A dietetika a táplálkozással való gyógyítás szakterülete, azaz alkalmazott táplálkozás-tudomány.
A dietetikus egészséges és beteg emberek helyes táplálkozásának kialakításában nyújt segítséget. Egyrészt a betegségek megelőzése, másrészt a már kialakult - diétával gyógyítható, vagy befolyásolható - betegségek kezelése a célja.
A dietetikusok egyes betegségekre is specializálódhatnak, illetve megkülönböztethetünk klinikai és prevenciós (megelőző) dietetikust is.
Mit csinál a dietetikus?
• Felméri a tápláltsági állapotot - az étkezési szokások ismeretében, felméri a testtömeget, magasságot, BMI meghatározást végez, testzsír százalékot számít stb.
• Elemzi az étrendet - a táplálkozási napló alapján kiszámolja a tápanyagtartalmat, kalória tartalmat stb.
• Táplálkozási tervet készít - a táplálkozási szokások és a betegségek figyelembevételével egyéni tervet készít, annak kivitelezésében segít.
• Tanácsadás - táplálkozási tanácsokat ad az egészséges életmódra vágyóknak, a fogyókúrázóknak, sportolóknak, várandós és szoptatós kismamáknak, stb. Mintaétrendet állít össze egy-egy célcsoport számára pl.: óvódásoknak, túlsúlyosaknak, sportolóknak, stb. Figyelembe veszi az egyéni igényeket.
• Dietetikai konzultáció - már kialakult betegségek esetén segít a konkrét étrend összeállításában, például cukorbetegség, vagy étel allergiák esetén. Fontos cél, hogy a kialakított étrend a lehető legkönnyebben betartható legyen a beteg számára.
• Közétkezésben és vendéglátásban étrendet állít össze - bölcsődék, óvodák, iskolák, éttermek, szállodák, rendezvények, munkahelyi étkezdék, wellness központok számára készít napi étrendeket, étlapokat.
Honlapunk sütiket (cookie) alkalmaz annak érdekében, hogy a felhasználói élményt, a kényelmedet emeljék, valamint, hogy az oldalt ennek érdekében fejleszteni tudjuk. Amennyiben beleegyezel a sütik használatába, nyomj az elfogadás gombra! Emellett lehetőséged van a sütik egyedi beállítására.
További információ