Google+
125 358 Sikeres foglalás!

Kényelmes időpontfoglalás magánorvosokhoz!

Kérdésed van? Segítünk: +36 1 700-1491
Ügyfélszolgálat: 8-20 óráig

Röntgen vizsgálat

A röntgen (rtg) vizsgálat a mai világban egy rutinszerűen alkalmazott képalkotó vizsgálat.Röntgen vizsgálat

A röntgensugár egy speciális csőből lép ki és áthalad a testen. A testben a röntgensugárnak egy része elnyelődik, másik része pedig áthalad a testen vagy irányt változtatva szóródik. A vizsgálandó testrész mögé egy speciális röntgenfilmet tesznek, amire a testsugarak nyomot hagynak. Ez a röntgen árnyék.

A röntgen vizsgálatok nagy része nem igényel speciális előkészületet. A röntgen vizsgálat alatt mozdulatlannak kell maradni, mert az elmozdulás elronthatja a képet.

Leggyakrabban alkalmazott röntgen vizsgálat típusok

Koponya röntgenfelvétel - törések, bevérzések láthatók a röntgen képen

Az orrmelléküreg felvétel - az arcüregben található folyadék, vagy krónikus gyulladás mutatható ki

Mellkas felvétel - a tüdőgyulladás diagnosztizálásához alkalmazzák. Speciális mellkas röntgenfelvétel készül a tüdőszűrő vizsgálat során, melynél a tüdő TBC-t hívatott kiszúrni. A felvételeken látható még esetleges szívmegnagyobbodás, mellüregi folyadék vagy levegő, illetve szívelégtelenség esetén folyadékfelszaporodás a tüdőben.

Mammográfia - az emlőkről készítenek speciális röntgenfelvételeket, mely az emlőrák diagnosztizálását segíti.

A nyeletéses röntgen vizsgálat - a nyelőcső falát és mozgását vizsgálják

A gyomor röntgen vizsgálat - éhgyomorra történik. A gyomorfekélyre és gyomorrákra utaló jeleket keresnek.

A vastagbél röntgen vizsgálata - üres vastagbelet lehet csak így vizsgálni, a vizsgálat előtt hashajtás és beöntés szükséges. A vastagbél rendellenességeit mutatja meg a kontrasztanyag által vetített kép.

Natív röntgenfelvételt - a hasról készítik, ha bélelzáródásra, gyomor-, illetve bélperforációra (kilyukadás), vagy fém idegentárgy lenyelésére van gyanú.

A natív vese vizsgálat - a veseköveket lehet kimutatni.

A csontokról és az ízületekről készített rtg felvételek - törések, ízületi kopások, ízületi beszűkülések és egyéb csontelváltozások mutathatók ki.

Terhes nőknek nem szabad röntgenvizsgálatot végezni! A terhesség első három hónapjában a magzat kifejezetten érzékeny a káros röntgensugarakra. Így az orvost a terhesség fennállásáról vagy annak gyanújáról is feltétlenül értesíteni kell!

Segíthetünk?
Ügyfélszolgálat: 8–20 óráig