.
A gyógyszer szedése során jelentkezhetnek Önnél az NSAID-ok alábbi, ismert mellékhatásai. Ilyen esetben, vagy ha aggályai lennének, a lehető leghamarabb beszéljen kezelőorvosával. Időseknél a mellékhatások kialakulásának nagyobb a kockázata ennek a gyógyszernek szedése során.
Az alábbi mellékhatásoknál figyelembe kell venni, hogy azok túlnyomórészt dózisfüggők és egyénenként változók.

AZONNAL HAGYJA ABBA az Algoflex Duo szedését és forduljon orvoshoz, ha az alábbi tünetek közül bármelyik jelentkezne Önnél, mivel súlyos mellékhatások kialakulására utaló jelek lehetnek:


- súlyos gyomorpanaszok
- vért hány, vagy kávéőrleménynek látszó részecskék vannak a hányadékban
- fekete szurokszerű széklet vagy vér a vizeletben
- allergiás reakciók, mint pl. bőrkiütés, viszketés
- légzési nehézségek és/vagy az arc vagy a torok megduzzadása
- étvágycsökkenéssel járó bágyadtság
- indokolatlan fáradtság kevesebb vizeletürítés mellett
- az arc, lábfejek vagy a láb duzzanata
- mellkasi fájdalom
- látászavarok

Egyéb mellékhatások


Gyakori (10-ből legfeljebb 1 beteget érinthet)
- gyomorégés, hasi fájdalom, émelygés és emésztési zavarok, hányinger, hányás, fokozott bélgázképződés (flatulencia), hasmenés, székrekedés, és csekély gyomor-bél rendszeri vérvesztések, amelyek kivételes esetekben vérszegénységet is okozhatnak
- szédülés, álmatlanság, fejfájás
Nem gyakori (100-ból legfeljebb 1 beteget érinthet)
- gyomor- vagy bélrendszeri fekélyek, egyes esetekben vérzéssel és bélátfúródással, különösen időseknél, fekélyes szájüregi gyulladás (ulceratív sztomatitisz), gyomornyálkahártya-gyulladás (gasztritisz), fekete szurokszerű széklet, kávéőrleménynek látszó részecskék a hányadékban, a vastagbélgyulladás (kolitisz) és a Crohn-betegség súlyosbodása. Az emésztőrendszeri vérzések kialakulásának kockázata különösen függ az adagtól és a kezelés időtartamától.
- izgatottság, szívdobogás érzése, ingerlékenység vagy fáradtság
- látási zavarok, pszichotikus reakciók,
- allergiás reakciók, mint pl. bőrkiütések, viszketés és asztmás rohamok. Ilyen esetben tájékoztatni kell az orvost és az Algoflex Duo a továbbiakban nem szedhető.
Ritka (1000-ből legfeljebb 1 beteget érinthet)
- fülcsengés (tinnitusz), hallásvesztés
- vesekárosodás (papilláris nekrózis), emelkedett húgysavszint a vérben, emelkedett karbamidkoncentráció a vérben
Nagyon ritka (10 000-ből legfeljebb 1 beteget érinthet)
- duzzanat (ödéma), magas vérnyomás (hipertónia), és szívelégtelenség kialakulását jelentették NSAID-kezeléssel összefüggésben,
- a nyelőcső vagy a hasnyálmirigy gyulladása, bélelzáródás (hártyaszerű szűkületek kialakulása a vékony- és vastagbélben, diafragmaszerű bélszűkületek kialakulása)
- a normálisnál kisebb mennyiségű vizelet és vizenyők kialakulása (különösen magasvérnyomás-betegségben szenvedő vagy csökkent vesefunkciójú betegek esetében), duzzanatok (ödémák) és zavaros vizelet (nefrózis szindróma), gyulladásos vesebetegség (intersticiális nefritisz), amely akut veseelégtelenséghez vezethet. A felsorolt tünetek bármelyikének előfordulása vagy általános rossz közérzet esetén azonnal függessze fel az Algoflex Duo szedését és haladéktalanul forduljon orvoshoz, mert ezek a vesekárosodás vagy veseelégtelenség első jelei lehetnek.
- vérsejtképzési zavarok (első jelei: láz, torokfájás, szájnyálkahártya kifekélyesedése, influenzaszerű tünetek, súlyos kimerültség). Ilyen esetben azonnal meg kell szakítani a terápiát és orvoshoz kell fordulni. Tilos fájdalomcsillapítóval vagy lázcsillapító (antipiretikus) gyógyszerekkel bármilyen öngyógyítást végezni!
- depresszió
- a fertőzés okozta gyulladás súlyosbodása (pl. nekrotizáló fasciitis /szövetelhalással járó lágyszövetfertőzés/) bizonyos orvos által előírt fájdalomcsillapító (NSAID) alkalmazásával összefüggésben. Ha fertőzés tünetei jelentkeznek vagy súlyosbodnak az Algoflex Duo alkalmazása közben, azonnal forduljon kezelőorvosához. Ki kell vizsgálni, szükség van-e fertőzésgátló/antibiotikus kezelésre.
- magas vérnyomás, szívelégtelenség, szívroham, érgyulladás
- károsodott májfunkció (első jele lehet a bőr elszíneződése), májkárosodás, főleg hosszan tartó alkalmazás esetén; májelégtelenség, akut májgyulladás (akut hepatitisz)
- az aszeptikus agyhártyagyulladás tüneteit (nyakmerevség, fejfájás, émelygés, hányás, láz vagy kábaság) figyelték meg az ibuprofén alkalmazásakor. Az autoimmun-betegségben szenvedőknél (SLE, kevert kötőszöveti betegség) ez nagyobb valószínűséggel fordul elő. Ha ezek a tünetek jelentkeznek, azonnal vegye fel a kapcsolatot kezelőorvosával.
- bőrreakciók súlyos formái, mint pl. bőrkiütés bőrpírral és hólyagképződéssel (pl. Stevens-Johnson-szindróma és toxikus epidermális nekrolízis (Lyell-szindróma)), hajhullás (alopécia), súlyos bőrfertőzés és kötőszöveti betegségek fordulhatnak elő bárányhimlő (varicella) fertőzés alatt
- súlyos általános túlérzékenységi reakciók (a súlyos allergiás reakció jelei lehetnek a szapora szívverés, alacsony vérnyomás kialakulása, anafilaxiás sokk (súlyos allergiás reakció, ami légszomj kialakulásával vagy szédüléssel jár)
Nem ismert (a gyakoriság a rendelkezésre álló adatokból nem állapítható meg)
- remegés
- szaporább szívverés
- a DRESS szindrómának nevezett súlyos bőrreakció előfordulása. A DRESS tünetei közé tartoznak: bőrkiütés, láz, nyirokcsomók duzzanata és az eozinofilok (egyfajta fehérvérsejt) számának növekedése
- A kezelés megkezdése után hamarosan jelentkező kiterjedt, vörös, hámló kiütés, amely bőr alatti duzzanatokkal, főként a bőrredőkben, a törzsön és a felső végtagokon elhelyezkedő hólyagokkal és lázzal jár (akut generalizált exanthemás pusztulózis). Amennyiben ezen tüneteket észleli magán, azonnal hagyja abba az Algoflex Duo szedését és forduljon orvoshoz. Lásd még 2. pont.
- a bőr fokozott érzékenysége a napfényre
Az olyan gyógyszerek alkalmazása, mint az Algoflex Duo, szívroham (miokardiális infarktus) vagy agyi érkatasztrófa (sztrók) kialakulásának kissé emelkedett kockázatával járhat.
Egy, a fogak eltávolítását tanulmányozó klinikai vizsgálat során, néhány betegnél (az esetek 2,8%-ában) az eltávolított fog helyén gyulladás, néhány betegnél (az esetek 4%-ában) fogínygyulladás alakult ki a sebészeti beavatkozást követően.

Mellékhatások bejelentése


Ha Önnél bármilyen mellékhatás jelentkezik, tájékoztassa kezelőorvosát vagy, gyógyszerészét. Ez a betegtájékoztatóban fel nem sorolt bármilyen lehetséges mellékhatásra is vonatkozik. A mellékhatásokat közvetlenül a hatóság részére is bejelentheti az alábbi elérhetőségek valamelyikén keresztül: Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-egészségügyi Intézet, Postafiók 450, H-1372 Budapest, Magyarország, honlap: www.ogyei.gov.hu
A mellékhatások bejelentésével Ön is hozzájárulhat ahhoz, hogy minél több információ álljon rendelkezésre a gyógyszer biztonságos alkalmazásával kapcsolatban.

5. Hogyan kell az Algoflex Duo-t tárolni?


A gyógyszer gyermekektől elzárva tartandó!
A dobozon és a buborékfólián feltüntetett lejárati idő után ne szedje a gyógyszert. A lejárati idő az adott hónap utolsó napjára vonatkozik.
Legfeljebb 25 °C-on tárolható.
Semmilyen gyógyszert ne dobjon a szennyvízbe vagy a háztartási hulladékba. Kérdezze meg gyógyszerészét, hogy mit tegyen a már nem használt gyógyszereivel. Ezek az intézkedések elősegítik a környezet védelmét.

6. A csomagolás tartalma és egyéb információk

Mit tartalmaz az Algoflex Duo?

A készítmény hatóanyagai az ibuprofén és a koffein.
Minden egyes filmtabletta 400 mg ibuprofént, és 100 mg koffeint tartalmaz..
Egyéb összetevők:
Tablettamag:
mikrokristályos cellulóz
kroszkarmellóz-nátrium
vízmentes kolloid szilícium-dioxid
magnézium-sztearát
Bevonat:
hipromellóz
hidroxipropilcellulóz
makrogol 6000
talkum
titán-dioxid (E171)

Milyen az Algoflex Duo külleme és mit tartalmaz a csomagolás?


Fehér, hosszúkás filmtabletta, melynek mérete 17,8 × 8,6 mm.
Kiszerelés: 6, 10, 12, 15, 18, 20 vagy 24 db filmtabletta buborékcsomagolásban és dobozban.
Nem feltétlenül mindegyik kiszerelés kerül kereskedelmi forgalomba.

Pharmindex
Az adatokat a PHARMINDEX gyógyszer-információs adatbázis szolgáltatja.
© Vidal Next Kft. 2021