4 308 939 sikeres foglalás!
Kényelmes időpontfoglalás magánorvosokhoz!
2011 óta a páciensekért
Gyermek endokrinológia
Gyermek endokrinológus

Gyermek endokrinológia - Gyermek endokrinológus

Időpontfoglalás magánorvosokhoz
Keresés
Szakterület
Szolgáltatás
Helyszín
Ár
Értékelés
Orvos neme
Beszélt idegen nyelv
Ugrás dátumra
szűrők törlése
felk Foglaláshoz kattints az időpontra
- 7 NAP +
1 - 3 / 3 Orvos
Ma, június 15.
Prof. Dr. Blatniczky László PhD. - Gyermek endokrinológus Prof. Dr. Blatniczky László PhD. - Gyermek endokrinológus

Prof. Dr. Blatniczky László PhD.

Gyermek endokrinológus
Gyermek endokrinológus
Budapest, XIII. kerület, Váci út 37. 1. emelet
Adatok frissítése...
Jún. 15. - Jún. 21.
Adatok frissítése...
Szombat
ma
Vasárnap
06.16.
Hétfő
06.17.
Kedd
06.18.
Szerda
06.19.
Csütörtök
06.20.
Péntek
06.21.
Dr. Tobisch Borbála - Gyermek endokrinológus Dr. Tobisch Borbála - Gyermek endokrinológus

Dr. Tobisch Borbála

Gyermek endokrinológus
Gyermek endokrinológus
Budapest, XI. kerület, Koszorúslány utca 1.
Adatok frissítése...
Jún. 15. - Jún. 21.
Adatok frissítése...
Szombat
ma
Vasárnap
06.16.
Hétfő
06.17.
Kedd
06.18.
Szerda
06.19.
Csütörtök
06.20.
Péntek
06.21.
Dr. Hosszú Éva - Gyermek endokrinológus Dr. Hosszú Éva - Gyermek endokrinológus

Dr. Hosszú Éva

Gyermek endokrinológus
Gyermek endokrinológus
Budapest, XIV. kerület, Thököly út 137.
Adatok frissítése...
Jún. 15. - Jún. 21.
Adatok frissítése...
Szombat
ma
Vasárnap
06.16.
Hétfő
06.17.
Kedd
06.18.
Szerda
06.19.
Csütörtök
06.20.
Péntek
06.21.
* Szakorvos jelölt (rezidens): általános orvosi oklevéllel rendelkező orvos, aki jogszabályok szerinti szakorvosi szakképesítés megszerzésére irányuló képzésben vesz részt. Ezen orvosok által önállóan nem végezhető szakmai tevékenységért teljes felelősséggel tartozik és azt közvetlenül felügyeli az egészségügyi szolgáltató szakorvosa az első részvizsgáig, utána pedig a szakorvosjelölt önállóan láthat el feladatokat. A foglaljorvost.hu felelősségét kizárja esetleges névazonosságért bármely szakorvos és szakorvosjelölt esetén.

Gyermek endokrinológia

Gyermek endokrinológia

A gyermekek állandóan változnak, már a serdülőkor előtt is, így egy hirtelen súlygyarapodás, vagy súlyvesztés, bőrproblémák jelentkezése, vagy hajhullás nem mindig ad okot az aggodalomra. Ezek a jelek azonban a hormonháztartás zavarait is jelezhetik, amiket érdemes minél hamarabb kivizsgálni. A tünetek hátterében az endokrin rendszer belső elválasztású mirigyei (pajzsmirigy, mellékpajzsmirigy, hasnyálmirigy, mellékvese, agyalapi mirigy, petefészek, herék) is állhatnak.

Ezek felelősek a hormonok termelődéséért és azok egyensúlyának fenntartásáért, ami ha megbomlik, komoly problémákhoz is vezethet. A hormonok befolyásolják a fiatal szervezetek növekedését és fejlődését, a zavaraikra utaló jeleket ezért jó minél hamarabb kivizsgálni. Erre endokrinológiai rendelésen kerülhet sor, a problémák hátterében meghúzódó okok pedig sokszor már egy laborvizsgálattal kimutathatók.

 

Mivel foglalkozik a gyermek endokrinológus?

Az endokrinológus szakorvos a hormonháztartás és a belső elválasztású mirigyek zavarainak kezelésével foglalkozik. Első számú feladata, hogy a gyanúra okot adó tünetek mögött megtalálja azok kiváltó okát, majd megfelelő gyógykezelést javasoljon. Ebben szerepet kaphat gyógyszeres terápia, mellyel helyreállíthatók a szervezet megfelelő folyamatai és táplálkozási tanácsadás is. Sok esetben már életmódbeli változtatásokkal is jelentős javulás érhető el, ami hosszú távon javítja a kis páciensek életminőségét.

 

Milyen tünetek utalhatnak endokrinológiai problémákra?

Nemtől és életkortól függően változatos tünetek utalhatnak az endokrin rendszer problémáira. A gyermek endokrinológiai vizsgálatot a legtöbben a pajzsmirigy működésében beállt zavarokat jelző tünetekkel, tünetegyüttesekkel keresik fel.

Ezek a következők lehetnek:

 • növekedési zavarok: a gyermek kortársaihoz képest szembetűnően alacsonyabb, vagy magasabb,
 • hirtelen, ok nélküli hízás, vagy fogyás,
 • fáradékonyság,
 • ingerlékenység,
 • izomgyengeség,
 • a koncentrálóképesség csökkenése,
 • emésztési zavarok: gyakori székrekedés, vagy hasmenés,
 • túlzott izzadás, vagy a hidegre való érzékenység növekedése, állandó fázás,
 • korai, vagy hirtelen, nagymértékű szőrnövekedés,
 • korai emlőfejlődés a lányoknál, vagy emlőduzzanat a fiúknál,
 • késői serdülés, vagy annak teljes hiánya.

Mivel a rendszer tagjai szoros összefüggésben állnak egymással, így a fellépő panaszok nem mindig utalnak egyértelműen a problémát okozó szervre. A pontos diagnózis felállításához ezért mindig célszerű szakorvos segítségét kérni, aki laborvizsgálat alapján tud kórmeghatározást adni.

 

Mik a leggyakoribb gyermek endokrinológiai betegségek?

A pajzsmirigy működésének zavarai: alul-, vagy túlműködés

A pajzsmirigy működésének problémáira többféle tünet utalhat, amelyek jelezhetik a szerv alul-, vagy túlműködését is. Alulműködésre akkor gyanakodhatunk, ha a testsúly indokolatlan gyarapodásnak indul, a gyermek emellett pedig fáradékony és koncentrációs képessége csökken. A tünetek gyakran párosulnak a székelés zavaraival is, például szorulással is. A pajzsmirigy működését többek között Prof. Dr. Németh Attila gyermek endokrinológus vizsgálja.

Túlműködésnél ezzel szemben jó étvágy mellett is a testsúly csökkenése figyelhető meg. Gyakori a szívdobogás érzése, a fokozott izzadás és a pajzsmirigy megnagyobbodása is, ami tapintásos és labor vizsgálattal is kimutatható. Amennyiben a családunkban korábban előfordultak pajzsmirigy problémák, mivel ezek örökölhetők, így nekünk és gyermekünknek is érdemes rendszeres szűrővizsgálatokon részt venni.

A pajzsmirigy működésének zavarai a TSH nevű hormon vizsgálatával a vérből is kimutathatók, így évi egy laborvizsgálatot akkor is érdemes beiktatni, ha egyébként nincsenek tüneteink.

 

Cukorbetegség

A cukorbetegség kialakulásában számos tényező szerepet játszhat. A gyerekek esetében leggyakrabban kialakuló formája, az 1-es típusú cukorbetegség a hasnyálmirigyben kialakuló inzulintermelő sejtek pusztulása miatt jön létre. Ezek nélkül inzulinhiány lép fel a szervezetben, aminek sejtjei így nem képesek felvenni és feldolgozni a cukrot.

Erre utaló jel lehet, ha a gyermek a szokásosnál többet iszik és ennek nincs különösebb kiváltó oka, tehát környezeti tényező, vagy sporttevékenység. Mivel a cukor vizet von el a szervezetből, az a folyadék folyamatos pótlását igényli, ami megnövekedett szomjúság érzéssel jár. További tünet lehet, ha a gyermek jó étvágy mellett is folyamatosan fogy, valamint gyakori, vagy elhúzódó bőrfertőzésekkel küzd. Fontos a tünetek mihamarabbi kivizsgálása, hogy a betegség kezelése idejében megkezdhető legyen és a vércukorszintet a megfelelő értékre be lehessen állítani.

 

Növekedési problémák

A növekedési hormonért az agyalapi mirigy felelős. A kortársaihoz képest látványosan alacsony, vagy magas gyerekek hormon szintjét így érdemes ellenőriztetni, hogy az esetleges eltérésekre időben fény derülhessen. Nem fejlődik egyenlő ütemben minden gyerek, a problémák azonban egy egyszerű laborvizsgálattal feltárhatók, amennyiben pedig idejében észreveszik őket, további gondok előzhetőek meg velük. Növekedési problémák esetén fordulhatunk Dr. Hosszú Éva gyermek endokrinológushoz.

 

Serdülőkori hormonális zavarok

A serdülőkorban jelentkező panaszok igen sokfélék lehetnek. Intő jel lehet például a fokozott szőrnövekedés, a zsíros, pattanásos bőr és az aknék megjelenése, a fiúknál az emlők duzzanata, míg a lányoknál a menstruációs ciklus zavarai. Ezek némelyike életmódbeli változtatásokkal már orvosolható, míg más részük gyógyszeres kezeléssel gyógyítható. Az életszakasznak megfelelő testi fejlődést Dr. Muzsai Ágota gyermek endokrinológus vizsgálja.

 

Hogyan néz ki egy gyermek endokrinológiai vizsgálat?

A vizsgálat egy beszélgetéssel kezdődik, melynek során az endokrinológus a szülő segítségével felállítja a gyermek kórtörténetét. Ezután kerül sor a tünetek pontos megismerésére és különböző fizikális vizsgálatokra. Ezek között a pajzsmirigy tapintásos vizsgálata, valamint a gyermek súlyának és magasságának mérése kap helyet. Nagy segítséget nyújthat az orvosnak, ha az utóbbi adatokról mi is tudunk információt biztosítani akár korábbi gyermekorvosi vizsgálatról, vagy otthoni mérések alapján.

Szükség esetén további vizsgálatokra is sor kerülhet. A hormonháztartás állapotának felmérése a legtöbbször vérvizsgálattal történik, míg az endokrin mirigy vizsgálatát ultrahanggal végezhetik.