Google+
125 255 Sikeres foglalás!

Kényelmes időpontfoglalás magánorvosokhoz!

Kérdésed van? Segítünk: +36 1 700-1491
Ügyfélszolgálat: 8-20 óráig

Neuropszichológia szakterület

A neuropszichológia a pszichológiának az a területe amely az agy és a mentális funkciók (pl. memória, beszéd, észlelés, figyelem, stb.) kapcsolatával foglalkozik. A neuropszichológia az ismert vagy feltételezett agyi rendellenességek, sérülések, betegségek, következtében előállt megismerési, viselkedési és érzelmi problémák vizsgálatával és kezelésével foglalkozik.Neuropszichológus többek között az alábbi területekkel foglalkozik 

Epilepszia

Ideális esetben az összes, újonnan diagnosztizált epilepsziás betegnek át kellene esnie egy rövid, szűrő jellegű vizsgálaton még mielőtt bármilyen kezelést elkezdene. Ez a fajta kivizsgálás nem annyira a diagnózis szempontjából hasznos, hanem azért mert a későbbiek folyamán ehhez a kezdeti szinthez lehet viszonyítani a különböző beavatkozások következményeit.

Memória- és tanulási zavarok

Az agysérülések után igen gyakran károsodik a tanulás és az emlékezet. Ez lehet rövid-, illetve hosszúidejű, verbális, vizuális stb. Célzott gyakorlatokkal, illetve stratégiák tanításával kezelik a problémát egyéni, vagy csoportos formában.

Figyelmi zavarok és neglect

Ez minden tevékenység és tanulás alapja. Egyéni- és csoportos kezelése is lehetséges.
Beszédzavar (afázia), olvasás-, írás problémák: A súlyos beszédzavar mellet az enyhébb szótalálási problémák, a túlzott beszédkésztetés, és a követhetetlen gondolatláncok is kommunikációs gondokat okozhatnak.

Viselkedési zavarok

Ilyenek lehetnek a gátlástalanodás, kritikátlanság, a szociális normák betartásának problémái, kontrollzavar, előre tervezési képtelenség, a problémák észlelésének zavara, a kitartás sérülése. Ezek egyéni terápiában kezelhetők.

Érzelmi problémák

Például az az agresszió, a dühkitörések, a visszahúzódás vagy a depresszív, szorongásos, a gyakori sírási-, vagy nevetési kényszer. Ezek lehetnek a gyógyulás maradványtünetei is. Nemcsak egyéni terápiában, hanem traumafeldolgozó pszichodráma csoportban is hatékony lehet a pszichés, érzelmi problémák kezelése.

Segíthetünk?
Ügyfélszolgálat: 8–20 óráig