2 486 415 sikeres foglalás!
Kényelmes időpontfoglalás magánorvosokhoz!
2011 óta a páciensekért


Ortopéd műtéteket végző magánklinikák

Nézde meg meg az ortopéd műtéteket végző magánklinikákat és foglalj időpontot konzultációra!


Válassz szakterületet:

Válassz szolgáltatást:

A mozgásszegény életmód és elhízás nagy terhet ró az ízületekre, az ízületi kopás a lakosság kb. 20-%-át érinti.  Az ízületi kopás tulajdonképpen a csontvégen lévő porcállomány károsodását jelenti, mely mozgáskorlátozottságot és fájdalmat vált ki. Az idő előrehaladtával a porcréteg olyannyira elvékonyodik, hogy a csontvégek összeérnek. Az ízületi kopás első tünetei az ízület duzzanata, merevsége, majd mozgásbeszűkülés és deformitás alakul ki. Leggyakrabban a csípő és térd, valamint váll ízületei érintettek, az ízület nagy felületén kialakuló kopás esetén protézis beültetésére van szükség.

Magyarországon évente elvégzett csípőprotézis-műtétek száma kb. 12-13 000, ebből magánegészségügyben kb. 500, térdműtét állami kórházban kb. 8-9000, magánkórházban 120-150. Vállprotézis műtét kevesebb, az eljárás kockázatos, gyakran nem jó kilátásokkal, sokszor rossz funkcionális eredményekkel. 

Csípőprotézis műtét

A csípőízület kopása a leggyakoribb kopásos eredetű bántalom. A csípőprotézis beültetése végezhető hátulról és oldalról, ekkor jelentős mértékben megsérülnek az ízületet körbevevő ínak és izmok. Új eljárási technológia az elülső feltárással végzett, minimál invazív beültetés, mely során az ízületet elölről, az izmok közti rés szétválasztásával közelíti meg az orvos. Ennek köszönhetően lecsökken az idegek és izmok sérülési lehetősége, továbbá a gyógyulási idő is jelentősen lerövidül. A hagyományos protézisműtét számos szövődményt von maga után, ugyanis megnő a ficam kialakulásának veszélye, továbbá az izmok átvágása jelentős izomgyengeséget, fájdalmat okoz. A rehabilitációs idő fokozottan megnövekszik, valamint a protézis cseréje évtizedekkel később újra szükségessé válhat.

Alkalmazható eljárás például a legnépszerűbb az OPS, azaz mozgásanalízis alapú protézis. CT vizsgálattal meghatározzák a csípő állapotát, 3D felvétellel pedig összeállítják a műtéti tervet. Az OPS (Optimalizált Pozícionáló Rendszer) lehetővé teszi, hogy a páciens egyedi mozgásait felmérve, testi paramétereihez igazítva protézist ültessenek be.

A csípőprotézis műtét után gyógytornát rendelnek el a betegnek, a végtagizmok erősítésével a mozgás visszanyerése a cél. Egyes mozdulatok kerülendőek, mint például a cipő bekötése, mélyre hajolás, guggolás. A járáshoz kezdetben járókeretet vagy mankót ajánlanak, melyek a csípő tehermentesítését szolgálják. A beteg otthonába való távozásakor tájékoztatást kap a mozgásgyakorlatokról, melyeket minden nap el kell végeznie a mielőbbi felépülés céljából.

 

Térdprotézis műtét

A térdízület kopása gyakran rendszeres, intenzív sportolás következményeként alakul ki, de a kor előrehaladtával az élettani folyamatok szövődménye is lehet. Térdprotézis egyénre szabva is beültethető az új eljárási technológia, az MR alapú egyedi térdprotézis (PSI) létrehozásával. A páciens térdéről MR felvétel készül, mely alapján 3D képet alkotnak. Ez által létrehozott protézis kerül beültetésre.

A műtét után 3-6 hétig pihenteti kell a műtött lábat. Kezdetben mankóval való járás ajánlott, valamint a láb felpolcolása, jegelése. A térd terhelése fokozatosan növelhető, a műtét után 3 hónappal már biztonsággal elhagyható a mankó. A térd hajlító funkciója hónapról hónapra javul, a hirtelen mozdulatokat kerülni kell.

Térdprotézisek

A Conformis térdprotézis egy teljesen egyénre szabott, egyedi gyártású eszköz. Előzetesen CT felvétel készül a térdről, hogy anatómiai jellemzőit felmérje a szakorvos. Ez alapján kerül gyártásra egyénre szabva a protézis.

A Symbios Origin protézis abban különbözik az előzőekben említettől, hogy az egyéni gyártás során figyelembe veszi a láb tengelyállását, így még inkább egyénre lehet szabni az eszközt, mellyel magasabb fokú betegelégedettség érhető el.

Vállprotézis műtét

A váll ízületét három csont alkotja: a kulcscsont, a lapocka és a felkarcsont, a váll az emberi test legmobilisabb ízülete. A vállízület kopását okozhatja terhelés, trauma, illetve gyulladás.

A vállízület kivizsgálását ortopéd szakorvos végzi, a fizikai vizsgálaton túl szükség van MR, CT vizsgálatra, illetve röntgenfelvételre. A vállprotézis beültetése nyílt műtéti technikával zajlik, vezetett érzéstelenítéssel vagy altatásban. Három fő protézisfajtát különböztetünk meg, attól függően, hogy mi a kórkép. Anatómiai protézist ültetnek be annak a betegnek, akinek vállízületi kopást diagnosztizálnak, a vállat körülölelő rotátorköpenye ép és funkcionalitását megtartja. A rotátorköpeny, inak és vállizmok sérülése esetén javallt a fordított „reverse” protézis. A műtétet követően rehabilitációra van szükség. A páciensnek 4-6 hétig felkarrögzítőt kell viselnie, továbbá gyógytornát kell végeznie. Egyes mozdulatok nem végezhetőek, mint például karral való támaszkodás, 1 kg-nál nagyobb súly emelése, a kar test elé és mögé hajlítása. A gyógytorna gyakorlatokat naponta 4-5 alkalommal kell elvégezni. Az anatómiai protézis rehabilitációs időszaka hosszabb, azonban az elvárható regenerálódás eredménye jobb. A reverse protézis esetén a rotációs mozgások kezdetben nehezebben kivitelezhetőek, rehabilitációs ideje azonban gyorsabb, jellemzően az idősebb korosztálynak ajánlott ez a típus.

A beültetés

A sorozatgyártott protézis beültetése a sebész tapasztalatán alapul, ma már a fejlett technológiai eljárások lehetővé teszik a precízebb kivitelezést. Az okoseszközök teret adnak a páciens egyéni anatómiai sajátságainak felmérésére, így pontos képet kapnak a csontok helyzetéről, izmok, inak elhelyezkedéséről.

Előzetes tervezések (CT, MR felvételek) lehetővé teszik a protézisek egyedi gyártását, így teljesen személyre szabott protézist kaphat a páciens.

A KneeAlign műtéti navigáció lehetővé teszi, hogy precízebben állítsák be a protézist, a csontvágások fokának ellenőrzését is elvégezheti a sebész általa.