4 900 215 sikeres foglalás!
Kényelmes időpontfoglalás magánorvosokhoz!
2011 óta a páciensekért


Laktózintolerancia

Mi váltja ki és hogyan kezelhető a laktózintolerancia

A laktózintolerancia, vagyis a tejcukor-érzékenység olyan emésztési rendellenesség, amely a tejtermékekben lévő tejcukor, vagyis a laktóz nem megfelelő emésztésében nyilvánul meg.  Rendszerint az váltja ki ezt az emésztési zavart, ha túl alacsony mennyiségben termelődik a vékonybélben a laktáz enzim, amely a tejcukor (laktóz) lebontásáért felelős.

Mivel jár a tejcukor-érzékenység

A laktózintoleranciára utaló tünetek

Mi okozza a laktózintoleranciát?

Elsődleges laktózintolerancia

Másodlagos laktózintolerancia

Veleszületett vagy fejlődési laktázhiány

Hogyan diagnosztizálható a laktózintolerancia?

Hogyan kezelhető a laktózintolerancia?

 

Mivel jár a tejcukor-érzékenység

Általában az emberi szervezet alacsony laktázszint mellett is képes lehet a tejtermékek emésztésére, de ha túl alacsony mennyiségben termelődik ez az emésztőenzim a szervezetünkben akkor kialakul a laktózintolerancia. A tejcukor-érzékenység tüneteit a tejtermékek fogyasztása után tapasztalja az érintett személy.

Akinél kialakul a laktózintolerancia, nem képes teljesen megemészteni a tejtermékekben található tejcukrot.

Erre az emésztési zavarra a szervezet a tejtermék elfogyasztását követően, viszonylag rövid időn belül hasmenéssel, valamint a fokozott bélgázképződés miatt kialakuló puffadással reagál. Ezt az állapotot, vagyis a tejcukor nem megfelelő lebontása miatt bekövetkező felszívódási zavart laktóz-malabszorpciónak is nevezik.

A tejcukorérzékenység kellemetlenségekkel jár, de alapjában véve ártalmatlannak tekinthető.

A tápanyagok emésztése és visszaszívása a vékonybélben és a vastagbélben történik, vagyis az emésztőszervrendszerünknek ez a két szakasza jelentős szerepet játszik az elfogyasztott tápanyagok hasznosulásában. Azok a tápanyagok azonban, amelyeknek az emésztése és felszívódása a beleinkben nem következik be, egyszerűen kiürülnek a széklettel a szervezetünkből. Ez történik a tejcukor-érzékenyek esetében a tejtermékekben található laktózzal is, vagyis emésztetlenül távozik az érintett személy szervezetéből miután a tápcsatornáján egyszerűen végighalad.

A laktózintoleranciára utaló tünetek

A laktózintolerancia jelei és tünetei a tejtermék elfogyasztásától számított általában 30 percen, de legfeljebb két órán belül jelentkeznek. Ezek a tünetek a következők:

  • Hasmenés
  • Hányinger, és néha hányás
  • Hasi görcsök
  • Puffadás
  • Fokozott bélgázképződés

Mi okozza a laktózintoleranciát?

Amikor az emésztésünk rendben működik, a laktáz enzim a tejcukrot két egyszerű cukorrá – glükózzá és galaktózzá – alakítja. Így megemésztődve ezek a bélfalon keresztül felszívódnak a véráramba.
A tejcukor-érzékenység akkor fordul elő, amikor a vékonybél nem termel elegendő laktáz enzimet a tejcukor (laktóz) megemésztéséhez.

Ha laktázhiányban szenvedünk, a táplálékkal bevitt laktóz a vastagbélbe kerül anélkül, hogy megemésztődne és felszívódna. A laktózintolerancia jeleit és tüneteit, vagyis a hasmenést és a fokozott bélgázképződést az váltja ki, amikor a vastagbélben élő baktériumok kölcsönhatásba lépnek az emésztetlen laktózzal.

A laktázhiányt kiváltó okok alapján háromféle laktózintoleranciát különböztetünk meg:

Elsődleges laktózintolerancia

Az elsődleges laktózintolerancia a tejcukorérzékenység leggyakrabban előforduló típusa. Csecsemőként, amikor a fő táplálék még az anyatej, megfelelő mennyiségben termel az érintettek szervezete laktáz enzimet.

Fokozatosan áll át a kisgyermek szervezete a változatos összetételű étrendre. Ezzel a folyamattal párhuzamosan csökken a laktázenzim termelése, de általában elegendő termelődik egész életünkben ahhoz, hogy megemésszük az étrendünk részét képező tejtermékekben lévő tejcukrot.

Az elsődleges laktózintolerancia esetében a laktáztermelés felnőttkorra élesen, a normális mértéket meghaladó mértékben esik vissza, ami megnehezíti a tejtermékek emésztését.

Másodlagos laktózintolerancia

Ez a laktózintolerancia akkor fordul elő, amikor a vékonybélben a laktáz termelése betegség, sérülés vagy a vékonybelet érintő műtét miatt csökken a normális szint alá.

Másodlagos laktózintoleranciát kiváltó betegség lehet bélfertőzés, cöliákia, a bélbaktériumok felszaporodása vagy összetételének negatív változása és a Crohn-betegség. Idővel az alapbetegség kezelése helyreállíthatja a laktázszintet, és a tünetek enyhüléséhez vezethet.

Veleszületett vagy fejlődési laktázhiány

Ideiglenes laktózintoleranciának tekinthető az a veleszületett laktázhiány, amely miatt a csecsemők laktózintoleranciával születnek.

Ez a fejlődési laktázhiány azokra a csecsemőkre jellemző, akik 34 hetes magzati kor előtt születnek. A koraszülött csecsemőknél is előfordulhat laktózintolerancia, mivel a laktázt termelő sejtek a harmadik trimeszter végéig nem fejlődnek ki. Ezeknek a koraszülötteknek a szervezete nem képes laktázt termelni. Idővel, amint ennek az enzimnek a termelése megkezdődik a bélben a probléma megszűnik.

A veleszületett laktózintolerancia tovább adódhat a szülőről az utódnak autoszomális recesszív öröklődési mintázat szerint. Ez azt jelenti, hogy például ez az emésztési zavar úgy öröklődik, hogy mindkét szülő hordozza a gént, amely a betegségért felelős, de magát a betegséget vagy a tünetegyüttest egyikük sem mutatja.

Hogyan diagnosztizálható a laktózintolerancia?

Amennyiben azt tapasztaljuk, hogy a tejtermékek fogyasztását követően röviddel hasmenésünk van, vagy fokozott bélgázképződés kellemetlen tünete jelentkezik, gyanakodhatunk arra, hogy laktózintoleranciánk van.

Bár a tejtermékek fogyasztását mérsékelve vagy laktózmentes termékek fogyasztásával megszabadulhatunk a tünetektől, fordulhatunk akár online konzultáció formájában is gasztroenterológus szakorvoshoz, aki személyes találkozó keretében a diagnózist megerősítheti az alábbi gasztroenterológiai vizsgálatok valamelyikével:

  • Hidrogén (H2) kilégzési teszt. A pácienssel a vizsgálat keretében magas laktóztartalmú folyadékot itatnak. A szakorvos ezt követően rendszeres időközönként méri a kilélegzett hidrogén mennyiségét. A túl magas hidrogénszint azt jelzi, hogy a szervezet nem tudja teljesen megemészteni és felszívni a laktózt.
  • Laktóz tolerancia teszt. Két órával azután, hogy magas laktóztartalmú folyadékot iszik a páciens, vérvizsgálattal ellenőrzik a véráramban lévő glükóz szintjét. Ha a glükózszint nem emelkedik, az azt jelenti, hogy a szervezet nem megfelelően emészti és szívja fel a laktózt.

Hogyan kezelhető a laktózintolerancia?

Azoknál, akiknél az alapbetegség okozta a laktózintoleranciát, az állapot kezelése idővel helyreállíthatja a szervezetében a laktóz emésztését.

Egyéb esetekben elegendő lehet a laktózszegény étrend követése vagy a laktózmentes tejtermékek fogyasztása ahhoz, hogy elkerülhetők legyenek a kellemetlen tünetek.

A gasztroenterológus javasolni tud olyan laktáz enzim pótló készítményeket, amelyeket bevehetünk vagy a tejtermékekhez hozzákeverhetünk annak érdekében, hogy képesek legyünk megemészteni a laktózt.

Érdemes kísérletezni azzal, hogy milyen mennyiségű tejtermék váltja ki nálunk a szervezetünk kellemetlen reakcióját a laktózt tartalmazó ételekre.

Csak nagyon ritka esetben súlyos annyira a laktózintolerancia, hogy teljesen ki kellene zárni a tejtermékek fogyasztását az étrendből. Pótolni tudjuk könnyedén a tejtermékeket laktózmentes változatokkal.

A tejtermékek mérsékelt fogyasztása nem jelenti azt, hogy le kell mondanunk a kalcium bevitelről.

Egyéb élelmiszerek is fogyaszthatók kalcium forrásként:

  • Brokkoli és leveles zöldségek
  • Kalciummal dúsított termékek, mint gabonapelyhek és gyümölcslevek
  • Konzerv lazac vagy szardínia
  • Alternatív tej készítmények, például szójatej és rizstej
  • Narancs
  • Mandula, brazildió és szárított bab

A legtöbb laktózintoleráns személy fogyaszthat bizonyos mennyiségben tejterméket anélkül, hogy a tünetek jelentkeznének.

Az is előfordulhat, hogy fokozatosan növelve a tejtermékek bevitelét javul a tűrőképessége.

Az emésztésünket javíthatjuk probiotikumokkal is.

Probiotikumok megtalálhatók joghurt készítményekben, illetve kapszulás étrendkiegészítőként is fogyaszthatjuk ezeket.

A probiotikumokat alkalmazzák gyomor-bélrendszeri betegségek kezelésében is, akár hasmenés és irritábilis bél szindróma esetén. Ezek az élőflórás készítmények segíthetik a laktóz emésztését is.

A probiotikumokat általában biztonságosnak tekintik, és érdemes kipróbálni, ha más módszerek nem segítenek.

Ha úgy érezzük, hogy a kellemetlen hasi panaszainkat az okozza, hogy nem tudjuk megemészteni a tejcukrot, keressük fel először a háziorvost és szükség esetén forduljunk gasztroenterológus szakorvoshoz.

 

Honlapunk sütiket (cookie) alkalmaz annak érdekében, hogy a felhasználói élményt, a kényelmedet emeljék, valamint, hogy az oldalt ennek érdekében fejleszteni tudjuk. Amennyiben beleegyezel a sütik használatába, nyomj az elfogadás gombra! Emellett lehetőséged van a sütik egyedi beállítására.
További információ