Google+
124 945 Sikeres foglalás!

Kényelmes időpontfoglalás magánorvosokhoz!

Kérdésed van? Segítünk: +36 1 700-1491
Ügyfélszolgálat: 8-20 óráig

Alvásdiagnosztika és terápia szakterület

Az alvásdiagnosztika és alvásterápia, vagy szomnológia az alvászavarokkal foglalkozó tudomány. Az alvásterapeuta, vagy szomnológus az alvászavarokkal és az alvást zavaró jelenségek vizsgálatával és kezelésével foglalkozik.Az alvásmedicína több orvosi szakterület, elsősorban a neurológia, pszichiátria, tüdőgyógyászat, gyermekgyógyászat ismeretanyagára támaszkodik. Többnyire az elalvási és átalvási zavarokkal, alvásfüggő légzészavarokkal, az alvásfüggő mozgászavarokkal foglalkozik.

A pihentető és nyugodt alvás hiánya kihat a mindennapi életre és a munkavégzésre is. A pihenés és az alvás közbeni méregtelenítés hiánya az életminőség, az egészség és a teljesítőképesség romlásához vezet. A magyar lakosság 70% találkozott már ilyen jellegű problémával, 30%-a pedig rendszeresen nem tud jól aludni.

Az alvás egy természetes folyamat, ugyanolyan életfunkció, mint a légzés, vagy az emésztés. Az alvásterápiák egyik legfontosabb alapelve, hogy nem a jó alvásért kell tenni, hanem nem meg kell találni azokat a kritikus pontokat, tevékenységeket, ahol a jó alvás érdekében változtatni kell civilizációs szokásainkon.

A leggyakoribb alvászavarok:

- Rémálmok - akkor tekinthető kórosnak, ha gyakoriak az életszerű ijesztő álmok. Leggyakrabban az alváshiány, a stressz és gyógyszerek mellékhatása okozza

- Alvajárás - a felnőtt lakosság 15%-a szokott járkálni álmában. Oka nem ismert, de genetikai okok, a stressz, a rossz, felületes alvás nagy szerepet játszik megjelenésében.

- Éjszakai rémület - az alvás nem-REM szakaszában jelentkezik. Sikoltozással és kiabálással jelentkezik, de legtöbbször a betegeket nem lehet megnyugtatni vagy felébreszteni ilyenkor. Általában reggel nem emlékeznek semmire.

- Alvási hallucinációk - ezek a hallucinációk az alvás és ébrenlét határán alakulnak ki, furcsa hangok, képek, érzések formájában.

- Robbanó fej szindróma - a mélyalvás szakaszában a beteg rendkívül éles, erős zajt hall, amitől úgy érzi, szét akar robbanni a feje. Fájdalom nem jelentkezik. 

- Alvási paralízis - a REM szakaszban a beteg azt érzi, hogy lebénult. Általában hallucinációk kísérik.

- REM mozgászavar - a REM szakaszban akaratlan kiabálások, verekedések, rugdosások, futások jelzik. A mozgás teljesen tudattalan, ezért veszélyes, sérüléseket okozhat.

- Éjszakai alvási evészavar - A nem-REM szakaszban a beteg megdézsmálja a hűtőszekrény tartalmát, de reggelre nem emlékszik semmire. Veszélye, hogy az éjszakai ételkészítés közben megvágják magukat, vagy nyers, esetleg ártalmas ételeket is megesznek.

- Szexomnia - éjszakai tudattalan szex

- Álmatlanság, vagy inszomnia - akár teljes alváshiánnyal is járhat. Az alvás hiánya koncentrációzavarokat, elhízást, magas vérnyomást és komoly szívbetegségeket is okozhat. Jól kezelhető!

o Elalvási zavar - ha az elalvás több, mint 30 percet vesz igénybe
o Gyakori felébredés - 3 vagy annál is több tudatos ébredés az éjszaka folyamán
o Ébredési inszomnia - az ébredés legalább 1 órával korábban történik, m

int ke
llene.

- Hangos horkolás - a felső légutak részleges vagy teljes elzáródása miatt alakul ki. Magas vérnyomást okozhat. Az alvási apnoe egyik tünete lehet.

- Alvás alatti légzés leállás vagy levegő utáni kapkodás - általában a hálótárs tapasztalja az ijesztő tüneteket, melyek akár egy életveszélyes betegségre is utalhatnak. A légzési szünetekben oxigénhiányos állapotba kerül a test, a szívben és az agyban komoly keringési elégtelenséget okozhat.

- Bizsergő lábak - A lábakban nyugalmi állapotban és alvás közben jelentkező bizsergés, mely apró ébredésekkel akadályozza a pihentető alvást. Lehet periodikus és nyugtalan lábmozgás is.

 

Segíthetünk?
Ügyfélszolgálat: 8–20 óráig