Google+
125 329 Sikeres foglalás!

Kényelmes időpontfoglalás magánorvosokhoz!

Kérdésed van? Segítünk: +36 1 700-1491
Ügyfélszolgálat: 8-20 óráig

Gyógypedagógia szakterület

A gyógypedagógus szakemberek segít a fogyatékos, sérült, vagy akadályozott gyerekek fiatalok és felnőttek képességfejlesztésében, életvitelének kialakításában. A gyógypedagógia egyben nevelési és oktatói, fejlesztőmunka. A gyógypedagógus a fejlesztésre szoruló személyek családjával együttműködve dolgoznak. 

Gyógypedagógia szakirányok

Kétféle szakirány létezik a gyógypedagógia szakon belül: az egyik a közoktatási szak, ahol a gyógypedagógusok az általános iskola 1–6. osztályos sérült tanulóinak oktatását látják el, vagy egyéb fejlesztést végző közoktatási intézményekben fejlesztik a gyerekeket és felnőtteket. A másik szakterület a klinikai szak, mely főleg bölcsődékben, óvodákban, közoktatási intézményekben a rászoruló gyerekek fejlesztését végzi.

A gyógypedagógusok az alábbi problémákkal foglalkoznak

Az értelmileg akadályozottak

A középsúlyos, súlyos és legsúlyosabb fokú értelmi fogyatékosok és halmozottan sérült gyerekek, fiatalok, felnőttek speciális nevelése, oktatása, fejlesztése

A hallássérültek

A hallássérültek speciális óvodáiban, iskoláiban látnak el oktatási-nevelési feladatokat, neurogén tanulási zavart mutató hallássérült gyerekek differenciált oktatását, hallássérült felnőttek rehabilitálását végzik.

A látássérültek

A látássérülésre specializálódott óvodáiban, iskoláiban látnak el oktatási-nevelési feladatokat, fejlesztik a funkcionális látást.

A logopédia

A beszéd-, hang- és nyelvi zavarok felismerése, nevelési, oktatási, fejlesztési, terápiás feladatok tervezése, ellátása a 0–18 éves korosztály körében.

A pszichopedagógia

A nehezen kezelhető, személyiség- és teljesítményzavarokkal küzdő gyerekek, fiatalok, felnőttek oktatását, nevelését, gondozását, elősegítik társadalmi beilleszkedésüket.

A szomatopedagógia

Mozgáskorlátozott gyerekekkel és felnőttekkel foglalkoznak.

A tanulásban akadályozottak

Az enyhén értelmi fogyatékos gyerekek és felnőttek speciális nevelési fejlesztési feladatait látják el.

Segíthetünk?
Ügyfélszolgálat: 8–20 óráig