Google+
125 168 Sikeres foglalás!

Kényelmes időpontfoglalás magánorvosokhoz!

Kérdésed van? Segítünk: +36 1 700-1491
Ügyfélszolgálat: 8-20 óráig

Angiológia szakterület

Az angiológia az ereket, az artériákat, a vénákat és a nyirokereket, valamint azok betegségeit vizsgálja.A vérkeringés segítségével jut el a vér a test szerveihez. Az erek hálózatot alkotnak a szervezetben. Az erek egészséges állapota szükséges ahhoz, hogy a vér akadálytalanul tudja szállítani a tápanyagokat a szervekhez. Ha az erek leszűkülnek, elzárónak vagy elmeszesednek, akkor a vér nem tud eljutni az elzárt területre. Ezek a tünetek sok esetben egyéb betegségekre is utalhatnak (pl: cukorbetegség, zsírbetegség, stb.)

Egy angiológiai vizsgálat során felmérik az érrendszeri kockázatokat (rizikófaktorokat) is. Ha a vénás rendszer egy szakasza beteg lesz, akkor nagy valószínűséggel hasonló betegség van más területeken. Így akár a szív ereiben, a koszorúerekben is.

Az angiológus szakorvos leggyakrabban a következő betegségekkel foglalkozik:

• az érszűkület,
• a visszeresség,

• a trombózis,

• a mélyvénás trombózis után visszamaradó tünetek.


A helytelen életmódnak köszönhetően idősebb korban az erek betegségei egyre gyakoribbak. Az artériák érszűkületét és a trombózist az erek elmeszesedése okozza, míg a vénák megbetegedéseit legtöbbször gyulladás és a véralvadás zavara idézi elő.

Az érbetegségek nagy része gyógyítható, vagy legalábbis az állapot romlása lassítható vagy megállítható. Sok esetben hosszú folyamat vezet a gyógyuláshoz.

Segíthetünk?
Ügyfélszolgálat: 8–20 óráig