4 329 519 sikeres foglalás!
Kényelmes időpontfoglalás magánorvosokhoz!
2011 óta a páciensekért
COVID-19 koronavírus teszt helyszínek

Nézd meg a koronavírus-tesztet végző magánklinikákat és foglalj időpontot a tesztelésre!


COVID-19 koronavírus teszt - Mit kell tudni a COVID-19 tesztről?

A COVID-19, vagy hétköznapibb nevén koronavírus az utóbbi évek egyik legfertőzőbb betegsége, ami a kínai Wuhanból kiindulva 2020. márciusára világszintű járvánnyá erősödött. A leggyakoribb tünetek alapján, például láz, felső légúti panaszok, köhögés, bizonyos óvintézkedéseket mindenki megtehet. Biztosan kijelenteni azonban, hogy valakinek koronavírus fertőzése van-e csak egy pozitív teszt eredmény után lehet. Jelenleg többféle COVID-19 teszt létezik, melyek mindegyike képes megmutatni, érintett-e valaki a betegségben. Típusuktól függően viszont más-más esetben érdemes használni őket.

 

A koronavírus tesztek típusai

COVID-19 PCR teszt

A koronavírus PCR teszt az egyik leghatékonyabb és leggyorsabb módszer a folyamatban lévő fertőzés kimutatására. A vizsgálat az orr-, vagy szájgarat nyálkahártyájából történő mintavétellel kezdődik és a vírus örökítőanyagát, vagyis RNS-ét mutatja ki a mintában, amennyiben aktív fertőzésről van szó. 24-48 óra alatt elkészül, ha pedig pozitív lesz, az azt jelenti, hogy a vírus fertőzőképes is. A hatósági karanténtól való eltekintéshez jelenleg két, egymástól legalább 48 óra elteltével végzett PCR teszt szükséges. Erre a külföldről hazaérkező magyar állampolgároknak és az esetleg velük érkező külföldi hozzátartozóknak is szükségük van.

A PCR teszt előnye, hogy csaknem 100%-ban képes kimutatni a nyálkahártyából vett mintából a koronavírus jelenlétét. Hátránya azonban, hogy speciális mintavételi eszközt, védőfelszerelést és a megfelelő szaktudással rendelkező személyt igényel. Kiértékelése is bonyolult, a vizsgálathoz szükséges lépések egyenként több órát is igénybe vehetnek és különleges műszereket igényelnek, így árát tekintve ez a legdrágább koronavírus teszt.

 

Koronavírus gyorsteszt

A koronavírus gyorsteszt, ahogy a neve is mutatja gyorsan elkészül. A vizsgálat nagyjából tizenöt percet vesz igénybe és a vírus S-proteinjét mutatja ki. A PCR teszthez hasonlóan a mintavétel ennél a típusnál is a száj-, vagy orrgaratüregből történik, így hasonlóan nagy szaktudást és speciális eszközöket igényel. A vizsgálat ugyanakkor gyorsan elkészül, így különösen a nagy fertőzöttségű területeken használják, ahol fontos a fertőzöttek minél gyorsabb elkülönítése.

Előnye, hogy képes gyorsan igazolni a vírus jelenlétét, a teszt leolvasását pedig egy fluorescent reader segíti. Hátránya, hogy egy negatív teszt önmagában nem igazolja, hogy valóban elkerült volna minket a fertőzés. Megerősítéséhez így RT-PCR vizsgálatra is szükség van.

 

Szerológiai vizsgálatok a koronavírus kimutatására

A szerológiai koronavírus tesztek arra adnak választ, találkozott-e már szervezetünk a fertőzéssel, az akut fertőzések esetében azonban kevésbé hatékonyak. Azt vizsgálják, megtalálható-e a szervezetben az immunrendszer által a SARS-COV-2 ellen termelt antianyag, vagyis, hogy volt-e fertőzésünk akár a tudtunkon kívül is, tünetmentesen. A szerológiai teszt vérminta segítségével történik és segíthet a tünetmentes fertőzöttek megtalálásában, a betegség teljes diagnosztikájában és a gyógyult páciensek felderítésében. Utóbbiaknak az ellenanyag kifejlesztésében és a kezelés alatt álló betegek felépülésében lehet nagy szerepük. Az alapján, hogy a fertőzésből felépült betegek szervezete milyen ellenanyagot termelt annak leküzdésére ugyanis elkezdhető a védőoltás előállítása.

A szerológiai teszteket két nagy csoportra lehet osztani, melyek az antitestek korai és késői típusainak kimutatására szolgálnak. Mindkét fajtája viszonylag gyors a PCR tesztekhez képest.

A rapid antitest tesztek akár már tizenöt perc alatt elkészülnek, gyorsaságuk viszont nem nyújt garanciát pontosságukra is. Az ujjbegyből vett vérminta adatai például kevésbé pontosak, mint a vérvétel során nyert minta eredményei, a teszt ára azonban rendkívül kedvező. A teszt gyorsan és könnyen, akár otthon is elvégezhető, kiértékelése pedig szabad szemmel is teljesíthető. Fontos, hogy minden esetben tartsuk be a teszt előírásait, ugyanis már egy olyan apróság, mint néhány perc eltérés a leolvasási időben is pontatlan eredményhez vezethet.

Az automatizált antitest teszt vizsgálati ideje kicsit hosszabb, egy-három órát is igénybe vehet. Előnye a koronavírus gyorsteszthez képest, hogy ellenőrzött minőségű, bevizsgált tesztekről van szó, amik akár nagy tömeg szűrésére is alkalmasak. A betegség korai fázisában ugyanakkor ezeknél is előfordulhat pontatlanság. Az eredmény vizsgálatához szükséges némi szaktudás, ugyanis nem mindegy, hogy a koronavírus melyik antitestét vizsgálja és az mennyire specifikus a COVID-19-re. Érzékeny módszerről van szó, ami laboratóriumi körülményeket kíván, de kiegészítheti a kórokozó kimutatási módokat és epidemiológiai adatok gyűjtésére is alkalmas.

A vérből végzett koronavírus tesztek a betegség 7-10 napjában a vírus korai antitestjeinek kimutatására alkalmasak, a 12-14 napban pedig a késői antitestek fedezhetőek fel a segítségükkel.

 

COVID-19 teszt: hogyan készüljön elő felső légúti koronavírus tesztre?

Ahhoz, hogy az elvégzett teszt minél pontosabb eredményt hozzon szükség van néhány előkészületre. A felső légúti koronavírus tesztek esetében a mintavétel előtti 8 órában:

       - már ne egyen,

       - ne mosson fogat és ne használjon szájvizet,

       - ne dohányozzon,

       - ne rágózzon,

       - ne alkalmazzon torokfertőtlenítőt cukorka, oldat, vagy spray formájában sem,

       - csak tiszta vizet igyon!

Amennyiben csak napközben van lehetősége mintavételre és a fent említettek betartása nehézséget jelent, legalább négy órával a mintavétel előtt kerülje az étkezést, valamint a kávé, tea, üdítő italok fogyasztását! A többi esetben viszont tartsa be a nyolc órás kihagyást! A vizsgálatra vigyen magával tiszta zsebkendőt, mivel a vizsgálatot követheti néhány kellemetlen reakció.

 

Koronavírus teszt: milyen kellemetlenségekre számíthat?

Mivel a mintavétel az orr- és szájgarat nyálkahártyájából történik, hatására előfordulhat néhány kellemetlen reakció. A teszt öklendezéssel, néhány esetben rövid ideig tartó fájdalommal és orrvérzéssel is járhat. Erre az esetre vigyen magával papírzsebkendőt. Ha gyakran vérzik az orra, mindenképp hívja fel rá a tesztet végző személy figyelmét, hogy még körültekintőbben járhasson el a vizsgálat során.

Mivel a mintavétel egy steril, szivacsos végű pálcikával történik, amit az orr-, vagy szájgarat nyálkahártyájához dörzsölnek, ösztönös reakció lehet a fej elrántása és az öklendezés. Próbáljon nyugodt maradni a vizsgálat közben, a hirtelen mozdulatok hatására ugyanis a pálcika eltörhet, eltávolítása pedig csipesz segítségével lehetséges, ami növelheti a kellemetlen érzést.

 

Koronavírus teszt vérből: milyen előkészületek szükségesek a vizsgálat előtt?

A szerológiai teszt előtt nincs szükség különleges előkészületekre. A gyorsteszt egyszerűen elvégezhető, a hozzá szükséges vért ujjbegyből nyerik, kiértékelésére pedig már tizenöt perc alatt sor kerülhet. A fertőzés 7-10 napjában a korai ellenanyag, a 12-14 napjában pedig a késői ellenanyag kimutatására is alkalmas lehet.

Az automatizált antitest teszthez vénás vérvételre van szükség, így ez valamivel több kellemetlenséggel járhat, mint a gyorsteszt, eredményei azonban pontosabbak. Kiértékelése 1-3 órát vehet igénybe és szintén alkalmas a koronavírus korai és késői ellenanyagainak kimutatására is.

 

Mikor kell megismételni a COVID-19 tesztet?

Negatív COVID-19 teszt esetén, amennyiben tünetmentes és korábban nem járt olyan országban, vagy olyan személy közelében, aki fertőzött lehet, a vizsgálatot nem szükséges megismételni. Ha azért van szüksége koronavírus tesztre, hogy mentesüljön a hatósági karantén alól, külföldről érkezik haza, vagy környezetében találkozott olyan személlyel, aki megbetegedett, az első negatív teszttől számítva 48 órán belül szükséges újabb tesztet elvégeztetnie.

 

Mi történik pozitív PCR koronavírus teszt esetén?

Ha koronavírus tesztje pozitív lett és nem tartozik a veszélyeztetett csoportba, enyhe tüneteket mutat és otthonában megoldható a biztonságos elkülönítése, vonuljon karanténba! Ez nemcsak saját gyógyulása, hanem mások egészségének megőrzése miatt is fontos. Kérje meg egy hozzátartozóját, ismerősét, vagy akár szomszédját, hogy vásároljon be önnek és hagyja az ajtaja előtt a szükséges élelmiszereket. Így érintkezésmentesen és biztonságosan intézheti szükséges ügyeit.

Ha tünetei súlyosak, vagy nem megoldható az otthoni elkülönítése, például veszélyeztetett csoportba tartozó hozzátartozója miatt, értesítse háziorvosát és az Országos Mentőszolgálatot!

 

A koronavírus megelőzése

A legtöbbet önmagáért és szeretteiért azzal teheti, ha a fertőzés megelőzésére koncentrál. Ehhez zárt helyeken viseljen maszkot (akár textil, vagy orvosi maszkot), figyeljen az alapos kézmosásra és tartson megfelelő távolságot!