1 786 746 sikeres foglalás!
Kényelmes időpontfoglalás magánorvosokhoz!
2011 óta a páciensekért
D3-VITAMIN BÉRES 1600 NE tabletta

D3-VITAMIN BÉRES 1600 NE tabletta

 

D3-VITAMIN BÉRES 1600 NE tabletta 30x buborékcsomagolásban

Törzskönyvi száma: OGYI-T-22916/03

Vényköteles: Vény nélkül kapható

Forgalomba hozatali státusz: A NEAK információja szerint forgalomban van.

Tájékoztató jellegű ár: 0 Ft

D3-VITAMIN BÉRES 1600 NE tabletta 90x buborékcsomagolásban

Törzskönyvi száma: OGYI-T-22916/07

Vényköteles: Vény nélkül kapható

Forgalomba hozatali státusz: A NEAK információja szerint forgalomban van.

Tájékoztató jellegű ár: 0 Ft

Gyártó: Béres Gyógyszergyár

Típus: gyógyszer

Hatóanyag: colecalciferol

Osztályozás: tápcsatorna és anyagcsere, vitaminok, a- és d-vitamin, beleértve a kettő kombinációját, d-vitamin és analógjai, colecalciferol


D3-VITAMIN BÉRES 1600 NE tabletta Betegtájékoztató

1. Milyen típusú gyógyszer a D3-vitamin Béres 1600 NE tabletta és milyen betegségek esetén alkalmazható?
A D3-vitamin Béres 1600 NE tabletta hatóanyaga a D3-vitamin.
A D-vitamin növeli a kalcium felszívódását a bélrendszerből, fokozza a kalcium visszaszívódását a vesében, fokozza a csontképződést, valamint csökkenti a parathormon szintjét. A D-vitamin receptorai a vázrendszeren kívül számos egyéb szövetben is megtalálhatók, éppen ezért a D-vitamin szerteágazó hatással rendelkezik számos élettani folyamatban.
A D3-vitamin Béres 1600 NE tabletta alkalmazása a következő esetekben javasolt:
- D-vitamin-hiányállapotok megelőzésére és kezelésére.
2. Tudnivalók a D3-vitamin Béres 1600 NE tabletta szedése előtt
Ne szedje D3-vitamin Béres 1600 NE tablettát:
- ha allergiás (túlérzékeny) a hatóanyagra vagy a gyógyszer (6. pontban felsorolt) egyéb összetevőjére;
- ha földimogyoró vagy szója allergiája van;
- ha a vérében magas a kalciumszint (hiperkalcémia) és/vagy a vizeletében sok kalcium ürül (hiperkalciuria), vagy olyan betegségben szenved, amely ezt okozhatja (például rosszindulatú megbetegedés, ami a csontjait érintheti);
- ha kalciumos vesekövességre hajlamos, illetve olyan vesebetegségben szenved, amikor a veseszövetben kalcium lerakódás következik be (nefrokalcinózis);
- D-vitamin-túladagolás esetén;
- ha súlyos vesekárosodásban vagy veseelégtelenségben szenved;
- ha krónikus veseelégtelensége következtében vérében magas a foszfátszint csontképződési zavara van (oszteodisztrófia).

Figyelmeztetések és óvintézkedések


- Ha a készítményt tartósan szedi, kezelőorvosa vér- és vizeletvizsgálatokat rendelhet el, hogy az Ön anyagcseréjét és veseműködését ellenőrizze. Ez különösen akkor fontos, ha Ön idős és a D3-vitamin Béres 1600 NE tablettával egyidejűleg egyéb gyógyszereket is szed (lásd "A kezelés ideje alatt alkalmazott egyéb gyógyszerek"), vagy ha Önnél fokozott a vesekő képződés veszélye, ha a vérében magas a foszfátszint (hiperfoszfatémia), vagy ha Ön mozgásában korlátozott (például tolószékhez kötött, kórházban van, vagy ágynyugalomra van szüksége műtétet vagy váratlan betegséget követően).
- A kalciumszintet időseknél, gyermekeknél és szoptató anyáknál is ellenőrizni kell.
- Ha Ön vesebetegségben szenved, a D-vitamin csak fokozott óvatossággal adható. Ilyen esetben a kezelőorvosa rendszeres laboratóriumi vizsgálatokat rendelhet Önnek.
- Ha Ön (általában a mellkasi vagy egyéb) nyirokcsomókat érintő sarjadzásos megbetegedésben, úgynevezett szarkoidózisban szenved, kezelőorvosa rendszeres vér- és vizeletvizsgálatokat rendelhet el.
- Az egyéb D-vitamin-tartalmú készítmények (például multivitaminok, étrend-kiegészítők) párhuzamos alkalmazását kerülni kell.
- Ha Ön úgynevezett pszeudohipoparatireózisban (PHP) szenved, a D3-vitamin Béres 1600 NE tablettával nem biztosítható a megfelelő D-vitamin-pótlás. Ilyen esetben feltétlenül beszéljen kezelőorvosával vagy gyógyszerészével, hogy a megfelelő D-vitamin-készítményt adhassa Önnek.

Gyermekek és serdülők


A D3-vitamin Béres 1600 NE tabletta 12 éves kor alatti gyermekek kezelésére nem javasolt.
Egyéb gyógyszerek és a D3-vitamin Béres 1600 NE tabletta
Feltétlenül tájékoztassa kezelőorvosát vagy gyógyszerészét a jelenleg, vagy nemrégiben szedett, valamint szedni tervezett egyéb gyógyszereiről.
Tájékoztassa kezelőorvosát vagy gyógyszerészét, ha az alábbiak közül bármelyik gyógyszerrel kezelik:
- tiazid típusú diuretikumok (vízhajtók) csökkentik a kalcium kiválasztását a vizeletbe;
- kortikoszteroidok (gyulladáscsökkentők, immunbetegségek és asztma kezelésére szolgáló gyógyszerek) gátolják a kalcium felszívódását;
- ioncserélő gyanták (például kolesztiramin, kolesztipol) vagy hashajtók (például paraffinolaj) csökkentik a D-vitamin felszívódását;
- az orlisztát-kezelés csökkentheti a zsíroldékony vitaminok, így a D-vitamin felszívódását;
- szívglikozidok, más néven digitálisz készítmények (szívelégtelenség és bizonyos szívbetegségek kezelésére): a digitálisz gyógyszer túladagolásának veszélye fokozódik;
- antikonvulzívumok (epilepszia kezelésére), fenobarbitál, hidantoin, és más barbiturátok (altató szerek) vagy primidon: csökkenthetik a D-vitamin hatását;
- kalcitonin, etidronát, gallium-nitrát, pamidronát vagy plikamicin vér kalciumszintjét csökkentő hatását D-vitamin együttese adása ellensúlyozhatja;
- nagy dózisban adagolt kalcium-tartamú készítmények: megnő a magas kalcium-vérszint (hiperkalcémia) kialakulásának a veszélye;
- magnéziumtartalmú gyógyszerek (például antacidumok) a D-vitamin-kezelés alatt nem szedhetők, mert fennáll a magas magnézium-vérszint (hipermagnezémia) kialakulásának veszélye;
- nagy dózisban adagolt foszfor tartalmú készítményekkel történő egyidejű alkalmazás esetén megnő a magas foszfát-vérszint (hiperfoszfatémia) kialakulásának a veszélye.

Terhesség és szoptatás


Ha Ön terhes vagy szoptat, illetve ha fennáll Önnél a terhesség lehetősége vagy gyermeket szeretne, a gyógyszer szedése előtt beszéljen kezelőorvosával.
Terhesség
Ajánlások szerint a terhesség alatti rendszeres D-vitamin-bevitel nem haladhatja meg a napi 600 NE adagot. Ezért a javasolt adagolás másnaponta fél tabletta, ami megfelel naponta 400 NE adagnak. Terhesség alatt a D-vitamin-tartalmú multivitamin készítmények (beleértve a magzatvédő komplex készítményeket is), valamint étrend-kiegészítők és a D3-vitamin Béres 1600 NE tabletta együttes alkalmazása fokozott óvatosságot igényel.
Szoptatás
Szoptatás alatt napi 400-800 NE D-vitamin-bevitele biztonságos. Ezért a javasolt adagolás másnaponta fél-naponta fél tabletta, ami megfelel naponta 400 NE-800NE adagnak.

A készítmény hatásai a gépjárművezetéshez és a gépek kezeléséhez szükséges képességekre


Nincs arra vonatkozó adat, hogy ezen gyógyszer szedése negatívan befolyásolná a gépjárművezetéshez és a gépek kezeléséhez szükséges képességeket.

A D3-vitamin Béres 1600 NE tabletta hidrogénezett szójaolajat és szacharózt tartalmaz.


Ne alkalmazza a készítményt, amennyiben földimogyoró vagy szója allergiája van.
Amennyiben kezelőorvosa korábban már figyelmeztette Önt, hogy bizonyos cukrokra érzékeny, keresse fel kezelőorvosát, mielőtt elkezdi szedni ezt a gyógyszert.

3. Hogyan kell szedni a D3-vitamin Béres 1600 NE tablettát?

Adagolás


Ezt a gyógyszert mindig pontosan a betegtájékoztatóban leírtaknak, vagy az Ön kezelőorvosa által elmondottaknak megfelelően szedje. Amennyiben nem biztos az adagolást illetően, kérdezze meg kezelőorvosát vagy gyógyszerészét.
A készítmény ajánlott adagja
D-vitamin-hiány megelőzésére naponta fél-1 darab tabletta.
D-vitamin-hiány kezelésére naponta 1-2 darab tabletta, a D-vitamin-hiány mértékétől függően.

Alkalmazás módja


A D3-vitamin Béres 1600 NE tabletta egészben vagy összetörve, étkezés közben vagy étkezéstől függetlenül is bevehető. A tabletta egyenlő adagokra osztható.

Alkalmazása gyermekeknél és serdülőknél


A D3-vitamin Béres 1600 NE 12 éves kor alatti gyermekek kezelésére nem javasolt. 12 évesnél idősebb gyerekeknek és serdülőknek naponta fél tabletta (azaz napi 800 NE-nek megfelelő) vitaminpótlás javasolt.
Ha az előírtnál több D3-vitamin Béres 1600 NE tablettát vett be
Ha túl sok tablettát vett be, azonnal forduljon orvoshoz. A D3-vitamin Béres 1600 NE tabletta túladagolása esetén a következő tünetek jelentkezhetnek: fejfájás étvágytalanság, szomjúságérzés, hányinger, hányás, székrekedés, hasi fájdalom, izomgyengeség, fáradtság, zavartság, fokozott vizelet kiválasztás, csontfájdalom, mészlerakódás a vesékben, vesekőképződés, súlyos esetekben szívritmus zavar. Extrém esetben a megnövekedett kalciumszint kómához vagy halálhoz vezethet. Túladagolás gyanúja esetén azonnal keresse fel kezelőorvosát vagy a legközelebbi kórház sürgősségi osztályát.
Ha elfelejtette bevenni a D3-vitamin Béres 1600 NE tablettát
Ne vegyen be kétszeres adagot a kihagyott adag pótlására, mert ezzel már nem pótolja a kiesett mennyiséget, viszont a túladagolás veszélyének tenné ki magát.
Folytassa a kezelést az előírások szerint.
Ha bármilyen további kérdése van a gyógyszer alkalmazásával kapcsolatban, kérdezze meg kezelőorvosát, vagy gyógyszerészét.

4. Lehetséges mellékhatások


Mint minden gyógyszer, így ez a gyógyszer is okozhat mellékhatásokat, amelyek azonban nem mindenkinél jelentkeznek.
Nem gyakori mellékhatások (100 betegből legfeljebb 1 beteget érinthet)
- emelkedett kalciumszint a vérben (hiperkalcémia);
- emelkedett kalciumszint a vizeletben (hiperkalciúria).
Nagyon ritka mellékhatások (10 000 betegből legfeljebb 1 beteget érinthet):
- felsőhasi fájdalom.

Mellékhatások bejelentése


Ha Önnél bármilyen mellékhatás jelentkezik, tájékoztassa kezelőorvosát vagy gyógyszerészét. Ez a betegtájékoztatóban fel nem sorolt bármilyen lehetséges mellékhatásra is vonatkozik. A mellékhatásokat közvetlenül a hatóság részére is bejelentheti az V. függelékben található elérhetőségeken keresztül.
A mellékhatások bejelentésével Ön is hozzájárulhat ahhoz, hogy minél több információ álljon rendelkezésre a gyógyszer biztonságos alkalmazásával kapcsolatban.
5. Hogyan kell a D3-vitamin Béres 1600 NE tablettát tárolni?
Legfeljebb 25 °C-on tárolandó. A fénytől és nedvességtől való védelem érdekében az eredeti csomagolásban tárolandó.
A gyógyszer gyermekektől elzárva tartandó!
A dobozon feltüntetett lejárati idő (Felhasználható:) után ne szedje a gyógyszert.
A lejárati idő az adott hónap utolsó napjára vonatkozik.
Semmilyen gyógyszert ne dobjon a szennyvízbe vagy a háztartási hulladékba. Kérdezze meg gyógyszerészét, hogy mit tegyen a már nem használt gyógyszereivel. Ezek az intézkedések elősegítik a környezet védelmét.

6. A csomagolás tartalma és egyéb információk


Mit tartalmaz a D3-vitamin Béres 1600 NE

tabletta?

A készítmény hatóanyaga a kolekalciferol (D3-vitamin). Tablettánként 0,040 mg kolekalciferolt tartalmaz, ami megfelel 1600 NE D3-vitaminnak. (+10% stabilitási rámérés).
Egyéb összetevők:
Mikrokristályos cellulóz, vízmentes kalcium-hidrogén-foszfát, povidon K30, magnézium-sztearát, vörös vas-oxid (E 172), dl-α-tokoferol, hidrogénezett szójaolaj, zselatin, szacharóz, kukoricakeményítő, szilícium-dioxid.
Milyen a D3-vitamin Béres 1600 NE külleme és mit tartalmaz a csomagolás?
Halványrózsaszín színű, lapos, kerek, metszett élű, egyik oldalán bemetszéssel ellátott tabletta.
A tabletta egyenlő adagokra osztható.
10, 20, 30, 40, 50, 60, 90, 100, 120, 150, 180, vagy 200 db tablettát tartalmaz színtelen, átlátszó PVC/PVdC/Al buborékcsomagolásban dobozonként.
Nem feltétlenül mindegyik kiszerelés kerül kereskedelmi forgalomba.

D3-VITAMIN BÉRES 1600 NE tabletta Betegtájékoztató

1. Milyen típusú gyógyszer a D3-vitamin Béres 1600 NE tabletta és milyen betegségek esetén alkalmazható?
A D3-vitamin Béres 1600 NE tabletta hatóanyaga a D3-vitamin.
A D-vitamin növeli a kalcium felszívódását a bélrendszerből, fokozza a kalcium visszaszívódását a vesében, fokozza a csontképződést, valamint csökkenti a parathormon szintjét. A D-vitamin receptorai a vázrendszeren kívül számos egyéb szövetben is megtalálhatók, éppen ezért a D-vitamin szerteágazó hatással rendelkezik számos élettani folyamatban.
A D3-vitamin Béres 1600 NE tabletta alkalmazása a következő esetekben javasolt:
- D-vitamin-hiányállapotok megelőzésére és kezelésére.
2. Tudnivalók a D3-vitamin Béres 1600 NE tabletta szedése előtt
Ne szedje D3-vitamin Béres 1600 NE tablettát:
- ha allergiás (túlérzékeny) a hatóanyagra vagy a gyógyszer (6. pontban felsorolt) egyéb összetevőjére;
- ha földimogyoró vagy szója allergiája van;
- ha a vérében magas a kalciumszint (hiperkalcémia) és/vagy a vizeletében sok kalcium ürül (hiperkalciuria), vagy olyan betegségben szenved, amely ezt okozhatja (például rosszindulatú megbetegedés, ami a csontjait érintheti);
- ha kalciumos vesekövességre hajlamos, illetve olyan vesebetegségben szenved, amikor a veseszövetben kalcium lerakódás következik be (nefrokalcinózis);
- D-vitamin-túladagolás esetén;
- ha súlyos vesekárosodásban vagy veseelégtelenségben szenved;
- ha krónikus veseelégtelensége következtében vérében magas a foszfátszint csontképződési zavara van (oszteodisztrófia).

Figyelmeztetések és óvintézkedések


- Ha a készítményt tartósan szedi, kezelőorvosa vér- és vizeletvizsgálatokat rendelhet el, hogy az Ön anyagcseréjét és veseműködését ellenőrizze. Ez különösen akkor fontos, ha Ön idős és a D3-vitamin Béres 1600 NE tablettával egyidejűleg egyéb gyógyszereket is szed (lásd "A kezelés ideje alatt alkalmazott egyéb gyógyszerek"), vagy ha Önnél fokozott a vesekő képződés veszélye, ha a vérében magas a foszfátszint (hiperfoszfatémia), vagy ha Ön mozgásában korlátozott (például tolószékhez kötött, kórházban van, vagy ágynyugalomra van szüksége műtétet vagy váratlan betegséget követően).
- A kalciumszintet időseknél, gyermekeknél és szoptató anyáknál is ellenőrizni kell.
- Ha Ön vesebetegségben szenved, a D-vitamin csak fokozott óvatossággal adható. Ilyen esetben a kezelőorvosa rendszeres laboratóriumi vizsgálatokat rendelhet Önnek.
- Ha Ön (általában a mellkasi vagy egyéb) nyirokcsomókat érintő sarjadzásos megbetegedésben, úgynevezett szarkoidózisban szenved, kezelőorvosa rendszeres vér- és vizeletvizsgálatokat rendelhet el.
- Az egyéb D-vitamin-tartalmú készítmények (például multivitaminok, étrend-kiegészítők) párhuzamos alkalmazását kerülni kell.
- Ha Ön úgynevezett pszeudohipoparatireózisban (PHP) szenved, a D3-vitamin Béres 1600 NE tablettával nem biztosítható a megfelelő D-vitamin-pótlás. Ilyen esetben feltétlenül beszéljen kezelőorvosával vagy gyógyszerészével, hogy a megfelelő D-vitamin-készítményt adhassa Önnek.

Gyermekek és serdülők


A D3-vitamin Béres 1600 NE tabletta 12 éves kor alatti gyermekek kezelésére nem javasolt.
Egyéb gyógyszerek és a D3-vitamin Béres 1600 NE tabletta
Feltétlenül tájékoztassa kezelőorvosát vagy gyógyszerészét a jelenleg, vagy nemrégiben szedett, valamint szedni tervezett egyéb gyógyszereiről.
Tájékoztassa kezelőorvosát vagy gyógyszerészét, ha az alábbiak közül bármelyik gyógyszerrel kezelik:
- tiazid típusú diuretikumok (vízhajtók) csökkentik a kalcium kiválasztását a vizeletbe;
- kortikoszteroidok (gyulladáscsökkentők, immunbetegségek és asztma kezelésére szolgáló gyógyszerek) gátolják a kalcium felszívódását;
- ioncserélő gyanták (például kolesztiramin, kolesztipol) vagy hashajtók (például paraffinolaj) csökkentik a D-vitamin felszívódását;
- az orlisztát-kezelés csökkentheti a zsíroldékony vitaminok, így a D-vitamin felszívódását;
- szívglikozidok, más néven digitálisz készítmények (szívelégtelenség és bizonyos szívbetegségek kezelésére): a digitálisz gyógyszer túladagolásának veszélye fokozódik;
- antikonvulzívumok (epilepszia kezelésére), fenobarbitál, hidantoin, és más barbiturátok (altató szerek) vagy primidon: csökkenthetik a D-vitamin hatását;
- kalcitonin, etidronát, gallium-nitrát, pamidronát vagy plikamicin vér kalciumszintjét csökkentő hatását D-vitamin együttese adása ellensúlyozhatja;
- nagy dózisban adagolt kalcium-tartamú készítmények: megnő a magas kalcium-vérszint (hiperkalcémia) kialakulásának a veszélye;
- magnéziumtartalmú gyógyszerek (például antacidumok) a D-vitamin-kezelés alatt nem szedhetők, mert fennáll a magas magnézium-vérszint (hipermagnezémia) kialakulásának veszélye;
- nagy dózisban adagolt foszfor tartalmú készítményekkel történő egyidejű alkalmazás esetén megnő a magas foszfát-vérszint (hiperfoszfatémia) kialakulásának a veszélye.

Terhesség és szoptatás


Ha Ön terhes vagy szoptat, illetve ha fennáll Önnél a terhesség lehetősége vagy gyermeket szeretne, a gyógyszer szedése előtt beszéljen kezelőorvosával.
Terhesség
Ajánlások szerint a terhesség alatti rendszeres D-vitamin-bevitel nem haladhatja meg a napi 600 NE adagot. Ezért a javasolt adagolás másnaponta fél tabletta, ami megfelel naponta 400 NE adagnak. Terhesség alatt a D-vitamin-tartalmú multivitamin készítmények (beleértve a magzatvédő komplex készítményeket is), valamint étrend-kiegészítők és a D3-vitamin Béres 1600 NE tabletta együttes alkalmazása fokozott óvatosságot igényel.
Szoptatás
Szoptatás alatt napi 400-800 NE D-vitamin-bevitele biztonságos. Ezért a javasolt adagolás másnaponta fél-naponta fél tabletta, ami megfelel naponta 400 NE-800NE adagnak.

A készítmény hatásai a gépjárművezetéshez és a gépek kezeléséhez szükséges képességekre


Nincs arra vonatkozó adat, hogy ezen gyógyszer szedése negatívan befolyásolná a gépjárművezetéshez és a gépek kezeléséhez szükséges képességeket.

A D3-vitamin Béres 1600 NE tabletta hidrogénezett szójaolajat és szacharózt tartalmaz.


Ne alkalmazza a készítményt, amennyiben földimogyoró vagy szója allergiája van.
Amennyiben kezelőorvosa korábban már figyelmeztette Önt, hogy bizonyos cukrokra érzékeny, keresse fel kezelőorvosát, mielőtt elkezdi szedni ezt a gyógyszert.

3. Hogyan kell szedni a D3-vitamin Béres 1600 NE tablettát?

Adagolás


Ezt a gyógyszert mindig pontosan a betegtájékoztatóban leírtaknak, vagy az Ön kezelőorvosa által elmondottaknak megfelelően szedje. Amennyiben nem biztos az adagolást illetően, kérdezze meg kezelőorvosát vagy gyógyszerészét.
A készítmény ajánlott adagja
D-vitamin-hiány megelőzésére naponta fél-1 darab tabletta.
D-vitamin-hiány kezelésére naponta 1-2 darab tabletta, a D-vitamin-hiány mértékétől függően.

Alkalmazás módja


A D3-vitamin Béres 1600 NE tabletta egészben vagy összetörve, étkezés közben vagy étkezéstől függetlenül is bevehető. A tabletta egyenlő adagokra osztható.

Alkalmazása gyermekeknél és serdülőknél


A D3-vitamin Béres 1600 NE 12 éves kor alatti gyermekek kezelésére nem javasolt. 12 évesnél idősebb gyerekeknek és serdülőknek naponta fél tabletta (azaz napi 800 NE-nek megfelelő) vitaminpótlás javasolt.
Ha az előírtnál több D3-vitamin Béres 1600 NE tablettát vett be
Ha túl sok tablettát vett be, azonnal forduljon orvoshoz. A D3-vitamin Béres 1600 NE tabletta túladagolása esetén a következő tünetek jelentkezhetnek: fejfájás étvágytalanság, szomjúságérzés, hányinger, hányás, székrekedés, hasi fájdalom, izomgyengeség, fáradtság, zavartság, fokozott vizelet kiválasztás, csontfájdalom, mészlerakódás a vesékben, vesekőképződés, súlyos esetekben szívritmus zavar. Extrém esetben a megnövekedett kalciumszint kómához vagy halálhoz vezethet. Túladagolás gyanúja esetén azonnal keresse fel kezelőorvosát vagy a legközelebbi kórház sürgősségi osztályát.
Ha elfelejtette bevenni a D3-vitamin Béres 1600 NE tablettát
Ne vegyen be kétszeres adagot a kihagyott adag pótlására, mert ezzel már nem pótolja a kiesett mennyiséget, viszont a túladagolás veszélyének tenné ki magát.
Folytassa a kezelést az előírások szerint.
Ha bármilyen további kérdése van a gyógyszer alkalmazásával kapcsolatban, kérdezze meg kezelőorvosát, vagy gyógyszerészét.

4. Lehetséges mellékhatások


Mint minden gyógyszer, így ez a gyógyszer is okozhat mellékhatásokat, amelyek azonban nem mindenkinél jelentkeznek.
Nem gyakori mellékhatások (100 betegből legfeljebb 1 beteget érinthet)
- emelkedett kalciumszint a vérben (hiperkalcémia);
- emelkedett kalciumszint a vizeletben (hiperkalciúria).
Nagyon ritka mellékhatások (10 000 betegből legfeljebb 1 beteget érinthet):
- felsőhasi fájdalom.

Mellékhatások bejelentése


Ha Önnél bármilyen mellékhatás jelentkezik, tájékoztassa kezelőorvosát vagy gyógyszerészét. Ez a betegtájékoztatóban fel nem sorolt bármilyen lehetséges mellékhatásra is vonatkozik. A mellékhatásokat közvetlenül a hatóság részére is bejelentheti az V. függelékben található elérhetőségeken keresztül.
A mellékhatások bejelentésével Ön is hozzájárulhat ahhoz, hogy minél több információ álljon rendelkezésre a gyógyszer biztonságos alkalmazásával kapcsolatban.
5. Hogyan kell a D3-vitamin Béres 1600 NE tablettát tárolni?
Legfeljebb 25 °C-on tárolandó. A fénytől és nedvességtől való védelem érdekében az eredeti csomagolásban tárolandó.
A gyógyszer gyermekektől elzárva tartandó!
A dobozon feltüntetett lejárati idő (Felhasználható:) után ne szedje a gyógyszert.
A lejárati idő az adott hónap utolsó napjára vonatkozik.
Semmilyen gyógyszert ne dobjon a szennyvízbe vagy a háztartási hulladékba. Kérdezze meg gyógyszerészét, hogy mit tegyen a már nem használt gyógyszereivel. Ezek az intézkedések elősegítik a környezet védelmét.

6. A csomagolás tartalma és egyéb információk


Mit tartalmaz a D3-vitamin Béres 1600 NE

tabletta?

A készítmény hatóanyaga a kolekalciferol (D3-vitamin). Tablettánként 0,040 mg kolekalciferolt tartalmaz, ami megfelel 1600 NE D3-vitaminnak. (+10% stabilitási rámérés).
Egyéb összetevők:
Mikrokristályos cellulóz, vízmentes kalcium-hidrogén-foszfát, povidon K30, magnézium-sztearát, vörös vas-oxid (E 172), dl-α-tokoferol, hidrogénezett szójaolaj, zselatin, szacharóz, kukoricakeményítő, szilícium-dioxid.
Milyen a D3-vitamin Béres 1600 NE külleme és mit tartalmaz a csomagolás?
Halványrózsaszín színű, lapos, kerek, metszett élű, egyik oldalán bemetszéssel ellátott tabletta.
A tabletta egyenlő adagokra osztható.
10, 20, 30, 40, 50, 60, 90, 100, 120, 150, 180, vagy 200 db tablettát tartalmaz színtelen, átlátszó PVC/PVdC/Al buborékcsomagolásban dobozonként.
Nem feltétlenül mindegyik kiszerelés kerül kereskedelmi forgalomba.

Pharmindex
Az adatokat a PHARMINDEX gyógyszer-információs adatbázis szolgáltatja.
© Vidal Next Kft. 2021