Nem árt tudni: az élesztőintolerancia és az -allergia nem ugyanaz
Az allergia és az intolerancia hátterében eltérő élettani folyamatok állnak. Mi ugyan hasonló tüneteket észlelhetünk, fontos mégis tudni, hogy allergiások vagyunk egy élelmiszerre, esetünkben az élesztőre, vagy intolerancia miatt jelentkeznek-e a kellemetlenségeink, amikor élesztőt tartalmazó ételeket és italokat fogyasztunk.
Élesztőt tartalmazó élelmiszeripari termékek
Ezekre a tünetekre számíthatunk, ha élesztőintolerancia a bajunk
Mi miatt alakulhat ki az élesztőintolerancia?
Kezelhető-e az élesztőintolerancia?
Élesztő intolerancia vs. gluténérzékenység
Ritka, de komoly probléma az élesztőallergia
Milyen tünetekkel jár az élesztőallergia?
Milyen kezeléssel lehet kordában tartani az élesztőallergiát?
Számos élelmiszer tartalmaz élesztőt, mivel széles körben használják a pékáru kelesztéséhez, valamint számtalan termék fermentálásához is élesztő szükséges.
Az élesztő egyik leggyakoribb felhasználási módja ez. Sokféle kenyér, péksütemény, pizza és egyéb sütőipari termék készül élesztővel. Az élesztőt ezekben az ételekben kelesztő szerként és az állag kialakításához, valamint az íz fokozásához használják.
Sok alkoholtartalmú italt fermentálnak élesztővel. Ezek tartalmaznak élesztőt és élesztőből származó molekulákat (fehérjéket), amelyek élelmiszer-allergiát válthatnak ki.
Ritka esetben alakul ki allergiás reakció a sörben, borban és almaborban található élesztőkre és többnyire azoknál a pácienseknél, akik többféle allergénre érzékenyek. Több olyan sör és bor is van már, amely szűrt, így élesztőmentes.
Sokféle fermentált élelmiszer élesztővel készül, ilyenek a savanyúságok, a túró, a sajt, vagy a szójaszósz. Ha egy élelmiszer fermentált, nagy eséllyel tartalmaz élesztőt.
Ha kellemetlen tüneteket tapasztalunk valamilyen étel elfogyasztása után, azt okozhatja allergia és intolerancia is.
Ételallergiáról akkor beszélhetünk, ha az étel valamelyik összetevője allergénként fokozott immunreakciót vált ki a szervezetünkből. Ilyen esetben az immunrendszerünk a szóban forgó összetevőt, például az élesztőt káros „betolakodónak” ítéli és elindítja ellene a védekező mechanizmust.
Az ételintolerancia hátterében nem immunreakció áll, hanem valamilyen emésztőszervrendszeri probléma okozza. Ilyenkor a béltraktus valami miatt bizonyos tápanyagokra érzékennyé válik, és nem tudja azt lebontani, vagyis megemészteni. Egyes esetekben enzim hiánya vagy felszívódási zavar is okozhatja ezt az emésztési rendellenességet.
Az élesztőintolerancia gyakori, ám kevésbé ismert probléma, amely az emésztőszervrendszerünk működését érinti. Az érintettek szervezete nem képes megfelelően feldolgozni az élesztőt tartalmazó ételeket, ami kellemetlen tünetekhez vezethet. Az élesztőintolerancia esetében a reakciók nem jelentkeznek azonnal.
Az élesztőintolerancia tünetei általában néhány órával vagy egy nappal az élesztőt tartalmazó élelmiszer fogyasztása után jelentkeznek. Ezek közé tartozhat:
A fenti tünetek a legtöbb esetben hasonlók más ételintolerancia miatt észlelt tünethez, emiatt csak alapos vizsgálattal diagnosztizálható az élesztőintolerancia.
Az élesztőintolerancia hátterében az állhat, hogy a szervezet nehezen bontja le az élesztőt, vagy a bélflóra egyensúlya megbomlik, ami felerősíti az élesztő miatt kialakuló érzékenységet. Az egészségtelen táplálkozás, fokozott stressz vagy fertőzések mind hozzájárulhatnak az intolerancia kialakulásához.
Az élesztőintolerancia kezelése elsődlegesen arra épül, hogy ki kell iktatnunk az étrendünkből az élesztőt tartalmazó élelmiszereket. Ehhez érdemes elkerülni a következő ételeket:
Forduljunk gasztroenterológus szakorvoshoz vagy dietetikushoz az eliminációs diéta kidolgozása és a tünetek alakulásának nyomon követése érdekében. Az eliminációs, azaz bizonyos ételfajták kizárására épülő étrend alkalmas lehet arra, hogy kiderítsük, mely élelmiszerek váltanak ki tüneteket.
Ezeket a szakorvos által javasolt ideig ki kell vezetnünk az étrendünkből, majd amikor a szakorvos jónak látja el lehet kezdeni fokozatosan visszavezetni újra az étrendünkbe a korábban irritációt okozó ételeket.
Ha élesztő intoleranciánk van, az alábbi ételeket érdemes kerülni:
Élesztőmentes alternatív élelmiszer és italösszetevőkkel az eliminációs diéta során hatékonyan optimalizálhatjuk és kiegyensúlyozhatjuk a táplálkozásunkat.
Választhatjuk az alábbi gabonaféléket, amelyek nem tartalmaznak élesztőt:
Érdemes ugyanakkor mérsékelni azoknak az élelmiszereknek a bevitelét is, amelyek cukrot tartalmaznak, mert a cukor tápláléka a szervezetünkben természetes körülmények között is előforduló mikroorganizmusoknak, vagyis a cukor jelenlétében például a Candida (afta vagy szájpenész) felszaporodása is fokozódhat.
Fontos megjegyezni, hogy sokan tévesen hiszik, hogy élesztő intoleranciájuk van, amikor valójában a gluténre érzékenyek. Ennek az oka az, hogy élesztőt és glutént egyaránt tartalmaz a gabonalisztből készülő kenyér. Jóllehet bizonyos élelmiszerekben együtt is jelen vannak, az élesztő és a glutén nem tévesztendő össze.
A glutén olyan növényi fehérjecsoport, amely a gabonafélék alkotóeleme.
Az élesztőben nincs glutén, mivel az élesztő az gomba.
Ez azt jelenti, hogy ha valakinek az emésztőszervrendszere érzékenyen reagál a kenyérre, akkor lehet a gluténre érzékeny, de az is előfordulhat, hogy élesztőintoleranciája alakult ki.
A gluténérzékenység vagy a cöliákia előfordulásának a gyakorisága a lakosság körében sokkal magasabb, mint az élesztő intolerancia.
Ahogy fentebb már kifejtettük, az intoleranciától az allergia abban különbözik, hogy az élesztőallergia során az immunrendszer a szervezetbe bevitt élesztőre allergiás tünetekkel reagál.
Ételallergia az immunrendszer bizonyos táplálékfehérjékre adott válasza miatt alakul ki.
Bármelyik fehérje kiválthat allergiát. Azok az ételek, amelyek koncentráltan tartalmaznak egy bizonyos fehérjét, súlyosabb reakciót válthatnak ki az adott táplálékfehérjére allergiás személyeknél.
A glikoproteinek, például a mannoproteinek és glikozilált fehérjék az élesztőben jelen lévő fő allergén fehérjék. Az allergiás reakció során ezeket a fehérjéket azonosítja az immunrendszer a szervezetre ártalmasnak, ami miatt hisztamin és egyéb gyulladást kiváltó mediátorok szabadulhatnak fel a szervezetünkben.
Mivel az élesztő nagyon sokféle élelmiszerben, és fermentált termékben megtalálható, a kialakult élesztőallergia miatt szükségessé válhat az életmódunk jelentős mértékű megváltoztatása.
Az akár késleltetetten tüneteket produkáló élesztőintoleranciával szemben az élesztőallergia tünetei gyorsan jelentkezhetnek, tulajdonképpen már néhány perccel az élesztő tartalmú élelmiszer elfogyasztása után is.
Az élesztőallergia többféle tünetet produkálhat és ezeknek az intenzitása is változó.
A Saccharomyces nemzetségbe tartozó élesztőt használják a legelterjedtebben az élelmiszeriparban. Ez a következő allergiás tüneteket válthatja ki:
Súlyos esetben az anafilaxiás sokk azonnali orvosi beavatkozást igényel.
Az allergiás reakciók megelőzésének legbiztosabb módja az élesztőt tartalmazó élelmiszerek teljes kerülése. Ez magában foglalja a sütőipari termékek, erjesztett italok és egyéb fermentált élelmiszerek mellőzését.
Az allergiás tüneteket antihisztamin hatóanyagú gyógyszerkészítményekkel lehet kezelni.
Súlyos esetekben azonnali orvosi beavatkozás szükséges.