A B-vitaminhiány nem egyetlen vitamint érint, hanem egy olyan tápanyagcsoportot, amelynek nyolc alkotója van. Attól függően, hogy a nyolcféle B-vitamin közül melyikből szenved hiányt a szervezetünk, a tüneteink változhatnak.
A B-vitaminok szerepe az életfolyamatainkban
Nyolcféle vitamint takar a B-vitamin gyűjtőnév
Kik körében fordul elő leggyakrabban a B-vitaminhiány?
A piridoxin vagyis a B6-vitamin
A tiamin azaz a B1-vitamin és a riboflavin, más néven a B2-vitamin
Niacin, más néven a B3-vitamin
Pantoténsav vagyis a B5-vitamin
A folát és a folsav avagy a B9-vitamin
Hogyan diagnosztizálják a B-vitaminhiányt?
Nyolc különböző B-vitamin létezik, és mindegyikük nélkülözhetetlen a szervezet zavartalan működéséhez.
A B-vitaminokra általában az jellemző, hogy a sejtjeink egészségének megőrzéséhez, valamint az energiaszint fenntartásához nélkülözhetetlenek mivel aktiválják az enzimeket, amelyek energiát biztosítanak, szerepük van a vérsejtek termelődésében, továbbá, megakadályozzák a DNS-károsodást.
Ezek a vitaminok támogatják azokat a folyamatokat, amelyek révén az elfogyasztott szénhidrátok, zsírok és fehérjék felhasználható energiaforrássá alakulnak.
Alapvetően az alábbi állítások érvényesek a B-vitaminokra:
Mindegyik B-vitaminnak van egy alternatív elnevezése is.
Ami közös a B-vitaminokban az, hogy vízben oldódó vitaminok, amelyek koenzimként működnek.
Az, hogy vízben oldódó vitamin azt jelenti, hogy a szervezetünk nem tárolja őket, így naponta szükség van ezeknek a vitaminoknak a bevitelére.
Van egy kivétel a fentiek alól, mégpedig az, hogy a B12-vitamin elraktározódik a májban.
A másik közös jellemző, hogy koenzimek ezek a vitaminok azt jelenti, hogy aktiválják az enzimek működését. Az enzimek olyan fehérjék, amelyek felgyorsítják a kémiai reakciókat az életfolyamatainkban. Az enzimek azonban önálló működésre nem képesek. Szükségük van koenzimekre, ahhoz, hogy ki tudjanak fejteni bármilyen funkciót.
Mindegyik B-vitamin különböző enzimekre hat. Biztosítják, hogy az enzimek megkapják a szükséges energiát az élelmiszerek lebontásához, a DNS építéséhez és javításához, az egészséges vérsejtek növekedéséhez, és még sok egyéb folyamathoz.
Érdekességképpen megemlítjük, hogy már nem soroljuk a vitaminok közé a B4, B8, B10 vagy B11 „vitamint”. Idővel kiderült ugyanis, hogy ezek az anyagok valójában nem vitaminok.
A vitaminok olyan vegyületek, amelyek elengedhetetlenek az élethez, és a szervezet nem termeli őket — a táplálékból vagy étrendkiegészítőkből kell hozzájutnunk ezekhez.
Bebizonyosodott, hogy a B4, B8, B10 és B11 nem tesznek eleget a vitamin státusz kritériumainak.
A fent említett nyolcféle B-vitamin maradt tehát, amelyek elengedhetetlenek az egészségünk szempontjából.
A B-vitaminokhoz hozzájuttathatjuk a szervezetünket egyszerűen a megfelelő módon összeállított étrenddel, tápanyagdús ételek fogyasztásával.
Bizonyos ételek különösen nagy mennyiségben tartalmaznak B-vitamint. Amennyiben sikerül kellő mennyiségű B-vitamin bevitelt biztosítanunk a szervezetünk számára, azzal elkerülhetjük a fáradtságot, bőrkiütéseket vagy a zavartságot, amelyekről általánosságban elmondható, hogy B-vitamin hiánytünetek.
A terhesség, valamint az idősebb kor tekinthető kockázati tényezőnek a B-vitaminhiány kialakulása szempontjából.
Rendszeresen okozhatnak bizonyos meglévő betegségek B-vitaminhiányt, amennyiben megzavarják a vitaminfelszívódást a vastagbélből.
Ilyen állapot:
• 1-es típusú cukorbetegség
• cöliákia
• Helicobacter pylori (H. pylori) fertőzés
• Crohn-betegség
• Colitis ulcerosa
• Pajzsmirigybetegségek
• Krónikus hasnyálmirigy-gyulladás
• Alkoholhasználati zavar
A B-vitaminok tápanyagcsoportjába az alábbi, számokkal is megkülönböztetett vitaminok tartoznak.
A B12-vitamin, más néven kobalamin, ahhoz szükséges egyrészt, hogy megfelelőképpen képződjön a szervezetünkben a DNS, az idegrendszer működéséhez is hozzájárul, valamint szerepet játszik a vörösvérsejtek növekedésének és képződésének szabályozásában.
A B12-vitamin hiánya megaloblasztos anémiához, vérszegénységhez vezethet. A megaloblasztos vérszegénység jellegzetessége, hogy a csontvelő nagy, rendellenesen formált vörösvérsejteket termel, amelyek nem látják el megfelelően az élettani funkciójukat.
A B12-vitaminhiány tünetei lehetnek:
• fáradtság
• gyengeség
• étvágytalanság
• fejfájás
• sápadtság
• szapora szívverés
• súlyvesztés
• szájfekély
• kéz- és lábzsibbadás és bizsergés a végtagjainkban (perifériás neuropátia)
• légszomj
• látási problémák
• ingerlékenység
A B12-vitamin hiánya kognitív képességeinkben is okozhat változást. Hozzájárul a hiánya a demencia, paranoia és depresszió kialakulásához.
Mely ételek tartalmaznak B12-vitamint?
A B12-vitamin elsődlegesen a húsokban és tejtermékekben található meg, de többféle növényi eredetű táplálékunkból is hozzájuthatunk kellő mennyiségű B12-vitaminhoz.
A legjobb B12-vitaminforrás:
Ez a vitamin a szervezetünkben a metabolizmusban, a szénhidrátok, zsírok és fehérjék lebontásában játszik egyrészt szerepet. A szervezetünkbe bevitt táplálék lebontásával és felszívódásának támogatásával a sejtjeinket segít energiához juttatni.
Szükségünk van B6-vitaminra a szívünk működéséhez, valamint fontos feladatot tölt be ez a vitamin az immunrendszerünk és az agyműködés támogatásában is.
A B6-vitamin hiánya esetén az alábbi tüneteket tapasztalhatjuk:
A terhes és szoptató nők esetében nélkülözhetetlen a megfelelő mennyiségű B6-vitamin fogyasztása a magzat, illetve a csecsemő agyának normális fejlődéséhez.
Mely ételek tartalmaznak B6-vitamint?
A B6-vitaminban gazdag ételek a következők:
Ezek a vitaminok segítenek a tápanyagok energiává alakításában. A B1-vitamin az agyműködést szerkenti, valamint az idegrendszer, izmok és a szív normális működéséhez járul hozzá.
A B2-vitamin támogatja a sejtek növekedését, fejlődését és működését. A vérsejtek egészségét támogatja. Azon kívül, hogy az anyagcserében fontos szerepe van, mivel az energiaszintünk fokozásához elengedhetetlen ez a vitamin, a szabadgyökök káros hatásaival szemben is védelmet biztosít. Egyéb életfolyamatok mellett szerepet játszik a szemünk egészségének a megőrzésében, és a bőrünk védelmében is szerepe van.
A B1 és B2-vitamin hiánya
Elsődlegesen az egyoldalú táplálkozás miatt jelentkezhet e két vitamin esetében hiány. Az élelmiszeripar nagyban hozzájárul a hiánybetegségek megelőzéséhez azzal, hogy többféle élelmiszert is, egyebek között a tejet és a teljes kiőrlésű gabonákat dúsítják ezekkel a vitaminokkal.
Azoknál azonban, akik nagy mennyiségben fogyasztanak alkoholt, nagyobb a kockázata a B1- vagy B2-vitaminhiány kialakulásának. Ez zavartságot és repedéseket okozhat a száj sarkainál.
B1-vitamin hiányában kialakulhat:
B2-vitamin-hiány követeztében jelentkezhetnek:
Mely ételek tartalmaznak B1- és B2-vitamint?
Főként a vitaminnal dúsított élelmiszerekből, teljes kiőrlésű gabonafélékből készített ételekből juthatunk hozzá ehhez a kétféle vitaminhoz.
A B1-vitamin forrása lehet:
A B2-vitaminhoz az alábbi élelmiszerek fogyasztásával juthatunk hozzá:
A B3-vitamin segít az ételt energiává alakítani. Emellett közreműködik az emésztés és az étvágy szabályozásában, valamint fontos a sejtek fejlődése szempontjából. A B3-vitamin hiánya miatt tapasztalhatunk emésztési problémákat, hányinger és hasi görcsöket. Súlyos hiánya mentális zavart is okozhat.
A súlyos B3-vitaminhiány pellagrát okozhat, amelynek tünetei a következők lehetnek:
• durva bőr, amely a napon vörösre vagy barnára változik
• élénkpiros nyelv
• hányás
• székrekedés vagy hasmenés
• fáradtság
• agresszív, paranoid viselkedés vagy öngyilkos hajlam
• hallucináció
Mely ételek tartalmaznak B3-vitamint?
A B3-vitaminhoz az alábbi élelmiszerekből tudunk hozzájutni:
• hús, beleértve a baromfit, marhahúst, sertéshúst és halat
• néhány dióféle, hüvelyes és gabona
• dúsított kenyér és gabonafélék
A pantoténsavat a szervezet koenzim-A előállítására használja, amely segít az enzimeknek zsírsavak építésében és lebontásában. Emellett népszerű összetevője néhány bőrápolási és hajápolási terméknek is.
A pantoténsav esetében nincs felső határ, és megfelelő kalóriabevitel mellett a pantoténsav hiánya nagyon ritka.
Élelmiszerek, amelyek B5-vitamin források:
A biotin segíti az enzimeket a zsírok, szénhidrátok és fehérjék lebontásában, és támogatja a sejtek működését.
B7-vitaminforrásként említhető élelmiszerek
A folát természetes formában fordul elő az élelmiszerekben. A folsav a szintetikus forma, amely gyakran megtalálható dúsított, feldolgozott élelmiszerekben és táplálékkiegészítőkben.
A B9-vitamin hiánya ritka, mert az élelmiszergyártók folsavval dúsítják az alábbi élelmiszereket:
Az alacsony B9-vitaminszint tünetei
A terhes nők esetében a B9-vitaminhiány súlyos kockázatot jelent. A magzat fejlődése során e vitaminnak a hiánya idegcsőzáródási rendellenességhez vezethet.
Ha a fentiekben ismertetett tünetek alapján gyanítja, hogy B-vitaminhiánya van, forduljon gasztroenterológus vagy dietetikus szakemberhez.
A szakorvosok a fizikális vizsgálat elvégzésén kívül a pontos diagnózis felállításához kérhetnek vérvizsgálatot.
A vérvizsgálat eredményei alapján javasolhatja a gasztroenterológus szakorvos vagy dietetikus B-vitamintartalmú táplálékkiegészítők szedését. Ezek a vitaminok könnyen felszívódnak, mert vízben oldhatók.
Amennyiben segítséget igényel az Ön számára megfelelő étrend kidolgozásához, kérjen időpontot a gasztroenterológus szakorvostól vagy dietetikustól.