4 754 589 sikeres foglalás!
Kényelmes időpontfoglalás magánorvosokhoz!
2011 óta a páciensekért


Cöliákia, vagyis lisztérzékenység

Egyre több embert érint az, hogy akár az életvitelre is kiható gondot okoz számára a gabonafélék (búza, árpa és rozs) lisztjéből készített élelmiszerek fogyasztása. Ez az autoimmun betegség a cöliákia, vagy lisztérzékenység. Mit tehet az, aki tapasztalja a kezdetben csak emésztőszervrendszeri panaszokban megnyilvánuló kellemetlen tüneteket?

Mi miatt alakul ki és milyen károsodást okozhat a lisztérzékenység?

Ezeket a tüneteket észlelve gyanítható a cöliákia betegség

Gyermekek esetében a lisztérzékenységre utaló tünetek

Van-e gyógymód, amellyel kezelhető a cöliákia?

Amikor a cöliákia nem emésztőszervi problémát okoz

Vannak-e kockázati tényezők a cöliákia kialakulásában?

A cöliákia lehetséges szövődményei

Keresse fel orvosát, ha ezeket a tüneteket tapasztalja magán vagy gyermekén

Hogyan diagnosztizálják a lisztérzékenységet?

 

Mi miatt alakul ki és milyen károsodást okozhat a lisztérzékenység?

A cöliákia a szervezet immunrendszerének zavara miatt kialakuló autoimmun reakció. Az immunrendszer a gabonafélék magját alkotó keményítőn kívül a gabonamagvakban szintén jelen lévő glutenin és gliadin nevű fehérjék keverékére, a sikérre reagálva a saját sejtek és szövetek ellen tévesen indít immunreakciót.

Az autoimmun betegségek veszélye abban rejlik, hogy az alap probléma, vagyis az, hogy a szervezetünk a saját sejtjei és szövetei ellen indít immun-hadjáratot, egyéb szövődményekkel is jár.

Ha kialakul valakinél a lisztérzékenység vagyis a cöliákia, minden élelmiszer, és akár a búzakeményítő tartalmú gyógyszerek és fűszerek is, immunválaszt válthatnak ki a szervezetében. A lisztérzékenység ugyanis azt jelenti, hogy az immunrendszerünk a gabonafélék magjában található glutén nevű fehérjékre immunreakcióval reagál, amint a tápcsatornánk vékonybél traktusát elérik ezek a gluténfehérjék.

Kezdetben rendszeres puffadással, majd hasmenéssel és hányással reagál a szervezetünk arra, ha gabonaliszt tartalmú élelmiszereket fogyasztunk. Amennyiben nem sikerül azonosítani a tüneteket okozó alap betegséget, a tápcsatornánkban komolyabb funkcionális következmények alakulhatnak ki.

Idővel az, hogy rendszeresen kialakul az immunreakció, károsítja a vékonybél nyálkahártyáját. A bélkárosodás gyakran okoz hasmenést, fáradtságot, fogyást, puffadást vagy vérszegénységet. Kezelés hiányában a cöliákia súlyos szövődményekhez is vezethet.

A szöveti roncsolódás megakadályozza a tápanyagok megfelelő felszívódását a bélbolyhokon keresztül, vagyis kialakul egy olyan szövődmény, amelyet malabszorpciónak nevezünk.

Gyermekek esetében további problémákat is okozhat a malabszorpció, vagyis elégtelen tápanyag felszívódás. Az emésztőszervrendszeri tüneteken túl a tápanyaghiányos állapot miatt visszamaradhat a gyermek a növekedésben és fejlődésben.

A lisztérzékenység kialakulásához a genetikai hajlam, a gluténtartalmú ételek fogyasztása és egyéb tényezők is hozzájárulhatnak. A pontos ok azonban nem ismert. Szerepet játszhatnak a cöliákia kialakulásában már csecsemő kortól a táplálási szokások, a gyomor-bélrendszeri fertőzések és a bélbaktériumok, a mikrobiom állapota a tápcsatornában.

Vannak olyan esetek is, amikor a lisztérzékenység műtét, terhesség, szülés, vírusfertőzés vagy súlyos érzelmi stressz után aktiválódik, vagyis feltehetően az immunrendszer valamilyen állapotbeli változáson megy át.

Amikor a szervezet immunrendszere túlreagálja az ételben található glutént, a reakció károsítja a vékonybél apró, hajszálhoz hasonló kiemelkedéseit, az úgynevezett bélbolyhokat. A bélbolyhok felületnövelő szerepet játszanak a felszívódásban.

A tápcsatorna vékonybél traktusában megy végbe a tápanyagok felszívódásának egy része. Itt történik az elfogyasztott táplálék előemésztését követően a vitaminok, ásványi anyagok és más tápanyagok felszívódása és véráramba kerülése.

Érthető tehát, hogy a bélbolyhok bármilyen mértékű sérülése okán, az előemésztett pépes táplálék úgy fog áthaladni a sérült vékonybélszakaszon, hogy nem szívódik fel olyan mértékben tápanyag, amely az egészséges vékonybél esetén felszívódna, így változó mértékű tápanyaghiányt szenved a cöliákiás szervezet.

Ezeket a tüneteket észlelve gyanítható a cöliákia betegség

A lisztérzékenységre nagyon sok jel és tünet utalhat, ami miatt nem egyszerű a betegséget azonosítani. A diagnosztizálást megnehezítheti akár az is, hogy a felnőttek és gyermekek esetében sem azonosak a betegségre utaló jelek.

Az emésztőrendszeri tünetek felnőttek esetében a következők lehetnek:

  • Puffadás és gázképződés
  • Hasi fájdalom
  • Hasmenés
  • Hányinger és hányás
  • Fogyás
  • Székrekedés
  • Fáradtság

 

Mivel széles skálán mozognak a lisztérzékenység tünetei, nagyon sok esetben az is előfordulhat, hogy a kialakult cöliákiára nem emésztőszervrendszeri tünetek utalnak, hanem egyéb jelek figyelmeztetnek arra, hogy valami nincs rendben a szervezetünkben:

  • Fejfájás és fáradtság.
  • Szájfekélyek.
  • Vérszegénység, amely általában vashiányból ered a csökkent vasfelszívódás miatt.
  • Viszkető, hólyagos bőrkiütés, amelyet dermatitisz herpetiformisznak hívnak.
  • Idegrendszeri károsodás, beleértve a kezek és lábak zsibbadását és bizsergését, egyensúlyproblémákat és kognitív zavart.
  • Ízületi fájdalom.
  • Csontvesztés, amit oszteoporózisnak neveznek, vagy a csontok lágyulása, amit oszteomaláciának hívnak.
  • A lép csökkent működése, más néven hiposzplenizmus.
  • Megemelkedett májenzimek.

 

Gyermekek esetében a lisztérzékenységre utaló tünetek

A lisztérzékeny gyermekeknél nagyobb valószínűséggel jelentkeznek emésztőrendszeri problémák, mint például:

  • Hányinger és hányás
  • Krónikus hasmenés
  • Puffadt has
  • Székrekedés
  • Gázképződés
  • Halvány, rossz szagú széklet
  • Nagy mennyiségű, bűzös széklet

A tápanyagok felszívódásának képtelensége a következőkhöz vezethet:

  • Lelassult növekedési ütem
  • Fogzománc károsodás
  • Fogyás
  • Vérszegénység
  • Ingerlékenység
  • Alacsony termet
  • Késleltetett pubertás
  • Neurológiai tünetek, amelyek közé a cöliákia kapcsán a figyelemhiányos/hiperaktivitási rendellenességet (ADHD), tanulási nehézségeket, fejfájást, mozgáskoordinációs problémákat és görcsrohamokat soroljuk.

 

Van-e gyógymód, amellyel kezelhető a cöliákia?

A lisztérzékenységre nincs olyan gyógyír, amellyel az immunrendszer téves reakcióját meg lehetne szüntetni, azaz teljes gyógyulást nem tudunk semmilyen kezeléssel elérni.

A tüneteket azonban lehet enyhíteni és kezelni. A szigorú gluténmentes étrend segíthet abban, hogy ne jelentkezzenek a glutén miatt a tünetek. A glutén kiiktatása az étrendből nem egyszerű és nagyon sok körültekintést igényel. A gluténmentes életmód kialakításában segítségünkre lehet a gasztroenterológus szakorvos vagy a dietetikus szakember.

Az úgynevezett lisztmentes diéta hozzájárulhat a bél szöveteinek és nyálkahártyájának a regenerálódásához, amelynek eredményeként pedig a tápanyagfelszívódás javulhat.

A cöliákia kezelésének egyetlen módja az élethosszig tartó, szigorú gluténmentes diéta. A glutént tartalmazó ételek közé tartoznak:

  • Árpa
  • Bulgur
  • Durum
  • Farina
  • Graham liszt
  • Maláta
  • Rozs
  • Szemolina
  • Tönkölybúza
  • Tritikálé

A dietetikus segíthet egészséges gluténmentes étrend tervezésében. Még a nyomokban előforduló glutén is káros lehet, még akkor is, ha nem okoz tüneteket.

A glutén elrejtve is jelen lehet ételekben, gyógyszerekben és nem élelmiszer-termékekben, például:

  • Módosított élelmiszer-keményítő, tartósítószerek és élelmiszer-stabilizátorok
  • Receptre- és vény nélkül kapható gyógyszerek
  • Vitamin- és ásványianyag-kiegészítők
  • Gyógynövény- és táplálékkiegészítők
  • Rúzsok
  • Fogkrém és szájvíz
  • Oltári ostya
  • Borítékok és bélyegek ragasztója
  • Gyurma
  • Bizonyos sminktermékek

A glutén eltávolítása az étrendből általában csökkenti a vékonybél gyulladását, és segít a gyógyulásban. A gyermekek gyorsabban gyógyulnak, mint a felnőttek.

Ha a vérszegénység vagy tápanyaghiány súlyos, táplálékkiegészítőkkel kell pótolni a vitaminokat és ásványianyagokat, hogy ne jelentkezzenek hiánytünetek. Érdemes szedni az alábbiakat:

  • Réz
  • Folsav
  • Vas
  • B-12 vitamin
  • D-vitamin
  • K-vitamin
  • Cink

A vitaminokat és kiegészítőket általában tabletta formájában szedik. Ha az emésztőrendszer nehezen szívja fel ezeket, injekció formájában is beadhatók.

Amikor a cöliákia nem emésztőszervi problémát okoz

A gluténérzékenység miatt sok érintettnél nem elsődlegesen emésztőszervi tünetek, hanem Dermatitisz herpetiformisz alakul ki, amely egy kellemetlen, hólyagos bőrbetegség.

Általában a könyökön, térden, törzsön, fejbőrön vagy a fenéken válik tartósan kiütésessé a bőrfelület, amikor gluténtartalmú élelmiszert fogyaszt a beteg.

Ez az állapot gyakran olyan vékonybél-elváltozásokkal jár együtt, amelyek megegyeznek a lisztérzékenységben tapasztaltakkal, de ez a fajta bőrbetegség nem mindig okoz emésztési problémákat.

Az egészségügyi szakemberek a dermatitisz herpetiformiszt gluténmentes étrenddel vagy gyógyszerrel, esetleg a kettő kombinációjával kezelik.

 

Vannak-e kockázati tényezők a cöliákia kialakulásában?

Amellett, hogy alapjában véve nem lehet egyelőre pontosan tudni, hogy milyen tényezők váltják ki az immunrendszer meggyengülése vagy zavara miatt kialakuló lisztérzékenységet, megfigyelték, hogy rizikó faktornak tekinthetők a cöliákia kialakulása szempontjából az alábbi állapotok:

  • Vér szerinti családtag lisztérzékenységben vagy dermatitisz herpetiformiszban szenved
  • 1-es típusú diabétesz
  • Down-szindróma, Williams-szindróma vagy Turner-szindróma
  • Autoimmun pajzsmirigybetegség
  • Mikroszkópos kolitisz
  • Addison-kór

 

A cöliákia lehetséges szövődményei

A kezeletlen lisztérzékenység a következőkhöz vezethet:

  • Alultápláltság. Ez akkor következik be, ha a vékonybél nem tud elegendő tápanyagot felszívni. Az alultápláltság vérszegénységet és fogyást okozhat. Gyermekeknél lassú növekedést és alacsony termetet eredményezhet.
  • Csontgyengülés. Gyermekeknél a kalcium és a D-vitamin malabszorpciója a csontok lágyulásához vezethet, amit oszteomaláciának vagy angolkórnak neveznek. Felnőttek esetében csontritkuláshoz vezethet ugyanez a kalcium és D-vitamin hiány. A csontritkulás kezdeti stádiuma a csontállomány csökkenése az oszteopénia. Ha az állapot tovább romlik, akkor alakul ki az oszteoporózis, vagyis a csontritkulás.
  • Meddőség és vetélés. A kalcium és a D-vitamin malabszorpciója hozzájárulhat a reprodukciós problémákhoz.
  • Laktózintolerancia. A vékonybél károsodása hasi fájdalmat és hasmenést okozhat tejtermékek fogyasztása után. Ezt a tej cukortartalma a laktóz okozza. Miután a cöliákiát kezelik és a bélbolyhok állapota javul, sok esetben az érintett személynél elmúlik a tejcukor érzékenység és újra tud majd tejtermékeket fogyasztani.
  • Rák. Azoknál a lisztérzékeny embereknél nagyobb az esélye a bélrendszeri daganatok, vagyis a bélrendszeri limfóma és vékonybélrák kialakulásának, akik nem tartják be a gluténeliminációs diétát.
  • Idegrendszeri állapotok. A lisztérzékeny emberek esetében olykor görcsrohamok jelentkezhetnek vagy a kéz és láb idegeit érintő betegség alakulhat ki. Ez utóbbi az úgynevezett perifériás neuropátia.

Keresse fel orvosát, ha ezeket a tüneteket tapasztalja magán vagy gyermekén

Amennyiben a lisztérzékenységre jellemző tüneteket két hétnél hosszabb ideig tapasztalja, illetve megfigyeli, hogy a glutén tartalmú ételek fogyasztása kiváltja vagy felerősíti a tüneteket, annak kerülése pedig a tünetek enyhülésével, vagy megszűnésével jár, mindenképpen forduljon gyermekgyógyászhoz, gasztroenterológus és dietetikus szakemberhez a mielőbbi segítség érdekében.

Mielőtt gluténmentes étrendbe kezd, feltétlenül konzultáljon orvosával.

A cöliákia kimutatására alkalmazott vizsgálatokat még azt megelőzően el kell végezni, hogy a páciens visszavenné a gluténfogyasztást, vagy kiiktatná a glutént az étrendjéből.  A diagnosztizáló vizsgálatok nem mutatnak megbízható eredményt akkor, ha már az érintett személy nem eszik gluténtartalmú ételeket.

Hogyan diagnosztizálják a lisztérzékenységet?

Sok cöliákiában szenvedő ember nem is tudja, hogy érzékeny a gluténra. Általában két vérvizsgálat segíthet a betegség diagnosztizálásában:

  • Szerológiai vizsgálat: Ez a teszt ellenanyagokat keres a vérben. Bizonyos antitestfehérjék emelkedett szintje azt jelzi, hogy a szervezet immunreakciót mutat a gluténre.
  • Genetikai vizsgálat: Ez a teszt az emberi leukocita antigének (HLA-DQ2 és HLA-DQ8) jelenlétét vizsgálja, amelyek kizárhatják a cöliákia lehetőségét.

Fontos, hogy a gluténmentes diéta elkezdése előtt végezzék el a cöliákia teszteket, mert a glutén elhagyása megváltoztathatja a vérvizsgálatok eredményeit.

Ha ezek a tesztek cöliákiát mutatnak ki, az alábbi vizsgálatokat rendelhetik el:

  • Endoszkópia: a vizsgálat során apró kamerával ellátott hosszú csövet vezetnek szájon át a vékonybélbe. A kamera segítségével térképezik fel a vékonybél állapotát és szövetmintát (biopsziát) vehetnek a bolyhok károsodásának elemzéséhez.
  • Kapszula-endoszkópia: Ez a vizsgálat egy apró, vezeték nélküli kamerát használ, amely vitamin méretű kapszulában van elhelyezve. A kapszulát lenyeli a páciens, és ahogy végighalad az emésztőrendszeren, több ezer képet készít, amelyeket egy rögzítőre továbbítanak. Ezt a vizsgálatot akkor használják, ha a vékonybél gyomortól távolabbi szakaszainak a vizsgálata szükséges.

Ha dermatitisz herpetiformiszra gyanakszanak, a bőr szövetmintáját is megvizsgálhatják mikroszkóp alatt.

Ha cöliákiát diagnosztizálnak, további vizsgálatokkal ellenőrizhetik az ásványi anyagok, valamint a tápanyagok, például az A-, B-12-, D- és E-vitamin felszívódásának mértékét, a hemoglobin és májenzimek szintjét.

A fenti vizsgálatokon túl a csontok egészségét is ellenőrizhetik csontsűrűség-méréssel.

Rendszeres orvosi ellenőrzés szükséges annak biztosítására, hogy a tünetek javultak-e a gluténmentes diéta hatására. A szakorvos vérvizsgálatokkal ellenőrizheti  az eredményeket.

Gyermekeknél általában 3-6 hónap alatt gyógyul meg a vékonybél, míg felnőtteknél a teljes gyógyulás évekig is eltarthat.

Ha a tünetek továbbra is fennállnak vagy visszatérnek, endoszkópiás biopszia szükséges lehet annak megállapításához, hogy a vékonybél meggyógyult-e.

A fentiek ismeretében forduljon bizalommal a háziorvoshoz, aki szükség esetén tovább utalja a megfelelő szakorvosokhoz.

 

Honlapunk sütiket (cookie) alkalmaz annak érdekében, hogy a felhasználói élményt, a kényelmedet emeljék, valamint, hogy az oldalt ennek érdekében fejleszteni tudjuk. Amennyiben beleegyezel a sütik használatába, nyomj az elfogadás gombra! Emellett lehetőséged van a sütik egyedi beállítására.
További információ