Google+
1 054 902 Sikeres foglalás!
Kényelmes időpontfoglalás magánorvosokhoz!
Kérdésed van? Segítünk: +36 1 700-1491
Ügyfélszolgálat: 8-20 óráig

Radiológus - Radiológia

A radiológia nem más, mint a képalkotó diagnosztikai vizsgálatok összessége. Magába foglalja a CT, a DEXA ( csontsűrűség mérés), az MRI, a röntgen, az EEG és az ultrahang vizsgálatokat.
A vizsgálat során az orvossal előre megbeszélt időpontban, a test bizonyos részein képalkotó vizsgálatot alkalmaznak. Minden radiológiai eljárásnál - kivéve az ultrahangot - röntgensugarat alkalmaznak, így a terhességet előre kell jelezni.

Foglaláshoz kattintson
az időpontra

Várnai Andrea 120

(6)

Radiológus, Ultrahangos szakorvos

Időpontot foglalok
A
Balance Mozgásterápia Budapest, XI. kerület, Újházi utca 10-12.

Dr. Gergely Mária 90

(54)

Radiológus, Ultrahangos szakorvos

Időpontot foglalok
B
Főnix Medical Center Budapest, XI. kerület, Budapest, Sasadi út 184.

Dr. Cserepes Éva 90

(0)

Radiológus, Ultrahangos szakorvos

Időpontot foglalok
C
Dunakanyar Orvosi Centrum - Szentendre Szentendre, Szentendre, Dunakanyar krt. 30/A

Dr. Szabó Zsófia 50

(4)

Csecsemő ultrahangos szakorvos, Radiológus, Ultrahangos szakorvos

Időpontot foglalok
D
Árvai-Barta MED Magánklinika Budapest, XVI. kerület, Nyílhegy u. 4.

Dr. Bata Pál 30

(19)

Radiológus, Ultrahangos szakorvos

Időpontot foglalok
E
VP-Med Egészségcentrum Budapest, IV. kerület, Árpád út 56. fszt. 33.

Dr. Orbázi Zsuzsanna 30

(15)

Ultrahangos szakorvos, Radiológus, Diagnoszta

Időpontot foglalok
F
Alfa Egészségközpont Budapest, III. kerület, Lajos utca 66. B. lh V. emelet
G
Affidea - Margit Kórház Budapest, III. kerület, Bécsi út 132. B. Ép. 1. emelet
H
Affidea - Bank Center Budapest, V. kerület, Szabadság tér 7.
I
Affidea - Szeged Szeged, Semmelweis u. 6.

Dr. Rácz Anikó 20

(3)

Csecsemő ultrahangos szakorvos, Radiológus

Időpontot foglalok
J
Vitalorg Szakorvosi Magánrendelő Budapest, XIII. kerület, Budapest, Göncöl utca 28-30.
K
Affidea - Debrecen Debrecen, Nagyerdei krt. 98.
H
Affidea - Bank Center Budapest, V. kerület, Szabadság tér 7.
H
Affidea - Bank Center Budapest, V. kerület, Szabadság tér 7.
K
Affidea - Debrecen Debrecen, Nagyerdei krt. 98.
L
Affidea - Megyeri út Budapest, IV. kerület, Megyeri út 53.
I
Affidea - Szeged Szeged, Semmelweis u. 6.
I
Affidea - Szeged Szeged, Semmelweis u. 6.
L
Affidea - Megyeri út Budapest, IV. kerület, Megyeri út 53.

Dr. Karádi Zoltán 00

(12)

Csecsemő ultrahangos szakorvos, Diagnoszta, Radiológus, Ultrahangos szakorvos

Időpontot foglalok
M
Czeizel Intézet Budapest, I. kerület, Bérc utca 23.
1 3
Szolgáltatások
Radiológia:

A radiológia a képalkotó diagnosztikával foglalkozik, ide tartoznak a röntgen, ultrahang, CT, MR, stb., illetve radiológus szakorvosok végzik a terápiás röntgenkezelések nagy részét.


Ezekkel a képalkotó eljárásokkal a radiológus szakember láthatja a szervezetben található képleteket, azok működését, mozgását is.

Az elmúlt évek technológia fejlődése, a diagnosztikai készülékek számítógépes támogatottsága hihetetlen eredményeket képes felmutatni, mindezek ellenére a radiológus szakértelme, tapasztalata, tudása nagyon fontos tényező maradt a vizsgálatok kiértékelésében.

Radiológiai diagnosztikai módszerek

Röntgen

A hagyományos radiológia a röntgensugárzásra épül. A röntgensugár nagy energiájú elektromágneses (ún. ionizáló) sugárzás. Előállítására az ún. röntgencső (katódsugárcső), az áthatolt sugarak képi megjelenítésére a röntgenfilm, vagy átvilágítás esetében a röntgenképernyő szolgál. A hagyományos röntgenfelvétel alkalmas a csont- és ízületrendszer, a mellkasi szervek, illetve a tüdő, valamint egyes hasi kórképek és fogászati megbetegedések vizsgálatára. Az emlők vizsgálatát szolgálja a mammográfia, ami ún. lágyrésztechnikával készült röntgenfelvétel.

A kontrasztanyagok felfedezése, mely nem sokkal követte a röntgensugár felfedezését, kitágította a radiológiai eljárásokkal vizsgálható elváltozások körét, lehetőséget nyújtva egyes szervek működésének és felépítésének vizsgálatára is.

A röntgenvizsgálat sugárterheléssel jár, és emiatt csak korlátozott számban ismételhető, méhen belüli magzatra veszélyes!

Ultrahangvizsgálat (UH, echográfia)

Az ultrahangvizsgálat során a különböző szervek akusztikus sajátosságaik, hangvisszaverő képességük alapján különülnek el egymástól. Az eljárás lényege, hogy a vizsgálófejből (transducerből) kisugárzott hanghullámokat a különböző szövetek különböző mértékben nyelik el, illetve verik vissza. Egyes kórfolyamatok megváltoztatják a szervek hangvisszaverő képességét, ezáltal kimutathatóvá válnak. A vizsgálat jelentősége, hogy az emberi szervezetre teljesen ártalmatlan, semmilyen biológiailag károsító hatása nincs, így szükség esetén többször is megismételhető.

 

1. A hasi szervek radiológiai, ultrahangos vizsgálata

Különösen alkalmas a máj, az epehólyag, a vese, a hasnyálmirigy és a lép vizsgálatára. A vizsgálat mindig éhgyomorra történik, mivel egyébként a gyomorban, illetve belekben lévő folyadék és gázok a vizsgálatot erősen akadályozzák. Fontos az is, hogy a vizsgálat előtt nem szabad kávét fogyasztani, valamint cigarettázni, mivel ezek hatására az epehólyag összehúzódik és így nem vizsgálható. Egyes esetekben előfordulhat, hogy bár a beteg éhgyomorra érkezik, egyes szerveket bélgázok fednek és így csak korlátozottan vizsgálhatóak. Ennek oka lehet alkati, vagy lehet időszakos is. Ilyen esetben a vizsgálatot későbbi időpontban érdemes megismételni. A gyomor-bél rendszer vizsgálatára az ultrahangvizsgálat csak igen korlátozott mértékben alkalmas a bélgázok zavaró hatása miatt.

2. A kismedencei szervek radiológiai, ultrahangos vizsgálata

A vizsgálat általában telt hólyaggal történik. A vizsgálatot megelőzően kb. 1-1,5 liter folyadékot kell elfogyasztani. Amennyiben hasi vizsgálat is történik, a folyadékot csak ezután szabad meginni. Jól vizsgálható a húgyhólyag, nőknél a méh (uterus) és a petefészkek (ováriumok), férfiaknál a prosztata.

 

3. A lágyrészek, az emlő, a nyak (pajzsmirigy) radiológiai, ultrahangos vizsgálata

Ezekhez a vizsgálatokhoz nem szükséges éhgyomorra megjelenni.

4. Az ízületek radiológiai, ultrahangos vizsgálata

Általában speciális intézetekben történik, ugyancsak nem szükséges éhgyomorra érkezni.

5. Szívultrahang

Alkalmas a szívbillentyűk, a szívfal, valamint a szív keringésének vizsgálatára. Előkészítést nem igényel.

Komputertomográfia (CT)

A komputertomográf, a hagyományos felvételektől eltérően az emberi testet hossztengelyével merőlegesen, haránt metszeteiben mutatja.

A CT-készülék alapelve, hogy egy röntgencsőből kiinduló vékony sugárnyaláb, a vizsgálandó testrészt, illetve szerveket egy-egy testkeresztmetszetben minden irányból letapogatja, majd a szöveteken átjutott röntgensugarakat egy ún. detektor (érzékelő) segítségével mérjük. Az adatokat számítógép dolgozza fel. Ezen vizsgálómódszer jelentősége a hagyományos módszerekkel szemben, hogy a különböző struktúrák nem vetülnek egymásra, képük nem összegződik, így részleteiben vizsgálhatóak.

Az MRI- - mágneses magrezonancia mint orvosi képalkotó - módszer

Ez a legmodernebb, még jelenleg is fejlődés alatt áll módszer forradalmi változást hozott az orvosi képalkotásban. Óriási jelentősége, hogy ionizáló sugárzás felhasználása nélkül a vizsgált szervről több síkban (három dimenzióban) készülnek igen részletgazdag felvételek.

A röntgen (rtg) vizsgálat a mai világban egy rutinszerűen alkalmazott képalkotó vizsgálat.

Röntgen vizsgálat

A röntgensugár egy speciális csőből lép ki és áthalad a testen. A testben a röntgensugárnak egy része elnyelődik, másik része pedig áthalad a testen vagy irányt változtatva szóródik. A vizsgálandó testrész mögé egy speciális röntgenfilmet tesznek, amire a testsugarak nyomot hagynak. Ez a röntgen árnyék.

A röntgen vizsgálatok nagy része nem igényel speciális előkészületet . A vizsgálat alatt mozdulatlannak kell maradni, mert az elmozdulás elronthatja a képet.

Leggyakrabban alkalmazott röntgen vizsgálat típusok

Koponya röntgenfelvétel - törések, bevérzések láthatók a röntgen képen

Az orrmelléküreg felvétel - az arcüregben található folyadék, vagy krónikus gyulladás mutatható ki

Mellkas felvétel - a tüdőgyulladás diagnosztizálásához alkalmazzák. Speciális mellkas röntgenfelvétel készül a tüdőszűrő vizsgálat során, melynél a tüdő TBC-t hívatott kiszúrni. A felvételeken látható még esetleges szívmegnagyobbodás, mellüregi folyadék vagy levegő, illetve szívelégtelenség esetén folyadékfelszaporodás a tüdőben.

Mammográfia - az emlőkről készítenek speciális röntgenfelvételeket, mely az emlőrák diagnosztizálását segíti.

A nyeletéses röntgen vizsgálat - a nyelőcső falát és mozgását vizsgálják.

A gyomor röntgen vizsgálat - éhgyomorra történik. A gyomorfekélyre és gyomorrákra utaló jeleket keresnek.

A vastagbél röntgen vizsgálata - üres vastagbelet lehet csak így vizsgálni, a vizsgálat előtt hashajtás és beöntés szükséges. A vastagbél rendellenességeit mutatja meg a kontrasztanyag által vetített kép.

Natív röntgenfelvételt - a hasról készítik, ha bélelzáródásra, gyomor-, illetve bélperforációra (kilyukadás), vagy fém idegentárgy lenyelésére van gyanú.

A natív vese vizsgálat - a veseköveket lehet kimutatni.

A csontokról és az ízületekről készített rtg felvételek - törések, ízületi kopások, ízületi beszűkülések és egyéb csontelváltozások mutathatók ki.

Terhes nőknek nem szabad röntgenvizsgálatot végezni! A terhesség első három hónapjában a magzat kifejezetten érzékeny a káros röntgensugarakra. Így az orvost a terhesség fennállásáról vagy annak gyanújáról is feltétlenül értesíteni kell!

Segíthetünk?
Ügyfélszolgálat: 8–20 óráig
Telefon: +36 1 700-1491