A búzaallergia a búzát tartalmazó ételekre adott allergiás reakció. Az allergiás reakciókat kiválthatja a búza elfogyasztása, de vannak olyan esetek, amikor elegendő az is, ha az érintett személy egyszerűen belélegzi a búzalisztet.
Mit érdemes tudni a búzaallergiáról?
Milyen tünetekről ismerhetjük fel a búzaallergiát?
Hogyan diagnosztizálják a búzaallergiát?
Hogyan kezelhető a búzaallergia?
Alkalmazható-e gyógyszeres kezelés búzaallergia kezelésére?
A búzaallergia tüneteit elsősorban úgy lehet kezelni, ha egyszerűen nem fogyasztunk, és lehetőleg távol is tartjuk magunktól a búzalisztet. Ez azonban nem mindig olyan egyszerű, mint ahogyan hangzik.
A búza sokféle élelmiszerben megtalálható, még olyanokban is, amelyekre nem is gondolnánk, például a szójaszószban, a fagylaltban, még akár a virsliben is. Ha véletlenül búzát fogyasztunk előfordulhat, hogy gyógyszerekre van szükség az allergiás reakciók kezeléséhez.
A búzaallergia és a cöliákia nem azonos állapot, jóllehet sokan összekeverik a kettőt.
A búzaallergia során a szervezet ellenanyagot termel a búzában található fehérjék ellen.
A cöliákia állapotára pedig az jellemző, hogy a búzában található egyik specifikus fehérje – a glutén – vált ki a szervezetben a saját sejteket és szöveteket károsító eltérő típusú rendellenes immunreakciót.
Lisztérzékenység vagy búzaallergia? Nem ugyanaz!
Bár elsőre hasonlónak tűnhetnek, a lisztérzékenység (más néven cöliákia) és a búzaallergia két különböző állapot, eltérő kiváltó okokkal és mechanizmusokkal. A lisztérzékenység egy autoimmun betegség, amelyben a szervezet tartósan és tévesen támadja meg a saját bélrendszerét, amikor glutén – egyes gabonafélékben (pl. búzában, rozsban, árpában) megtalálható fehérje – kerül a szervezetbe. Ez a reakció bélkárosodást okozhat, és élethosszig tartó gluténmentes étrendet igényel. Ezzel szemben a búzaallergia egy klasszikus ételallergia, amelyet az immunrendszer túlzott válasza vált ki a búza különféle fehérjéire. A tünetek akár a bőrön, a légutakon vagy az emésztőrendszerben is megjelenhetnek – például pékasztma formájában a liszt belélegzése után. Gyermekeknél gyakrabban fordul elő, és sok esetben kinőhető.
A kezelés mindkét esetben az érintett gabonafélék elhagyását jelenti, de míg búzaallergiánál főként a búzát kell kerülni, addig lisztérzékenységnél (cöliákia) a glutént tartalmazó összes gabonafélét – így például a kuszkuszt, tönkölyt, vagy árpát – valamint minden egyéb olyan étel és készítmény elfogyasztását is kerülni kell, amely glutént tartalmaz.
Búzaallergia esetén nagyon fontos, hogy szigorúan ki kell iktatnunk a búzafehérjéket tartalmazó kozmetikumok használatát is az életmódunkból, mert ezek is kiválthatják az allergiás tüneteket.
A búzát tartalmazó étel elfogyasztását követően, de akár a búzafehérjéket tartalmazó élelmiszerrel vagy készítményekkel érintkezve a búzaallergiás gyermek vagy felnőtt rövid időn belül tüneteket tapasztal.
A búzaallergia tünete lehet:
A többi allergiához hasonlóan a búzaallergia is kiválthatja ezt az életveszélyes reakciót, amelyet anafilaxiának nevezzünk.
A búzaallergia egyéb jelei és tünetei mellett az anafilaxia a következőket is okozhatja:
• A torok duzzanata vagy szorító érzés
• Mellkasi fájdalom vagy szorítás
• Súlyos légzési nehézség
• Nyelési nehézség
• A légszomj miatt megsápadt, kékes bőrszín
• Szédülés vagy ájulás.
Mi okozhat búzaallergiát?
Ha búzaallergiánk van, akkor minden, ami tartalmazza a búzafehérjét az immunrendszerünket allergiás reakcióra készteti. A búzában található négy fehérjecsoport – az albumin, a globulin, a gliadin és a glutén – bármelyike okozhat allergiát.
Vannak olyan élelmiszerek, amelyek nyilvánvalóan tartalmaznak búzafehérjét, például a búzalisztből készített kenyér, de búzafehérje – vagyis az albumin, globulin, gliadin és glutén – számos feldolgozott élelmiszerben, sőt egyes kozmetikumokban, tisztálkodószerekben és még a gyurmában is megtalálható.
Búzafehérjéket tartalmazhatnak az alábbi élelmiszerek is:
A búzamentes étrend kevésbé korlátozó, mint a gluténmentes diéta.
A gluténmentes étrend és a búzamentes étrend között több fontos különbség van a kizárandó összetevők szempontjából, mert egyáltalán nem mindegy, hogy mi okozza az adott egészségi állapotot.
A kétféle étrend közötti különbségek áttekintése:
|
Jellemző |
Búzamentes étrend |
Gluténmentes étrend |
|
Kizárt összetevők |
Csak a búza és búzából készült termékek |
Búza, rozs, árpa, tritikálé és ezekből készült termékek |
|
Egészségügyi okok |
Búzaallergia, búzaintolerancia |
Cöliákia, gluténérzékenység, IBS |
|
Tünetek |
Allergiás reakciók (kiütés, légzési panaszok), emésztési problémák |
Bélkárosodás, emésztési panaszok, gyulladás |
|
Termékek |
Búzamentes, de nem feltétlenül gluténmentes (pl. árpát tartalmazhat) |
Teljesen gluténmentes, így automatikusan búzamentes is |
|
Diétás szigorúság |
Kevésbé szigorú, mert csak búzát kell kerülni |
Szigorúbb, mert több gabonát kell kizárni |
Fontos megjegyezni az alábbiakat:
A búzamentes étrend kizárja a búzát, és elsősorban búzaallergia vagy búzaintolerancia esetén javasolt, míg a gluténmentes étrend kizárja a búzát és más gluténtartalmú gabonákat is, és elsősorban cöliákia vagy gluténérzékenység (glutén intolerancia) esetén szükséges. Ezért a gluténmentes diéta szigorúbb és szélesebb körű gabonakizárást jelent, míg a búzamentes diéta csak a búzára fókuszál.
Hogyan diagnosztizálják a búzaallergiát?
A fizikális vizsgálat, a részletes kórtörténet, valamint a specifikus tesztek segítik a gasztroenterológus szakorvost a diagnózis felállításában.
Az alábbi vizsgálatokkal és diagnosztikai eszközökkel a szakorvos meg tudja állapítani, ha búzaallergiánk van:
Alapvetően az allergiák esetén a tüneteink nem jelentkeznek csak olyankor, ha valamilyen módon érintkezünk az allergiánkat okozó allergénekkel.
Ennek megfelelőan a búzaallergia tüneteinek a megjelenését is a búzafehérjék kerülésével tudjuk megelőzni. Mivel a búzafehérjék sok késztermékben jelen vannak, mindenképpen ajánlott figyelmesen elolvasni a termékek címkéjét, amelyről tájékozódhatunk az adott élelmiszer, vagy egyéb árucikk, például gyógyszerkészítmény összetételéről.
Az alábbi gyógyszerkészítményeket alkalmazhatja az allergológus szakorvos, vagy gasztroenterológus, illetve a dietetikus abban az esetben, ha szükségessé válik búzaallergiánk gyógyszeres kezelése:
Megtehetünk bizonyos lépéseket annak érdekében, hogy elkerüljük a búzafehérjékkel való érintkezést, illetve biztosítsuk a mielőbbi kezelésünket, ha véletlenül mégis bekövetkezik a búza miatt az allergiás reakció.
Ha a gyermek epinefrint hord magánál, gondoskodjunk arról, hogy a bölcsőde, óvoda vagy az oktatási intézmény személyzete tudja, hogyan kell használni ezt a gyógyszerkészítmény injektálására alkalmas tollat. Tudniuk kell, hogy azonnal sürgősségi ellátást kell igénybe venni, ha jelentkezik az allergiásnál az anafilaxiás sokk, vagy az anafilaxia bármelyik tünete.
Tájékoztasd barátaidat, rokonaidat és munkatársaidat saját búzaallergiádról is.
Jó hír lehet a szülők számára, hogy a búzaallergia –, mint minden egyéb allergia kinőhető – mivel ez azonban egyénenként is eltérést mutathat, rendszeres kontrollvizsgálattal kíséri figyelemmel az érintett páciens állapotának alakulását a kezelő orvosa.
A búzaallergia kezelése leginkább a tudatosságon múlik. Bár kezdetben rendkívül sok nehézséget jelenthet az étrend átállítása és az új szokások kialakítása, idővel ezek a lépések rutinná válhatnak.
A legfontosabb, hogy ne maradjunk egyedül a problémával: kérd allergológus, dietetikus vagy gasztroenterológus segítségét – és merj kérdezni!
Az egészséged és jó közérzeted megér ennyit.