Google+
124 945 Sikeres foglalás!

Kényelmes időpontfoglalás magánorvosokhoz!

Kérdésed van? Segítünk: +36 1 700-1491
Ügyfélszolgálat: 8-20 óráig

Logopédia szakterület

Logopédia görög szó, jelentése beszédnevelés.A logopédiai nevelés, gondozás célja, hogy biztosítsa a beszédhibás egyén személyiségének töretlen fejlődését, az optimális szocializációt. A leghatékonyabb forma a megelőzés, A magyar logopédia a XX. század elején alakult ki a gyógypedagógia egyik ágaként. A logopédia foglalkozások célja, hogy a hang-, beszéd- és kommunikációs zavarban szenvedő gyerekek számára nyújtson segítséget.

A logopédusok többek között az alábbi területeken tudnak segítséget nyújtani:

- Pöszeség - A gyermekek körében ez leggyakoribb logopédiai probléma, mely tulajdonképpen a magyar nyelv beszédhangjainak tévesztése. A beszédhangok hibás ejtése kiterjedhet 1-2 hangra vagy hangcsoportra (leggyakoribb hangcsoportok: sz-z-c, s-zs-cs, r-l-j) vagy több mássalhangzóra és magánhangzóra is.

- Beszédészlelés és beszédértés zavara – Amennyiben a gyermek a szóbeli közlések észlelésében, megértésében rendszeresen téveszt, ha nehézséget jelent számára a szavak, mondatok megismétlése, és /vagy végrehajtása, illetve, ha a megismételt szavakban hangot, szótagot kihagy vagy felcserél (pl.: paradicsom helyett padaricsom, padicsom).

- Dadogás - A légzésben és hangadásban részt vevő izmok feszesebbek, ezért nehézséget okoz a légzés, hangadás és artikuláció összerendezése. Ettől válik a beszéd szaggatottá, elnyújtottá. Általában a dadogás összetett probléma, ezért a logopédus pszichológussal együttműködve dolgozik.

- Diszfónia - A hangadás kóros elváltozása, a hangszalagok helytelen használata. A hangszín rekedtessé válik , mivel a hangadás közben a nyakizmok fokozottan megfeszülnek, ha ez több mint 3 hétig fennáll, felmerülhet a diszfónia gyanúja.

Segíthetünk?
Ügyfélszolgálat: 8–20 óráig