4 754 616 sikeres foglalás!
Kényelmes időpontfoglalás magánorvosokhoz!
2011 óta a páciensekért


B-vitaminhiány

A B-vitaminhiány nem egyetlen vitamint érint, hanem egy olyan tápanyagcsoportot, amelynek nyolc alkotója van. Attól függően, hogy a nyolcféle B-vitamin közül melyikből szenved hiányt a szervezetünk, a tüneteink változhatnak.

A B-vitaminok szerepe az életfolyamatainkban

Nyolcféle vitamint takar a B-vitamin gyűjtőnév

Kik körében fordul elő leggyakrabban a B-vitaminhiány?

Kobalamin avagy a B12-vitamin

A piridoxin vagyis a B6-vitamin

A tiamin azaz a B1-vitamin és a riboflavin, más néven a B2-vitamin

Niacin, más néven a B3-vitamin

Pantoténsav vagyis a B5-vitamin

Biotin vagyis a B7-vitamin

A folát és a folsav avagy a B9-vitamin

Hogyan diagnosztizálják a B-vitaminhiányt?

 

A B-vitaminok szerepe az életfolyamatainkban

Nyolc különböző B-vitamin létezik, és mindegyikük nélkülözhetetlen a szervezet zavartalan működéséhez.

A B-vitaminokra általában az jellemző, hogy a sejtjeink egészségének megőrzéséhez, valamint az energiaszint fenntartásához nélkülözhetetlenek mivel aktiválják az enzimeket, amelyek energiát biztosítanak, szerepük van a vérsejtek termelődésében, továbbá, megakadályozzák a DNS-károsodást.

Ezek a vitaminok támogatják azokat a folyamatokat, amelyek révén az elfogyasztott szénhidrátok, zsírok és fehérjék felhasználható energiaforrássá alakulnak.

Alapvetően az alábbi állítások érvényesek a B-vitaminokra:

  • Mindegyik B-vitaminhoz más-más élelmiszerből juthatunk hozzá.
  • Mindegyik kissé másképp hat a testünkre.
  • Különböző mennyiségre van szüksége a szervezetünknek mindegyikből.
  • Némelyik túlzott mennyisége komoly egészségügyi következményekkel járhat, míg mások hiánya okozhat károkat.

Mindegyik B-vitaminnak van egy alternatív elnevezése is.

Ami közös a B-vitaminokban az, hogy vízben oldódó vitaminok, amelyek koenzimként működnek.

Az, hogy vízben oldódó vitamin azt jelenti, hogy a szervezetünk nem tárolja őket, így naponta szükség van ezeknek a vitaminoknak a bevitelére.

Van egy kivétel a fentiek alól, mégpedig az, hogy a B12-vitamin elraktározódik a májban.

A másik közös jellemző, hogy koenzimek ezek a vitaminok azt jelenti, hogy aktiválják az enzimek működését. Az enzimek olyan fehérjék, amelyek felgyorsítják a kémiai reakciókat az életfolyamatainkban. Az enzimek azonban önálló működésre nem képesek. Szükségük van koenzimekre, ahhoz, hogy ki tudjanak fejteni bármilyen funkciót.

Mindegyik B-vitamin különböző enzimekre hat. Biztosítják, hogy az enzimek megkapják a szükséges energiát az élelmiszerek lebontásához, a DNS építéséhez és javításához, az egészséges vérsejtek növekedéséhez, és még sok egyéb folyamathoz.

Nyolcféle vitamint takar a B-vitamin gyűjtőnév

  • Tiamin (B1)
  • Riboflavin (B2)
  • Niacin (B3)
  • Pantoténsav (B5)
  • Piridoxin (B6)
  • Biotin (B7)
  • Folsav és folát (B9)
  • Kobalamin (B12)

Érdekességképpen megemlítjük, hogy már nem soroljuk a vitaminok közé a B4, B8, B10 vagy B11 „vitamint”. Idővel kiderült ugyanis, hogy ezek az anyagok valójában nem vitaminok.

A vitaminok olyan vegyületek, amelyek elengedhetetlenek az élethez, és a szervezet nem termeli őket — a táplálékból vagy étrendkiegészítőkből kell hozzájutnunk ezekhez.

Bebizonyosodott, hogy a B4, B8, B10 és B11 nem tesznek eleget a vitamin státusz kritériumainak.

A fent említett nyolcféle B-vitamin maradt tehát, amelyek elengedhetetlenek az egészségünk szempontjából.

A B-vitaminokhoz hozzájuttathatjuk a szervezetünket egyszerűen a megfelelő módon összeállított étrenddel, tápanyagdús ételek fogyasztásával.

Bizonyos ételek különösen nagy mennyiségben tartalmaznak B-vitamint. Amennyiben sikerül kellő mennyiségű B-vitamin bevitelt biztosítanunk a szervezetünk számára, azzal elkerülhetjük a fáradtságot, bőrkiütéseket vagy a zavartságot, amelyekről általánosságban elmondható, hogy B-vitamin hiánytünetek.

Kik körében fordul elő leggyakrabban a B-vitaminhiány?

A terhesség, valamint az idősebb kor tekinthető kockázati tényezőnek a B-vitaminhiány kialakulása szempontjából.

Rendszeresen okozhatnak bizonyos meglévő betegségek B-vitaminhiányt, amennyiben megzavarják a vitaminfelszívódást a vastagbélből.

Ilyen állapot:
• 1-es típusú cukorbetegség
cöliákia
• Helicobacter pylori (H. pylori) fertőzés
Crohn-betegség
• Colitis ulcerosa
Pajzsmirigybetegségek
• Krónikus hasnyálmirigy-gyulladás
Alkoholhasználati zavar

A B-vitaminok tápanyagcsoportjába az alábbi, számokkal is megkülönböztetett vitaminok tartoznak.

Kobalamin avagy a B12-vitamin

A B12-vitamin, más néven kobalamin, ahhoz szükséges egyrészt, hogy megfelelőképpen képződjön a szervezetünkben a DNS, az idegrendszer működéséhez is hozzájárul, valamint szerepet játszik a vörösvérsejtek növekedésének és képződésének szabályozásában.

A B12-vitamin hiánya megaloblasztos anémiához, vérszegénységhez vezethet. A megaloblasztos vérszegénység jellegzetessége, hogy a csontvelő nagy, rendellenesen formált vörösvérsejteket termel, amelyek nem látják el megfelelően az élettani funkciójukat.

A B12-vitaminhiány tünetei lehetnek:

• fáradtság
• gyengeség
• étvágytalanság
• fejfájás
• sápadtság
• szapora szívverés
• súlyvesztés
• szájfekély
• kéz- és lábzsibbadás és bizsergés a végtagjainkban (perifériás neuropátia)
• légszomj
• látási problémák
• ingerlékenység

A B12-vitamin hiánya kognitív képességeinkben is okozhat változást. Hozzájárul a hiánya a demencia, paranoia és depresszió kialakulásához.

Mely ételek tartalmaznak B12-vitamint?

A B12-vitamin elsődlegesen a húsokban és tejtermékekben található meg, de többféle növényi eredetű táplálékunkból is hozzájuthatunk kellő mennyiségű B12-vitaminhoz.

A legjobb B12-vitaminforrás:

  • marhamáj
  • húsok, beleértve a halat és a baromfit
  • tojás
  • tehéntej
  • sajt
  • dúsított élelmiszerek, mint a reggeli gabonapehely
  • táplálékkiegészítők.

 

A piridoxin vagyis a B6-vitamin

Ez a vitamin a szervezetünkben a metabolizmusban, a szénhidrátok, zsírok és fehérjék lebontásában játszik egyrészt szerepet. A szervezetünkbe bevitt táplálék lebontásával és felszívódásának támogatásával a sejtjeinket segít energiához juttatni.

Szükségünk van B6-vitaminra a szívünk működéséhez, valamint fontos feladatot tölt be ez a vitamin az immunrendszerünk és az agyműködés támogatásában is.

A B6-vitamin hiánya esetén az alábbi tüneteket tapasztalhatjuk:

  • hányinger
  • szájzug-gyulladás vagy berepedező bőr a száj körül (cheilitis angularis)
  • bőrkiütések vagy dermatitis
  • alkoholfogyasztási zavarral társulva vérszegénység alakulhat ki
  • fertőzésekre való hajlam az immunrendszer nem megfelelő működése miatt
  • ingerlékenység
  • depresszió
  • zavartság

A terhes és szoptató nők esetében nélkülözhetetlen a megfelelő mennyiségű B6-vitamin fogyasztása a magzat, illetve a csecsemő agyának normális fejlődéséhez.

Mely ételek tartalmaznak B6-vitamint?

A B6-vitaminban gazdag ételek a következők:

  • baromfihús, hal és belsőségek
  • burgonya és más keményítőtartalmú zöldségek
  • magvak, pl. pisztácia, bab, szezámmag
  • gyümölcsök, pl. cseresznye

A tiamin azaz a B1-vitamin és a riboflavin, más néven a B2-vitamin

Ezek a vitaminok segítenek a tápanyagok energiává alakításában. A B1-vitamin az agyműködést szerkenti, valamint az idegrendszer, izmok és a szív normális működéséhez járul hozzá.

A B2-vitamin támogatja a sejtek növekedését, fejlődését és működését. A vérsejtek egészségét támogatja. Azon kívül, hogy az anyagcserében fontos szerepe van, mivel az energiaszintünk fokozásához elengedhetetlen ez a vitamin, a szabadgyökök káros hatásaival szemben is védelmet biztosít. Egyéb életfolyamatok mellett szerepet játszik a szemünk egészségének a megőrzésében, és a bőrünk védelmében is szerepe van.

A B1 és B2-vitamin hiánya

Elsődlegesen az egyoldalú táplálkozás miatt jelentkezhet e két vitamin esetében hiány. Az élelmiszeripar nagyban hozzájárul a hiánybetegségek megelőzéséhez azzal, hogy többféle élelmiszert is, egyebek között a tejet és a teljes kiőrlésű gabonákat dúsítják ezekkel a vitaminokkal.

Azoknál azonban, akik nagy mennyiségben fogyasztanak alkoholt, nagyobb a kockázata a B1- vagy B2-vitaminhiány kialakulásának. Ez zavartságot és repedéseket okozhat a száj sarkainál.

B1-vitamin hiányában kialakulhat:

  • keringési zavar
  • idegbénulás
  • ödéma
  • izomsorvadás.

 B2-vitamin-hiány követeztében jelentkezhetnek:

  • bőrproblémák
  • szájzugberepedés
  • korpásodás
  • gyerekeknél látásromlás, valamint a növekedés elmaradása.

Mely ételek tartalmaznak B1- és B2-vitamint?

Főként a vitaminnal dúsított élelmiszerekből, teljes kiőrlésű gabonafélékből készített ételekből juthatunk hozzá ehhez a kétféle vitaminhoz.

A B1-vitamin forrása lehet:

  • dúsított kenyér, gabonapehely, tészta és rizs
  • teljes kiőrlésű gabonák
  • disznóhús
  • hal
  • hüvelyesek, például bab és szójabab
  • diófélék és magvak

A B2-vitaminhoz az alábbi élelmiszerek fogyasztásával juthatunk hozzá:

  • tojás
  • belsőségek, például vese és máj
  • sovány húsok
  • alacsony zsírtartalmú tehéntej
  • zöld színű zöldségek, például brokkoli és spenót
  • dúsított gabonafélék, gabonák és kenyér

Niacin, más néven a B3-vitamin

A B3-vitamin segít az ételt energiává alakítani. Emellett közreműködik az emésztés és az étvágy szabályozásában, valamint fontos a sejtek fejlődése szempontjából. A B3-vitamin hiánya miatt tapasztalhatunk emésztési problémákat, hányinger és hasi görcsöket. Súlyos hiánya mentális zavart is okozhat.

A súlyos B3-vitaminhiány pellagrát okozhat, amelynek tünetei a következők lehetnek:
• durva bőr, amely a napon vörösre vagy barnára változik
• élénkpiros nyelv
• hányás
• székrekedés vagy hasmenés
• fáradtság
• agresszív, paranoid viselkedés vagy öngyilkos hajlam
• hallucináció

Mely ételek tartalmaznak B3-vitamint?

A B3-vitaminhoz az alábbi élelmiszerekből tudunk hozzájutni:
• hús, beleértve a baromfit, marhahúst, sertéshúst és halat
• néhány dióféle, hüvelyes és gabona
• dúsított kenyér és gabonafélék

Pantoténsav vagyis a B5-vitamin

A pantoténsavat a szervezet koenzim-A előállítására használja, amely segít az enzimeknek zsírsavak építésében és lebontásában. Emellett népszerű összetevője néhány bőrápolási és hajápolási terméknek is.

A pantoténsav esetében nincs felső határ, és megfelelő kalóriabevitel mellett a pantoténsav hiánya nagyon ritka.

Élelmiszerek, amelyek B5-vitamin források:

  • Dúsított gabonapehely
  • Shitake gomba
  • Napraforgómag
  • Csirkemell
  • Tonhal
  • Zsírszegény tej

 

Biotin vagyis a B7-vitamin

A biotin segíti az enzimeket a zsírok, szénhidrátok és fehérjék lebontásában, és támogatja a sejtek működését.

B7-vitaminforrásként említhető élelmiszerek

  • Tojás
  • Lazac
  • Sertéshús
  • Marhahús
  • Napraforgómag
  • Édesburgonya

A folát és a folsav avagy a B9-vitamin

A folát természetes formában fordul elő az élelmiszerekben. A folsav a szintetikus forma, amely gyakran megtalálható dúsított, feldolgozott élelmiszerekben és táplálékkiegészítőkben.
A B9-vitamin hiánya ritka, mert az élelmiszergyártók folsavval dúsítják az alábbi élelmiszereket:

  • kenyér
  • liszt
  • kukoricaliszt
  • tészta
  • rizs


Az alacsony B9-vitaminszint tünetei

  • fáradtság
  • koncentrálás zavara
  • ingerlékenység
  • fejfájás
  • szívritmuszavar
  • megaloblasztos anémia (óriássejtes vérszegénység), amely gyengeséget okoz
  • légszomj
  • nyílt sebek a szájban
  • bőrszín, haj vagy köröm színének megváltozása

A terhes nők esetében a B9-vitaminhiány súlyos kockázatot jelent. A magzat fejlődése során e vitaminnak a hiánya idegcsőzáródási rendellenességhez vezethet.

Hogyan diagnosztizálják a B-vitaminhiányt?

Ha a fentiekben ismertetett tünetek alapján gyanítja, hogy B-vitaminhiánya van, forduljon gasztroenterológus vagy dietetikus szakemberhez.

A szakorvosok a fizikális vizsgálat elvégzésén kívül a pontos diagnózis felállításához kérhetnek vérvizsgálatot.

A vérvizsgálat eredményei alapján javasolhatja a gasztroenterológus szakorvos vagy dietetikus B-vitamintartalmú táplálékkiegészítők szedését. Ezek a vitaminok könnyen felszívódnak, mert vízben oldhatók.

Amennyiben segítséget igényel az Ön számára megfelelő étrend kidolgozásához, kérjen időpontot a gasztroenterológus szakorvostól vagy dietetikustól.

 

Honlapunk sütiket (cookie) alkalmaz annak érdekében, hogy a felhasználói élményt, a kényelmedet emeljék, valamint, hogy az oldalt ennek érdekében fejleszteni tudjuk. Amennyiben beleegyezel a sütik használatába, nyomj az elfogadás gombra! Emellett lehetőséged van a sütik egyedi beállítására.
További információ