1 786 413 sikeres foglalás!
Kényelmes időpontfoglalás magánorvosokhoz!
2011 óta a páciensekért
DERMAZIN 10 mg/g krém

DERMAZIN 10 mg/g krém

 

DERMAZIN 10 mg/g krém 50 g

Törzskönyvi száma: OGYI-T-1249/01

Vényköteles: Vény nélkül kapható

Forgalomba hozatali státusz: A NEAK információja szerint forgalomban van.

Tájékoztató jellegű ár: 1896 Ft

DERMAZIN 10 mg/g krém 250 g

Törzskönyvi száma: OGYI-T-1249/02

Vényköteles: Vény nélkül kapható

Forgalomba hozatali státusz: A NEAK információja szerint forgalomban van.

Tájékoztató jellegű ár: 2828 Ft

Gyártó: Sandoz Hungária

Típus: gyógyszer

Hatóanyag: silver sulfadiazine

Osztályozás: bőrgyógyászati készítmények, antibioticumok és chemotherapeuticumok bőrgyógyászati használatra, chemotherapeuticumok localis használatra, sulfonamidok, silver sulfadiazine


DERMAZIN 10 mg/g krém Betegtájékoztató

1. Milyen típusú gyógyszer a Dermazin 10 mg/g krém, és milyen betegségek esetén alkalmazható?
A Dermazin 10 mg/g krém helyileg alkalmazható ezüst-szulfadiazin hatóanyagú gyógyszer, égési sebek és egyéb bőrsérülések (felfekvéses sebek, fekélyes visszérproblémák, horzsolások, kisebb sérülések, vágások és egyéb tiszta sebek, valamint a beteg saját bőrének átültetése kapcsán kialakult sebek) fertőzéseinek megelőzésére és kezelésére.
Az ezüst-szulfadiazin szétesik az égési seben és az ezüstionokat ezáltal lassan és folyamatosan adja le. Anélkül gátolja a baktériumsejtek növekedését és szaporodását, hogy károsítaná a bőr és a bőr alatti szövetek sejtjeit. A Dermazin 10 mg/g krém baktériumellenes hatása nagyon széleskörű, beleértve szinte minden olyan mikroorganizmust, amelyek az égési és egyéb sebek fertőzését okozhatják.
A Dermazin 10 mg/g krém az elhalt szövetekbe és váladékokba hatol be. Ez különösen fontos hatás, mert a szisztémás antibiotikumok az elhalt szövetek baktériumflórájával szemben nem hatékonyak, mivel azoknak nincs vérellátása.

2. Tudnivalók a Dermazin 10 mg/g krém alkalmazása előtt

Ne alkalmazza a Dermazin 10 mg/g krémet:


- ha allergiás az ezüst-szulfadiazinra vagy a gyógyszer (6. pontban felsorolt) egyéb összetevőjére;
- ha a terhesség előrehaladott szakaszában (a 2. és 3. harmadában vagy trimeszterében) van (lásd a "Terhesség és szoptatás" pontot);
- kora- vagy újszülötteknél 2 hónapos korig, mivel újszülöttkori sárgaság (úgynevezett magikterusz) alakulhat ki;
- ha földimogyoróra vagy szójára allergiás.

Figyelmeztetések és óvintézkedések

A Dermazin 10 mg/g krém fokozott elővigyázatossággal alkalmazható


- ha allergiás (túlérzékeny) szulfonamid típusú gyógyszerekre (lehetséges allergiás reakciók miatt);
- ha veleszületett úgynevezett glükóz-6-foszfát-dehidrogenáz enzimhiányban szenved (mivel a krém nagy területen való alkalmazását követően hemolízis alakulhat ki);
- ha máj- vagy vesebetegségben szenved;
- ha úgynevezett porfíriában (bizonyos anyagcsere-betegség) szenved.
Ilyen esetben beszélje meg kezelőorvosával a teendőket. Közölje orvosával, ha bármilyen krónikus vagy anyagcserét érintő betegsége van.
Akár életet is veszélyeztető bőrreakciókat (Stevens-Johnson-szindróma, toxikus epidermális nekrolízis) jelentettek az ezüst-szulfadiazin hatóanyag alkalmazásával kapcsolatban, amik vöröses céltábla-kiütéssel vagy a törzsön megjelenő, köralakú, közepén hólyagos foltok kialakulásával kezdődnek. További jelei a szájban, torokban, orrban, nemi szerveken megjelenő fekélyek és kötőhártya-gyulladás (vörös és duzzadt szem). Ezeket az akár életet is veszélyeztető bőrkiütéseket gyakran influenzaszerű tünetek kísérik. A kiütés kiterjedt hólyagosodássá, a bőr hámlásává változhat. A súlyos bőrreakciók előfordulásának kockázata a kezelés első heteiben a legnagyobb. Ha Önnél korábban az ezüst-szulfadiazin hatóanyaggal való kezelés során Stevens-Johnson-szindróma vagy toxikus epidermális nekrolízis jelentkezett, többet nem kezelhető újra ezzel a hatóanyaggal a későbbiekben. Amennyiben Önnél kiütés vagy ezen bőrtünetek jelentkeznek, haladéktalanul kérje orvosa tanácsát és mondja el neki, hogy ezt a gyógyszert alkalmazza.
Az ezüst-szulfadiazinnal történő kezelést követően egyéb, helyileg alkalmazott mikrobaellenes anyagokhoz hasonlóan felülfertőződés jelentkezhet.
Vigyázzon, hogy a készítmény ne jusson a szembe.
Ha a krémet hosszú időn keresztül nagy mennyiségben alkalmazza a bőrön, akkor orvosának ellenőriznie kell a vérképet, a szulfadiazin-szérumkoncentrációt, a vesefunkciót és a vizeletet (a kristályok vizeletbe történő esetleges kicsapódása miatt). A vérkép (fehérvérsejtszám) ellenőrzése akkor is ajánlott, ha Ön túlérzékenységet mutat a szulfonamidszármazékokkal szemben.
Főként a napfény hatására a bőr szürke elszíneződése fordulhat elő.
Amennyiben a bőr vagy a szem sárgás elszíneződését tapasztalja (a glükóz-6-foszfát-dehidrogenáz nevű enzim lehetséges hiányának tünetei) azonnal forduljon kezelőorvosához.

Egyéb gyógyszerek és a Dermazin 10 mg/g krém


Feltétlenül tájékoztassa kezelőorvosát vagy gyógyszerészét a jelenleg vagy nemrégiben szedett, valamint szedni tervezett egyéb gyógyszereiről, beleértve a vény nélkül kapható készítményeket is.
A Dermazin 10 mg/g krémmel egyidejűleg alkalmazott alábbi hatóanyagok vagy készítménycsoportok esetében lehetséges kölcsönhatás:
- helyileg alkalmazott fehérjebontó enzimkészítmények: az ezüst gátolhatja az úgynevezett helyileg alkalmazott fehérjebontó enzimeket, ha ezekkel az enzimekkel egyidejűleg ezüst-szulfadiazint alkalmazunk;
- cimetidin: cimetidin (gyomorsav-túltermelésben, gyomor- és nyombélfekélyben alkalmazott hatóanyag) -tartalmú gyógyszer és Dermazin 10 mg/g krém egyidejű alkalmazásakor a fehérvérsejtek számának csökkenéséről számoltak be;
- kiterjedt égési sérülések kezelésekor (ha az ezüst-szulfadiazint nagy mennyiségben alkalmazza) a szájon át alkalmazott gyógyszerek hatása megváltozhat.

Terhesség és szoptatás


Ha Ön terhes vagy szoptat, illetve ha fennáll Önnél a terhesség lehetősége vagy gyermeket szeretne, a gyógyszer alkalmazása előtt beszéljen kezelőorvosával vagy gyógyszerészével!
Terhesség
Ne használja a Dermazin 10 mg/g krémet előrehaladott terhességben - a terhesség második és harmadik harmadában (trimeszterében) - mivel az újszülöttnél magikteruszt (újszülöttkori sárgaságot) okoz. A szulfonamidok közvetlenül a szülés előtti, szájon át történő alkalmazása mellett, az újszülöttnél fennáll a hiperbilirubinémia (mely szintén sárgaságként jelentkezik) kialakulásának kockázata. A terhesség első harmadában (trimeszterében) az orvos dönti el, hogy az alkalmazás feltétlenül szükséges-e. A készítményt ne használja a terhesség utolsó heteiben. Szigorúan az orvos utasításait kövesse.
Állatokon végzett vizsgálatok során nem jelentettek közvetlen vagy közvetett káros hatást a szaporodási képesség, illetve az utódok fejlődési rendellenessége tekintetében.
A korlátozott számú tapasztalat és a fent említett kockázatok miatt a Dermazin 10 mg/g krém csak óvatossággal alkalmazható a terhesség első trimeszterében járó, valamint terhességet tervező nők esetében.
Szoptatás
A Dermazin 10 mg/g krémet ne használja akkor, ha a szoptatott csecsemő 2 hónaposnál fiatalabb, mivel a szulfonamidok bejutnak az anyatejbe és a magzatnál nemkívánatos hatásokat (sárgaság) okozhatnak. Ha a csecsemő idősebb, akkor az előny-kockázat arány mérlegelése az orvos feladata.
Koraszülöttek és a glükóz-6-foszfát-dehidrogenáz-hiányos csecsemők esetében figyelembe kell venni a hiperbilirubinémia (mely szintén sárgaságként jelentkezik) kialakulásának fokozott kockázatát is.
Mielőtt bármilyen gyógyszert elkezdene szedni, beszélje meg kezelőorvosával vagy gyógyszerészével.

A készítmény hatásai a gépjárművezetéshez és a gépek kezeléséhez szükséges képességekre


Nincs adat arra vonatkozóan, hogy az ezüst-szulfadiazin hátrányosan befolyásolná a gépjárművezetéshez vagy gépkezeléshez szükséges képességeket.
A Dermazin 10 mg/g krém metil-parahidroxibenzoátot, propil-parahidroxibenzoátot, hidrogénezett földimogyoró-olajat, propilén-glikolt és cetil-alkoholt tartalmaz
A Dermazin krém metil-parahidroxibenzoátot és propil-parahidroxibenzoátot tartalmaz, amelyek allergiás reakciókat, helyi irritációt okozhatnak (amelyek esetleg csak később jelentkeznek).
A Dermazin krém hidrogénezett földimogyoró-olajat tartalmaz. Ne alkalmazza a készítményt, amennyiben földimogyoró- vagy szójaallergiája van.
A Dermazin krém 100 mg propilénglikolt tartalmaz grammonként, amely bőrirritációt okozhat.
A Dermazin krém cetil-alkoholt tartalmaz, amely helyi bőrreakciókat (például kontakt dermatitisz) okozhat.

3. Hogyan kell alkalmazni a Dermazin 10 mg/g krémet?


A gyógyszert mindig pontosan a betegtájékoztatóban leírtaknak, vagy az Ön kezelőorvosa vagy gyógyszerésze által elmondottaknak megfelelően alkalmazza. Amennyiben nem biztos az adagolást illetően, kérdezze meg kezelőorvosát vagy gyógyszerészét.
A készítmény külsőleg, helyileg alkalmazandó, a bőrön.
A készítmény ajánlott adagja:
A Dermazin 10 mg/g krémet rendszerint naponta egyszer kell használni; súlyosabb sebeknél többször. Viszont naponta legalább egyszer alkalmazni kell.
Gyermekek
A Dermazin 10 mg/g krém nem alkalmas koraszülöttek és 2 hónaposnál fiatalabb csecsemők kezelésére, mivel szulfonamidok hatására magikterusz (újszülöttkori sárgaság) alakulhat ki.
A 2 hónaposnál idősebb csecsemőknek és gyermekeknek javasolt adag nem különbözik a felnőtteknek javasolt adagolástól.
Alkalmazása
Először tisztítsa meg a sérült, égett területet és távolítsa el az elhalt részeket. Kenje be a krémmel a kezelendő felületet 2-4 mm vastagon; legjobb a krémet steril gézre tenni és ezt a sebre helyezni.
A krém felkenhető steril lapátkával vagy steril kesztyűvel is. Minden kezelés előtt a régi krémet és a bőséges, gennyhez hasonló színű, de aszeptikus (nem fertőző) sebváladékot vízsugárral vagy antiszeptikus eszközzel (például steril törlő, gézlap vagy steril csipesz, spatula) el kell távolítani. A sebet be lehet kötözni, de nem szükséges.
Egy tubus krém csak egy beteg ismételt kezelésére alkalmazható. A krém alkalmazása nem okoz fájdalmat, illetve nem hagy foltot a ruházaton és az ágyneműn.
Alkalmazása gyermekeknél
2 hónaposnál idősebb csecsemők és gyermekek esetében az alkalmazás módja megegyezik a felnőttekével.

Ha az előírtnál több Dermazin 10 mg/g krémet alkalmazott


Ha a Dermazin 10 mg/g krémet az előírtnál nagyobb adagban használta, kérje ki orvosa vagy gyógyszerésze tanácsát.
A Dermazin 10 mg/g krém hosszú ideig, nagy adagban és nagy bőrfelületen történő alkalmazását követően jelentkezhetnek a szulfonamid vagy az ezüst általános mellékhatásai. A mellékhatások kezelése tüneti.

Ha elfelejtette alkalmazni a Dermazin 10 mg/g krémet


Ha elfelejtette alkalmazni a Dermazin 10 mg/g krémet, pótolja, amint eszébe jut. Ha a következő használat ideje már közel van, várja meg ezt az időpontot. Ne alkalmazzon több krémet, mint ami az előírt adag.
Ha bármilyen további kérdése van a gyógyszer alkalmazásával kapcsolatban, kérdezze meg kezelőorvosát vagy gyógyszerészét.

4. Lehetséges mellékhatások


Mint minden gyógyszer, így ez a gyógyszer is okozhat mellékhatásokat, amelyek azonban nem mindenkinél jelentkeznek.
A következő mellékhatások gyakoriak (10 betegből legfeljebb 1-et érinthet): bőrirritáció, égés, viszketés, fájdalom az alkalmazás helyén, kiütés, alacsony fehérvérsejtszám, a bőr szürke elszíneződése. Az esetleges fehérvérsejtszám-csökkenés miatt a kezelés alatt ellenőrizni kell a vérképet.
A következő mellékhatások nagyon ritkák (10 000 betegből legfeljebb 1-et érinthet): akár életet is veszélyeztető bőrreakciók (Stevens-Johnson-szindróma, toxikus epidermális nekrolízis; lásd 2. pont).
Előfordulhat túlérzékenységi reakció, allergiás bőrreakció, mint például kiütés, viszketés, bőrgyulladás; az alkalmazás helyén fellépő égő érzés vagy fájdalom, illetve szomjúságérzet, de ezek gyakorisága nem ismert.
Nagy területen alkalmazva, főként égési sérülésekben szenvedőknél a Dermazin 10 mg/g krém a szájon át történő szulfadiazin-kezelés ismert mellékhatásait okozhatja: vérképváltozások, megemelkedett testhőmérséklet, máj- és vesepanaszok és krisztallúria (kristályok kiválása a vizeletben). Mivel ezek csak eseti előfordulások voltak, a gyakoriságuk nem ismert.

Mellékhatások bejelentése


Ha Önnél bármilyen mellékhatás jelentkezik, tájékoztassa kezelőorvosát vagy gyógyszerészét. Ez a betegtájékoztatóban fel nem sorolt bármilyen lehetséges mellékhatásra is vonatkozik. A mellékhatásokat közvetlenül a hatóság részére is bejelentheti az V. függelékben található elérhetőségeken keresztül.
A mellékhatások bejelentésével Ön is hozzájárulhat ahhoz, hogy minél több információ álljon rendelkezésre a gyógyszer biztonságos alkalmazásával kapcsolatban.

5. Hogyan kell a Dermazin 10 mg/g krémet tárolni?


A gyógyszer gyermekektől elzárva tartandó.
Legfeljebb 25 °C-on tárolandó. A dobozon feltüntetett lejárati idő után ne alkalmazza ezt a gyógyszert. A lejárati idő az adott hónap utolsó napjára vonatkozik.
Semmilyen gyógyszert ne dobjon a szennyvízbe vagy a háztartási hulladékba. Kérdezze meg gyógyszerészét, hogy mit tegyen a már nem használt gyógyszereivel. Ezek az intézkedések elősegítik a környezet védelmét.

6. A csomagolás tartalma és egyéb információk

Mit tartalmaz a Dermazin 10 mg/g krém?


- A készítmény hatóanyaga az ezüst-szulfadiazin.
- Egyéb összetevők: propil-parahidroxibenzoát, metil-parahidroxibenzoát, poliszorbát 60, cetil-alkohol, propilénglikol, hidrogénezett földimogyoró-olaj, tisztított víz.

Milyen a Dermazin 10 mg/g krém külleme, és mit tartalmaz a csomagolás?


Fehér, homogén krém. 1 g kenőcs 10 mg ezüst-szulfadiazint tartalmaz.
25 g töltettömegű, lyukasztóval ellátott, fehér HDPE vagy PP csavaros kupakkal és alumínium membránnal lezárt alumínium tubus, dobozban.
50 g töltettömegű, lyukasztóval ellátott, fehér HDPE vagy PP csavaros kupakkal és alumínium membránnal lezárt alumínium tubus, dobozban.
250 g töltettömegű, fehér, csavaros kupakkal és alumínium fóliával lezárt fehér PP tégely.

DERMAZIN 10 mg/g krém Betegtájékoztató

1. Milyen típusú gyógyszer a Dermazin 10 mg/g krém, és milyen betegségek esetén alkalmazható?
A Dermazin 10 mg/g krém helyileg alkalmazható ezüst-szulfadiazin hatóanyagú gyógyszer, égési sebek és egyéb bőrsérülések (felfekvéses sebek, fekélyes visszérproblémák, horzsolások, kisebb sérülések, vágások és egyéb tiszta sebek, valamint a beteg saját bőrének átültetése kapcsán kialakult sebek) fertőzéseinek megelőzésére és kezelésére.
Az ezüst-szulfadiazin szétesik az égési seben és az ezüstionokat ezáltal lassan és folyamatosan adja le. Anélkül gátolja a baktériumsejtek növekedését és szaporodását, hogy károsítaná a bőr és a bőr alatti szövetek sejtjeit. A Dermazin 10 mg/g krém baktériumellenes hatása nagyon széleskörű, beleértve szinte minden olyan mikroorganizmust, amelyek az égési és egyéb sebek fertőzését okozhatják.
A Dermazin 10 mg/g krém az elhalt szövetekbe és váladékokba hatol be. Ez különösen fontos hatás, mert a szisztémás antibiotikumok az elhalt szövetek baktériumflórájával szemben nem hatékonyak, mivel azoknak nincs vérellátása.

2. Tudnivalók a Dermazin 10 mg/g krém alkalmazása előtt

Ne alkalmazza a Dermazin 10 mg/g krémet:


- ha allergiás az ezüst-szulfadiazinra vagy a gyógyszer (6. pontban felsorolt) egyéb összetevőjére;
- ha a terhesség előrehaladott szakaszában (a 2. és 3. harmadában vagy trimeszterében) van (lásd a "Terhesség és szoptatás" pontot);
- kora- vagy újszülötteknél 2 hónapos korig, mivel újszülöttkori sárgaság (úgynevezett magikterusz) alakulhat ki;
- ha földimogyoróra vagy szójára allergiás.

Figyelmeztetések és óvintézkedések

A Dermazin 10 mg/g krém fokozott elővigyázatossággal alkalmazható


- ha allergiás (túlérzékeny) szulfonamid típusú gyógyszerekre (lehetséges allergiás reakciók miatt);
- ha veleszületett úgynevezett glükóz-6-foszfát-dehidrogenáz enzimhiányban szenved (mivel a krém nagy területen való alkalmazását követően hemolízis alakulhat ki);
- ha máj- vagy vesebetegségben szenved;
- ha úgynevezett porfíriában (bizonyos anyagcsere-betegség) szenved.
Ilyen esetben beszélje meg kezelőorvosával a teendőket. Közölje orvosával, ha bármilyen krónikus vagy anyagcserét érintő betegsége van.
Akár életet is veszélyeztető bőrreakciókat (Stevens-Johnson-szindróma, toxikus epidermális nekrolízis) jelentettek az ezüst-szulfadiazin hatóanyag alkalmazásával kapcsolatban, amik vöröses céltábla-kiütéssel vagy a törzsön megjelenő, köralakú, közepén hólyagos foltok kialakulásával kezdődnek. További jelei a szájban, torokban, orrban, nemi szerveken megjelenő fekélyek és kötőhártya-gyulladás (vörös és duzzadt szem). Ezeket az akár életet is veszélyeztető bőrkiütéseket gyakran influenzaszerű tünetek kísérik. A kiütés kiterjedt hólyagosodássá, a bőr hámlásává változhat. A súlyos bőrreakciók előfordulásának kockázata a kezelés első heteiben a legnagyobb. Ha Önnél korábban az ezüst-szulfadiazin hatóanyaggal való kezelés során Stevens-Johnson-szindróma vagy toxikus epidermális nekrolízis jelentkezett, többet nem kezelhető újra ezzel a hatóanyaggal a későbbiekben. Amennyiben Önnél kiütés vagy ezen bőrtünetek jelentkeznek, haladéktalanul kérje orvosa tanácsát és mondja el neki, hogy ezt a gyógyszert alkalmazza.
Az ezüst-szulfadiazinnal történő kezelést követően egyéb, helyileg alkalmazott mikrobaellenes anyagokhoz hasonlóan felülfertőződés jelentkezhet.
Vigyázzon, hogy a készítmény ne jusson a szembe.
Ha a krémet hosszú időn keresztül nagy mennyiségben alkalmazza a bőrön, akkor orvosának ellenőriznie kell a vérképet, a szulfadiazin-szérumkoncentrációt, a vesefunkciót és a vizeletet (a kristályok vizeletbe történő esetleges kicsapódása miatt). A vérkép (fehérvérsejtszám) ellenőrzése akkor is ajánlott, ha Ön túlérzékenységet mutat a szulfonamidszármazékokkal szemben.
Főként a napfény hatására a bőr szürke elszíneződése fordulhat elő.
Amennyiben a bőr vagy a szem sárgás elszíneződését tapasztalja (a glükóz-6-foszfát-dehidrogenáz nevű enzim lehetséges hiányának tünetei) azonnal forduljon kezelőorvosához.

Egyéb gyógyszerek és a Dermazin 10 mg/g krém


Feltétlenül tájékoztassa kezelőorvosát vagy gyógyszerészét a jelenleg vagy nemrégiben szedett, valamint szedni tervezett egyéb gyógyszereiről, beleértve a vény nélkül kapható készítményeket is.
A Dermazin 10 mg/g krémmel egyidejűleg alkalmazott alábbi hatóanyagok vagy készítménycsoportok esetében lehetséges kölcsönhatás:
- helyileg alkalmazott fehérjebontó enzimkészítmények: az ezüst gátolhatja az úgynevezett helyileg alkalmazott fehérjebontó enzimeket, ha ezekkel az enzimekkel egyidejűleg ezüst-szulfadiazint alkalmazunk;
- cimetidin: cimetidin (gyomorsav-túltermelésben, gyomor- és nyombélfekélyben alkalmazott hatóanyag) -tartalmú gyógyszer és Dermazin 10 mg/g krém egyidejű alkalmazásakor a fehérvérsejtek számának csökkenéséről számoltak be;
- kiterjedt égési sérülések kezelésekor (ha az ezüst-szulfadiazint nagy mennyiségben alkalmazza) a szájon át alkalmazott gyógyszerek hatása megváltozhat.

Terhesség és szoptatás


Ha Ön terhes vagy szoptat, illetve ha fennáll Önnél a terhesség lehetősége vagy gyermeket szeretne, a gyógyszer alkalmazása előtt beszéljen kezelőorvosával vagy gyógyszerészével!
Terhesség
Ne használja a Dermazin 10 mg/g krémet előrehaladott terhességben - a terhesség második és harmadik harmadában (trimeszterében) - mivel az újszülöttnél magikteruszt (újszülöttkori sárgaságot) okoz. A szulfonamidok közvetlenül a szülés előtti, szájon át történő alkalmazása mellett, az újszülöttnél fennáll a hiperbilirubinémia (mely szintén sárgaságként jelentkezik) kialakulásának kockázata. A terhesség első harmadában (trimeszterében) az orvos dönti el, hogy az alkalmazás feltétlenül szükséges-e. A készítményt ne használja a terhesség utolsó heteiben. Szigorúan az orvos utasításait kövesse.
Állatokon végzett vizsgálatok során nem jelentettek közvetlen vagy közvetett káros hatást a szaporodási képesség, illetve az utódok fejlődési rendellenessége tekintetében.
A korlátozott számú tapasztalat és a fent említett kockázatok miatt a Dermazin 10 mg/g krém csak óvatossággal alkalmazható a terhesség első trimeszterében járó, valamint terhességet tervező nők esetében.
Szoptatás
A Dermazin 10 mg/g krémet ne használja akkor, ha a szoptatott csecsemő 2 hónaposnál fiatalabb, mivel a szulfonamidok bejutnak az anyatejbe és a magzatnál nemkívánatos hatásokat (sárgaság) okozhatnak. Ha a csecsemő idősebb, akkor az előny-kockázat arány mérlegelése az orvos feladata.
Koraszülöttek és a glükóz-6-foszfát-dehidrogenáz-hiányos csecsemők esetében figyelembe kell venni a hiperbilirubinémia (mely szintén sárgaságként jelentkezik) kialakulásának fokozott kockázatát is.
Mielőtt bármilyen gyógyszert elkezdene szedni, beszélje meg kezelőorvosával vagy gyógyszerészével.

A készítmény hatásai a gépjárművezetéshez és a gépek kezeléséhez szükséges képességekre


Nincs adat arra vonatkozóan, hogy az ezüst-szulfadiazin hátrányosan befolyásolná a gépjárművezetéshez vagy gépkezeléshez szükséges képességeket.
A Dermazin 10 mg/g krém metil-parahidroxibenzoátot, propil-parahidroxibenzoátot, hidrogénezett földimogyoró-olajat, propilén-glikolt és cetil-alkoholt tartalmaz
A Dermazin krém metil-parahidroxibenzoátot és propil-parahidroxibenzoátot tartalmaz, amelyek allergiás reakciókat, helyi irritációt okozhatnak (amelyek esetleg csak később jelentkeznek).
A Dermazin krém hidrogénezett földimogyoró-olajat tartalmaz. Ne alkalmazza a készítményt, amennyiben földimogyoró- vagy szójaallergiája van.
A Dermazin krém 100 mg propilénglikolt tartalmaz grammonként, amely bőrirritációt okozhat.
A Dermazin krém cetil-alkoholt tartalmaz, amely helyi bőrreakciókat (például kontakt dermatitisz) okozhat.

3. Hogyan kell alkalmazni a Dermazin 10 mg/g krémet?


A gyógyszert mindig pontosan a betegtájékoztatóban leírtaknak, vagy az Ön kezelőorvosa vagy gyógyszerésze által elmondottaknak megfelelően alkalmazza. Amennyiben nem biztos az adagolást illetően, kérdezze meg kezelőorvosát vagy gyógyszerészét.
A készítmény külsőleg, helyileg alkalmazandó, a bőrön.
A készítmény ajánlott adagja:
A Dermazin 10 mg/g krémet rendszerint naponta egyszer kell használni; súlyosabb sebeknél többször. Viszont naponta legalább egyszer alkalmazni kell.
Gyermekek
A Dermazin 10 mg/g krém nem alkalmas koraszülöttek és 2 hónaposnál fiatalabb csecsemők kezelésére, mivel szulfonamidok hatására magikterusz (újszülöttkori sárgaság) alakulhat ki.
A 2 hónaposnál idősebb csecsemőknek és gyermekeknek javasolt adag nem különbözik a felnőtteknek javasolt adagolástól.
Alkalmazása
Először tisztítsa meg a sérült, égett területet és távolítsa el az elhalt részeket. Kenje be a krémmel a kezelendő felületet 2-4 mm vastagon; legjobb a krémet steril gézre tenni és ezt a sebre helyezni.
A krém felkenhető steril lapátkával vagy steril kesztyűvel is. Minden kezelés előtt a régi krémet és a bőséges, gennyhez hasonló színű, de aszeptikus (nem fertőző) sebváladékot vízsugárral vagy antiszeptikus eszközzel (például steril törlő, gézlap vagy steril csipesz, spatula) el kell távolítani. A sebet be lehet kötözni, de nem szükséges.
Egy tubus krém csak egy beteg ismételt kezelésére alkalmazható. A krém alkalmazása nem okoz fájdalmat, illetve nem hagy foltot a ruházaton és az ágyneműn.
Alkalmazása gyermekeknél
2 hónaposnál idősebb csecsemők és gyermekek esetében az alkalmazás módja megegyezik a felnőttekével.

Ha az előírtnál több Dermazin 10 mg/g krémet alkalmazott


Ha a Dermazin 10 mg/g krémet az előírtnál nagyobb adagban használta, kérje ki orvosa vagy gyógyszerésze tanácsát.
A Dermazin 10 mg/g krém hosszú ideig, nagy adagban és nagy bőrfelületen történő alkalmazását követően jelentkezhetnek a szulfonamid vagy az ezüst általános mellékhatásai. A mellékhatások kezelése tüneti.

Ha elfelejtette alkalmazni a Dermazin 10 mg/g krémet


Ha elfelejtette alkalmazni a Dermazin 10 mg/g krémet, pótolja, amint eszébe jut. Ha a következő használat ideje már közel van, várja meg ezt az időpontot. Ne alkalmazzon több krémet, mint ami az előírt adag.
Ha bármilyen további kérdése van a gyógyszer alkalmazásával kapcsolatban, kérdezze meg kezelőorvosát vagy gyógyszerészét.

4. Lehetséges mellékhatások


Mint minden gyógyszer, így ez a gyógyszer is okozhat mellékhatásokat, amelyek azonban nem mindenkinél jelentkeznek.
A következő mellékhatások gyakoriak (10 betegből legfeljebb 1-et érinthet): bőrirritáció, égés, viszketés, fájdalom az alkalmazás helyén, kiütés, alacsony fehérvérsejtszám, a bőr szürke elszíneződése. Az esetleges fehérvérsejtszám-csökkenés miatt a kezelés alatt ellenőrizni kell a vérképet.
A következő mellékhatások nagyon ritkák (10 000 betegből legfeljebb 1-et érinthet): akár életet is veszélyeztető bőrreakciók (Stevens-Johnson-szindróma, toxikus epidermális nekrolízis; lásd 2. pont).
Előfordulhat túlérzékenységi reakció, allergiás bőrreakció, mint például kiütés, viszketés, bőrgyulladás; az alkalmazás helyén fellépő égő érzés vagy fájdalom, illetve szomjúságérzet, de ezek gyakorisága nem ismert.
Nagy területen alkalmazva, főként égési sérülésekben szenvedőknél a Dermazin 10 mg/g krém a szájon át történő szulfadiazin-kezelés ismert mellékhatásait okozhatja: vérképváltozások, megemelkedett testhőmérséklet, máj- és vesepanaszok és krisztallúria (kristályok kiválása a vizeletben). Mivel ezek csak eseti előfordulások voltak, a gyakoriságuk nem ismert.

Mellékhatások bejelentése


Ha Önnél bármilyen mellékhatás jelentkezik, tájékoztassa kezelőorvosát vagy gyógyszerészét. Ez a betegtájékoztatóban fel nem sorolt bármilyen lehetséges mellékhatásra is vonatkozik. A mellékhatásokat közvetlenül a hatóság részére is bejelentheti az V. függelékben található elérhetőségeken keresztül.
A mellékhatások bejelentésével Ön is hozzájárulhat ahhoz, hogy minél több információ álljon rendelkezésre a gyógyszer biztonságos alkalmazásával kapcsolatban.

5. Hogyan kell a Dermazin 10 mg/g krémet tárolni?


A gyógyszer gyermekektől elzárva tartandó.
Legfeljebb 25 °C-on tárolandó. A dobozon feltüntetett lejárati idő után ne alkalmazza ezt a gyógyszert. A lejárati idő az adott hónap utolsó napjára vonatkozik.
Semmilyen gyógyszert ne dobjon a szennyvízbe vagy a háztartási hulladékba. Kérdezze meg gyógyszerészét, hogy mit tegyen a már nem használt gyógyszereivel. Ezek az intézkedések elősegítik a környezet védelmét.

6. A csomagolás tartalma és egyéb információk

Mit tartalmaz a Dermazin 10 mg/g krém?


- A készítmény hatóanyaga az ezüst-szulfadiazin.
- Egyéb összetevők: propil-parahidroxibenzoát, metil-parahidroxibenzoát, poliszorbát 60, cetil-alkohol, propilénglikol, hidrogénezett földimogyoró-olaj, tisztított víz.

Milyen a Dermazin 10 mg/g krém külleme, és mit tartalmaz a csomagolás?


Fehér, homogén krém. 1 g kenőcs 10 mg ezüst-szulfadiazint tartalmaz.
25 g töltettömegű, lyukasztóval ellátott, fehér HDPE vagy PP csavaros kupakkal és alumínium membránnal lezárt alumínium tubus, dobozban.
50 g töltettömegű, lyukasztóval ellátott, fehér HDPE vagy PP csavaros kupakkal és alumínium membránnal lezárt alumínium tubus, dobozban.
250 g töltettömegű, fehér, csavaros kupakkal és alumínium fóliával lezárt fehér PP tégely.

Pharmindex
Az adatokat a PHARMINDEX gyógyszer-információs adatbázis szolgáltatja.
© Vidal Next Kft. 2021